Viikon unelmakoti: Herra Limpun talo on todellinen puutalounelma
Sisustus
Viikon unelmakoti: Herra Limpun talo on todellinen puutalounelma
Satavuotias hirsirakennus on hionut Monan ja Erkin remonttitaitoja melkoisesti. Kuusihenkinen perhe löysi unelmakotinsa viihtyisältä puutaloalueelta Loviisasta.
Julkaistu 24.5.2017
Unelmien Talo&Koti

Mona ja Erkki ihastuivat satavuotiaaseen loviisalaistaloon oitis, kun he astuivat kynnyksen yli sisään. Suurimman vaikutuksen tekivät kotoisa ja lempeä tunnelma sekä korkeat, valoisat huoneet. Pariskunta oli aiemmin ihaillut hirsiseiniä ystäviensä luona, ja nyt heillä oli mahdollisuus toteuttaa sama idea!

– Perheen kasvaessa aloimme etsiä tilavampaa kotia. Tämän talon näimme aluksi vain ulkopuolelta, mutta edullinen hinta, reilut neliöt ja kehityskelpoisuus houkuttelivat peremmälle. Myös hirsirunko oli iso plussa.

Erikoisen nimensä – Herra Limpun talo – rakennus on saanut erään aiemman omistajan mukaan. Ruotsinkielinen sukunimi Lindblom taipui kansan suussa Limpuksi, ja nimeä on käytetty jopa rakennuspiirustuksissa.

– Sehän sopii meille, sillä lempileipämme on junttalimppu! Mona paljastaa.

Erkki on tehnyt keittiön hyllykön itse. Mona on kerännyt Muumi-mukeja jo kymmenen vuotta. Tiilimuuri nakuteltiin esiin paksun laastikerroksen alta.
Villa Limpussa leivotaan usein saaristolaisleipää – onhan se koko perheen herkku. Nyt sen kanssa on tarjolla sosekeittoa. Mona leipoo limppua myös Loviisan Wanhat talot -tapahtumaan.
Talo on pihan puolelta hauskan monimuotoinen. Piha ei ole suuren suuri, mutta siitä on iloa sekä asukkaille että kotieläimille.
Talon alkuperäiset ikkunat on pyritty säilyttämään. Asuinalue on kodikkaan kylämäinen, vaikka kaupungin keskusta on kävelymatkan päässä.

Pariskunnalla ei ollut aikaisempaa remonttikokemusta, mutta reilut kymmenen vuotta omakotitaloasumista on opettanut varsinkin Erkin taitavaksi timpuriksi. Remontin ohessa hän on tehnyt kotiin sen tyyliin sopivia huonekaluja, kuten yöpöydät, keittiön hyllykön ja kodinhoitohuoneen kaapistot. Niissä on käytetty mahdollisimman paljon talosta löytynyttä materiaalia.

Vanhaa korjatessa tulee vääjäämättä yllätyksiä vastaan. Erkki alkoi purkaa makuuhuoneen kattoa, jonka alta piti paljastua kaunis laudoitus. Neljän kattokerroksen alta alas tipahtikin röykkiö sahanpurua. Sitä oli kaikkialla!

– Saimme kauneuttakin, sillä vanhat kattoparrut tuovat mukavan ilmeen nykyiseen kattoon, Mona iloitsee.

Lasiverannalla kestitään usein vieraita. Takaseinän hyllyllä on Monan isovanhempien häälahjaksi saama Arabian Kesäkukka-astiasto.
Remontissa avarrettiin oviaukkoja. Taivaansiniset portaat vievät lasten kerrokseen.
Olohuoneessa on ihana valo. Tilda-koiralla on monta lempipaikkaa, yksi niistä takan ääressä.
Kaupunginarkistosta hankitut alkuperäiset rakennuspiirustukset ja talosta löytynyt kirje on kehystetty muistoksi.

Remontissa yläkerran lattiapuruista löytyi aarteita, jotka kertovat talon asukkaista ja elämästä 1900-luvun alussa. Oppilas Karin Strömberg on kirjoittanut esimerkillistä kaunokirjoitusta mustekynällä vihkoonsa. Kirjekuoresta paljastui tädille osoitettu, 29.12.1909 päivätty kirje, jossa nuori nainen kertoo kiireistään kauppa-apulaisena.

Inspiraatiota remonttiin ja sisustukseen Mona ja Erkki ovat saaneet Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman kohteita kiertämällä. Viime vuonna he olivat ensimmäistä kertaa itsekin mukana. Herra Limpun talossa kävi noin 800 vierailijaa.

– Tuntui hyvältä saada positiivista palautetta, kuulla ihmisten näkemyksiä talosta ja huomata, että olemme onnistuneet remontoimaan kotiamme vanhaa kunnioittaen. Olemme jälleen innolla mukana tänä kesänä, kun avoimien ovien viikonloppua vietetään 26.–27.8.

– Ehkä Villa Limppu käy meille liian suureksi, kun lapset lentävät pesästä. Voi olla, että hankimme vähän pienemmän kunnostettavan talon, kun remonttitaidotkin ovat karttuneet. Nyt on kuitenkin hyvä olla tässä.

Tanskan, Norjan ja Belgian prinsessojen keittokirja 30-luvulta on perintö Monan mummulta.
Sisustus on pääosin vaalea, mutta Monan mielestä väripilkut ovat toisinaan paikallaan. Keittiön puolipaneeli sai pintaansa sinisen maalin.
Pyyheliinateline on saatu lahjaksi Erkin äidiltä. Hyllyllä ovat Monan mummun vanha suola-astia ja kahvipurkit.
Tilava tupakeittiö on kodin keskus. Suuri pöytä on Erkin tekemä. Sen kanneksi hankittiin vanha ovi Monan ystävän maatilalta. Pariskunta kokkaa mielellään ja kutsuu ystäviä illanistujaisiin. Viikonloppuisin pöydässä istuu oman perheen lisäksi usein myös lasten kavereita. Nyt isälle pitävät seuraa siskokset Janica ja Jennelie.
Lasiverannan vanhoja ikkunoita on käytetty luovasti makuuhuoneen liuku-ovessa. Ratkaisu on ilmava, antaa riittävästi yksityisyyttä ja on kaiken lisäksi vielä kaunis. Bianca-kissa on tutkimusretkellä.
Vanhempien makuuhuoneessa on ihana perhepotretti. Kuvat rakkaista on kiinnitetty vanhan ikkunan laseihin.
Romantiikkaa tasapainottavat esiin kuoritut vanhankarheat tiilipinnat. Erkki nikkaroi vaatekaapin lasiverannan vanhoista ikkunoista. Kruusattu peili on hänen isänsä tekemä.
Casperin huoneen kajuuttatunnelma on aidon tuntuinen, melkein voi kuulla laivan natisevan myrskytuulessa. Täällä viihtyvät kaveritkin.
Kuopus Jennelie asustaa roosassa huoneessa. Päiväpeittona on pussilakana. Mitalit ovat kertyneet yleisurheiluharrastuksesta. Janica-sisko on ommellut tilkkukäärmeen koulussa monta vuotta sitten.
Kommentoi »