Viilennä kotisi lämpöpumpun avulla – maaviilennys on lähes ilmaista

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nibe
Viilennä kotisi lämpöpumpun avulla – maaviilennys on lähes ilmaista
Viime kesän kaltaiset huippuhelteet voivat tehdä asumisesta tukalaa, jos ilma ei kotona kierrä eikä koti viilene. Lämpöpumppujen avulla koti voidaan viilentää samalla periaatteella kuin jääkaappi, tai sitten viileyttä voidaan tuoda sisälle maan uumenista.
Julkaistu: 3.6.2019

Tiesitkö, että maalämpöjärjestelmän avulla kotia voi myös viilentää? Omakotitalon pihamaalle poratun energiakaivon pohjalla on ympäri vuoden viileää. Talvella se riittää hyvin talon ja käyttöveden lämmittämiseen, ja kesällä saman energiakaivon avulla talo voidaan viilentää.

NIBE on kehittänyt Cool-IN-maaviilennysjärjestelmän, joka toimii täydellisesti yhdessä NIBE maalämpöpumppujen kanssa. Järjestelmä ohjaa energiakaivossa viilentyneen keruunesteen sisätiloihin asennetulle puhaltimelle. Sisätilojen lämpöä siirtyy keruunesteeseen, joka sitten aloittaa uuden viilentävän kierroksen energiakaivon syvyyksiin.

Maaviilennys pitää kodin sisäilman miellyttävänä

Maaviilennyksessä ilman kosteutta tiivistyy puhaltimen viilennysputkiston kylmille pinnoille ja kosteus vähenee huoneilmasta. Näin sisäilmasta tulee miellyttävää. Maaviilennys on lähes ilmaista, sillä se tarvitsee sähköä vain kiertovesipumpun ja puhaltimen pyörittämiseen.

Paras tapa maaviilennykseen on yksinkertainen: viilennys kannattaa laittaa päälle jo ennen kuin sisällä tulee liian kuuma. Näin saavutetaan tasainen ja miellyttävä sisälämpötila. Puhaltimen toimintoja voi ohjata kätevästi kaukosäätimellä.

NIBE F1255 on invertterimaalämpöpumppu, joka mukautuu talon energiantarpeeseen. Lämpöpumpussa on sisäänrakennettu RST lämminvesivaraaja.

Kodin voi viilentää kuten jääkaapin

Cool-IN -viilennystä voidaan käyttää myös NIBE ilma-vesilämpöpumpulla. Kun lämpöpumpun toimintasuunta vaihdetaan, pumppu kerääkin lämpöä sisäilmasta ja ohjaa sen ulos. Periaate on siis sama kuin jääkaapissa: sen sisällä oleva ilma viilennetään ja puhalletaan ulos kaapista. Kodin viilennyksessä lämmin ilma puhalletaan toki ulos asunnosta.

NIBE Polar on ilma-vesilämmityspaketti, jossa on älykkäällä ohjauksella varustettu sisäyksikkö VVM 320 ja ulkoyksikkö lämpöpumppu F2120. Järjestelmä sopii suurempiinkin pientaloihin.

Ilma-vesilämpöpumpulla viilennettäessä pumpun kompressori on käytössä, joten se kuluttaa sähköä hitusen enemmän kuin maalämpöpumpun avulla tehty viilennys.

Cool-IN-järjestelmässä on kaksi eri tuotepakettia, Basic ja Comfort. Comfortin erityispiirre on viilennyksen ja lämmityksen yhteen sovittaminen. Osaa talosta voidaan lämmittää samaan aikaan kun toista osaa viilennetään. Tämä toiminto on hyödyllinen erityisesti keväisin.

Basic-pakettiin voi valita kaksi eri tehoista seinäpuhallinta. Comfort-pakettiin voi seinäpuhaltimien sijaan tai lisäksi valita erittäin tehokkaan kattopuhaltimen, jossa on mukana kondenssiveden poistopumppu.

Cool-IN viilennysjärjestelmän voi liittää kaikkiin NIBE maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppumalleihin.

Cool-IN -järjestelmän voi hankkia yhdessä NIBE maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpun kanssa tai myöhemmin erikseen. Puhallin on perinteiseen ilmastointilaitteeseen verrattuna erittäin hiljainen ja se istuu sisustukseen huomaamattomasti.

Isompaan taloon voi asentaa useampiakin viilennysyksiköitä, joilla varmistetaan, että viileä ja kuiva ilma leviää talossa tasaisesti.

Kommentoi »