Avotakka

Viikon unelmakoti: satumainen jugendhuvila

Mainos
Yli satavuotias hirsihuvila on täynnä taidetta, antiikkia ja intohimoisen sisustajan kauniita ideoita. Kristinan ja Tapion ehdoton lempipaikka on valossa kylpevä lasiveranta.
Teksti Avotakka
kuva
Lasiverannan ruokapöydän ympärille kokoonnutaan syksyisin viettämään rapujuhlia. Vanhat tuolit on ostettu antiikkiliike Fasaanista.
kuva
Hurmaavan maalauksen verannalle on tehnyt taiteilija Tita Gestranius. Talonpoikaissohva ja vanha kahvipöytä ovat tulleet perintönä Kristinan isoisältä, joka oli antiikkikauppias.

Kristina ja Tapio Wuorimaa olivat ehtineet etsiä alkuperäisessä kunnossa olevaa vanhaa taloa vuosikaudet. He ehtivät katsastaa varmasti kymmeniä taloja, ennen kuin näkivät tämän tilan ja menettivät sille sydämensä.

– Päätös syntyi nopeasti. Oli helppo muuttaa modernista espoolaisesta omakotitalosta hurmaavaan, yli satavuotiaaseen jugendhuvilaan.

Pariskunta on asuttanut huvilaa viisitoista vuotta, ja talossa on tehty sinä aikana paljon peruskorjauksia. Esimerkiksi vanha peltikatto on uusittu täysin vanhan tyylin mukaisesti, ja talo on maalattu. Väri on lähellä alkuperäistä. Uima-allas ja ulkosaunarakennus ovat pihapiirin uutuuksia. Niistä nauttivat erityisesti lapsenlapset, jotka vierailevat lähes viikoittain.

Vanha talo ja iso puutarha vaativat jatkuvaa hoitoa. Ylläpitoremonttia riittää, joten vapaa-ajanongelmia ei pääse syntymään.

– Tällä kokemuksella emme ehkä olisi moiseen urakkaan ryhtyneet! Paikka on kuitenkin tullut vuosien myötä niin rakkaaksi, että emme siitä hevin luopuisi.

kuva
Pariskunta yhdistää mielellään antiikkia ja modernia muotoilua. Suuri lattiavalaisin on Flosin Arco.
kuva
Iso vaaleanpunainen jugenduuni lämmittää salin. Perheen rakkaat lemmikit, havannankoirat Viivi ja Pipsan, viihtyvät emännän sylissä.
kuva
Olohuoneen muhkea sohvaryhmä muodostuu Interfacen Mama-sohvista. Nojatuoli on peritty Kristinan isovanhemmilta. Vieri viereen asetellut aidot matot tuovat sisustukseen lämpöä. Olohuoneen seinällä on perheen arkkitehtipojan, taiteilija Jani Wuorimaan teoksia.
kuva
Ruokasalin vanha peili on empireä. Venäläinen kristallikruunu on tullut perintönä, ja lipasto löytyi talon ullakolta.
kuva
Salin ruokapöytä on ostettu 25 vuotta sitten Turusta 150 markalla. Se on tehty vanhoista lankuista. Rokokootyyliset tuolit Kristina löysi Huuto.netistä. Ruokasalin taulut ovat taiteilija Emmi Mustosen maalaamia. Talon lattiat on hiottu ja käsitelty Osmo Colorilla.
kuva
Salin nurkkauksen seinän täyttävät suvun taiteilijoiden maalaamat taulut. Kalusteet ovat tulleet perintönä Kristinan ja Tapion isovanhemmilta.

Tila toimi alun perin tämä puutarhatilana, jonka puutarhuri J. W. Ekholm perusti vuonna 1907. Hirsistä rakennettu jugendhuvila valmistui neljä vuotta myöhemmin. Talon on Wuorimaiden käsityksen mukaan suunnitellut arkkitehti Jalo Elers.

Aikaisemmin pariskunta suosi hyvin modernia ja pelkistettyä sisustustyyliä, mutta vanha talo on muovannut sisustusmakua. Nyt kaunis, uusi design ja vanha antiikki sekoittuvat toisiinsa.

Taiteilija Tita Gestranius ja sisustusarkkitehti Lars Gestranius asuivat talossa lähes kolmekymmentä vuotta. Heidän kädenjälkensä näkyy edelleen siellä täällä.

– Olemme halunneet säilyttää esimerkiksi Titan sadunomaisia maalauksia.

Kodissa on paljon perittyjä esineitä ja huutokauppalöytöjä. Kristina on intohimoinen sisustaja ja esteetikko. Hän pitää eurooppalaisesta rennosta tavasta sisustaa ja elää. Sisustuslehdet ovat Kristinan intohimo.

– On ollut ihanaa päästää luovuus valloilleen vanhaa huvilaa sisustaessa!

Pariskunnan ehdoton lempipaikka on lasiveranta. Siellä on vietetty esimerkiksi monet tunnelmalliset rapujuhlat ystävien kesken. Talvella käperrytään televisiohuoneeseen nauttimaan takkatulen lämmöstä. Talossa on kaikkiaan kolme upeaa kaakeliuunia ja viisi tehokasta pönttöuunia. Kaikki uunit ovat talvisin jatkuvassa käytössä ja levittävät pehmeää lämpöä taloon.

kuva
Talon takaosan pienellä terassilla viihtyvät niin kasvit kuin isäntäperhe.
kuva
Kristina on intohimoinen sisustaja ja esteetikko, joka on nauttinut saadessaan sisustaa vanhaa huvilaa.
kuva
Yläkerran kylpyhuone on remontoitu yli 15 vuotta sitten. Aikaa kestäneet kalusteet ovat Villeroy & Bochin.
kuva
Länsi-Uudellamaalla sijaitseva tila oli alun perin puutarhuri J. W. Ekholmin puutarhatila. Hirsistä rakennetulla jugendhuvilalla on ikää yli sata vuotta.

Teksti Tuula Salakari, kuvat Katri Kapanen.

Lue lisää:

Viikon unelmakoti: käsin tehtyjä kalusteita ja aitoa vanhan koulun tunnelmaa

Saimi Hoyer & jättimäinen urakka: uuteen kukoistukseen remontoitu Punkaharjun valtionhotelli

Puutarha oli Fredrika Runebergin hoivan ja rakkauden kohde

Julkaistu: 19.5.2017
Katso myös nämä