
Viking Linen ruokafilosofia pohjautuu haluun tarjota asiakkaille Itämeren parasta ruokaa. Tunnusmerkkinä punaisilla laivoilla on pohjoismainen makumaailma ja ainekset valikoidaan mahdollisimman pitkälti sen pohjalta painottaen valinnoissa lähituotantoa. Jopa 70 prosenttia ravintoloiden käyttämistä raaka-aineista on peräisin Pohjoismaista.
– Suomalaisena varustamona suosimme suomalaisia aineksia mahdollisimman paljon, mutta toki myös Ruotsi on meille erittäin tärkeä hankintapaikka, kertoo Viking Linen keittiömestari Oula Hänninen.
Laivoilla noudatetaan vahvasti sesonkiajattelua ja menuja päivitetään noin neljä kertaa vuodessa. Menut muotoillaan eri sesonkeihin sopivaksi ja ajankohdan parhaita raaka-aineita hyödynnetään laajasti.
– Keväisin meillä on paljon parsaa, kun taas kesällä suomalaisten suosikit mansikat ja raparperit ovat vahvasti esillä. Syksyllä riista puolestaan näyttelee suurta roolia, keittiömestari kuvailee sesonkien mukaisia vaihteluita.
Laadukkaat raaka-aineet hyödynnetään tarkasti
Hännisen mukaan asiakkaita kiinnostaa koko ajan enemmän, mistä raaka-aineet ovat peräisin. Erityisesti lähituotannosta ja pientuottajien valikoimista on paljon kerrottavaa, ja ne kiinnostavatkin asiakkaita eniten.
Suuret asiakasmäärät vaativat myös suuria ruokamääriä päivittäin, mikä taas edellyttää raaka-aineiden laadulta paljon. Ensiluokkaiset raaka-aineet pyritään hyödyntämään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, jotta ruokahävikkiä ei tarpeettomasti syntyisi.
– Esimerkiksi pippuripihvin leikkaamisen yhteydessä fileestä jää yli osia, joita ei voi tarjota pihvinä. Nämä palat päätyvät ruokalistoille esimerkiksi Rydbergin pihvinä, jolloin koko filee saadaan hyödynnettyä.
Äyriäiset ja klassikot kärjessä vuodesta toiseen
Ravintoloiden raaka-aineista erityisesti kalat ja äyriäiset ovat suuressa suosiossa ja tärkeässä roolissa ympäri vuoden. Monelle nautiskelijalle nimenomaan äyriäisillä herkuttelu on koko matkan odotetuin kohokohta. Yksi suosituimmista annoksista onkin jo pidemmän aikaa ollut äyriäisvati. Viking Linen laivoilla tarjottavat tuoreet äyriäiset tulevat Ruotsista.
Kestosuosikkina on pitkään ollut myös pippuripihvi, joka kuuluu monen risteilyvieraan makumatkaan Itämeren aalloilla. Ravintoloiden tarjonnassa on nykyisin kattava valikoima kasvisruokaa, ja tästä myös osin vegaanisesta tarjonnasta ollaan Viking Linella erityisen ylpeitä.
– Kasvisten määrä on lisääntynyt viime vuosina, ihmiset haluavat selvästi enemmän kasvisvaihtoehtoja. Haluamme panostaa niihin laivojen tarjonnassa, ja olla vahvasti mukana lisäämässä kasvisten syömistä, Hänninen kertoo.
Viking Linella halutaan myös olla trendien suhteen ajan hermolla, ja tarjonnassa kokeillaan mielellään erilaisia pinnalla olevia aineksia. Hyvänä esimerkkinä hetkellisestä trendistä ovat sirkat, joita kokeiltiin myös laivojen valikoimassa. Kestosuosikit ovat kuitenkin ne, jotka kuuluvat aina tarjontaan, ja joiden perässä matkailijat usein saapuvat laivoille herkuttelemaan.
Ravintoloissa riittää valinnanvaraa
Kaikilla Viking Linen laivoilla on erilaisia ravintolavaihtoehtoja, joten matkustajan on helppo löytää sopiva tarpeista ja mieltymyksistä riippumatta. Jokaisesta laivasta löytyy The Buffet -ravintolan lisäksi myös yksi tai useampi rennompi casual dining -ravintola ja myös hienostuneempia kulinaarisia elämyksiä tarjoava À la carte -ravintola. Kaikissa ravintoloissa on samat korkeat vaatimukset raaka-aineiden laadun suhteen.
Risteilykokemus nousee uusiin ulottuvuuksiin, kun matkalla pääsee nautiskelemaan kiireettömästi hyvän ruoan ja juoman parissa. Monet matkailijat haluavatkin jo matkaa varatessaan suunnitella valmiiksi, missä ja milloin tällä kertaa syödään. Viking Linella panostetaankin tähän puoleen, jotta ravintoloissa voidaan tarjota matkailijoille Itämeren parhaat makuelämykset.