Viikon unelmakoti: huvilatunnelmaa entisessä maalaiskaupassa
Sisustus
Viikon unelmakoti: huvilatunnelmaa entisessä maalaiskaupassa
Entinen kyläkauppa Porvoon saaristossa on nyt ympärivuotinen koti. Tunnelma tosin on seesteinen kuin kesähuvilalla.
Julkaistu 31.3.2017
Unelmien Talo&Koti
Ryhdikäs hirsitalo on rakennettu vuonna 1922. Se maalattiin muutama vuosi sitten harmahtavaksi, aikaisempi väri oli keltainen. Lotten ja Carl Hellroos ovat asuneet täällä, Porvoon saaristossa, 16 vuotta. Aikuiset tyttäret ovat jo muuttaneet omilleen.
Meren läheisyys oli tärkeä tekijä, kun pariskunta teki aikoinaan ostopäätöksen talosta. Laiturin edustalla kulkee vilkkaasti liikennöity venereitti. Lotten ja Jelina-tytär ottavat joskus eväskorin mukaan ja jäävät katselemaan ohi lipuvia pursia.
Kuistilla voi nauttia kauniista näkymistä sateellakin. Klaffipöytä on saatu ystävältä, ja se on luultavasti paikallista käsityötä. Osa tuoleista oli jo Lottenin ensimmäisessä omassa asunnossa, ja ne ovat kulkeneet hänen mukanaan kodista toiseen. Värikkäät puolalaiset kahvikupit ovat isoäidiltä.
Kuistia ei ole eristetty, joten se toimii vain kesähuoneena. Pariovista pääsee puutarhaan ja taustalla näkyvään kasvihuoneeseen. Lotten maalasi rottinkituolit valkoisiksi, jotta ne kestäisivät kesäsadetta paremmin. Talveksi ne laitetaan säilöön.
Keittiön sisustus on pysynyt samanlaisena jo vuosia. Ruokailuryhmä ja sohva olivat talossa jo perheen muuttaessa sinne. Sohvassa oli alun perin rottinkinen istuinosa, mutta se rikkoutui. Juuri nyt Lottenia kiehtovat valaisimet, varsinkin jos ne ovat vähän erikoisempia. Pöydän päällä on tanskalainen klassikkovalaisin PH5. Matto on Ikeasta.
Maalaishenkinen keittiö on toimiva, ja kaapeissa on reilusti tilaa astioille. Matto on huutokauppaostos.
Lautashyllyllä on sekä kirpparilta ostettua posliinia että uudempaa tuotantoa. Mustavalkoiset Emilia-astiat ovat Lottenin parhaita löytöjä. Niiden kuva-aiheisiin on ikuistettu suloisia tarinoita.
Keittiön puuhella on alkuperäinen ja edelleen ahkerassa käytössä, varsinkin talvisin. Kirpputorilta ostettu tuoli sai uuden verhoilun.
Olohuoneesta aukeaa upea näkymä merelle. Lotten ei välitä verhoista, vaan köynnöskasvi saa hoitaa verhon virkaa. Öljylamppu ikkunalaudalla on perintöä äidiltä. Myös kattovalaisin on lapsuudenkodista.
Olohuoneen sohvapöydän jalat ovat puutarhapöydästä, ja kantena on mankelin osa. Kaunis kaappi on perintöä Carlin isoäidiltä. Matto on ostettu antiikkiliikkeestä.
Neliöt saatiin tehokäyttöön, kun yläkertaan johtavien portaiden alle tehtiin komero. Tapetti on Sandbergin Kina Slott. Siihen on ikuistettu myös Drottningholmin kaunis linna.
Vanhoista ovista on joskus aikoinaan poistettu maali. Niiden takana on reilusti säilytystilaa. Pikkuruinen mekko on Lottenin lapsuudesta.
Makuuhuone sijaitsee yläkerrassa vinokaton alla. Parivuoteen pääty on tehty mankelin osista. Sinivalkoiset lampunjalat löytyivät kirpputorilta.Varjostimet ovat vielä suunnitteilla.
3 kommenttia