Fengshui saneli huoneiden tunnelman – 1920-luvun mansardiunelma sisustettiin kompassin avulla
Sisustus
Fengshui saneli huoneiden tunnelman – 1920-luvun mansardiunelma sisustettiin kompassin avulla
Lapsiperhe löysi maalaismaisemasta unelmiensa talon, jonka perheen äiti sisusti fengshuin oppien mukaisesti. Jokaisessa huoneessa on omanlaisensa tunnelma ja värimaailma.
11.4.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

– Kun kerroimme lapsillemme muutosta maalle, tyttärillämme Almalla ja Sofialla oli selkeät toiveet tulevasta. He halusivat uuden kodin pihalle leikkimökin, jonka vieressä kasvaa raparperia. Oi miten oikeaan he osuivatkaan! perheen Aino-äiti muistelee.

Perhe muutti Helsingin keskustasta rauhallisempiin maisemiin läntiselle Uudellemaalle viitisen vuotta sitten. 1920-luvun alkupuolella rakennettu mansardikattoinen talo hurmasi heidät täysin. He ihastuivat myös isoon pihaan, vanhoihin puihin ja tontilla virtaavaan idylliseen jokeen.

– Näillä seuduilla on paljon upeita vanhoja taloja ja hienoja uusia omakotitaloja. Olemme tutustuneet samanhenkisiin perheisiin, jotka myös kunnostavat kotiaan tai pihaansa, Aino iloitsee.

Talo on rakennettu 1920-luvun alussa. Rakennusta ympäröi avara pihapiiri, ja ympärillä kasvaa satavuotiaita tammia. Piharakennuksen takana on idyllinen jokimaisema.
Kahvit on katettu olohuoneeseen. Sohvalle pitää seuraa kahden istuttava nojatuoli. Sohvapöytä on Ainon isovanhemmilta ja tulppaanit on poimittu kotipihalta. Taakse jääneestä kaupunkilaiselämästä muistuttaa entisen naapurin, taidemaalariystävä Alina Sinivaaran teos.
Olohuoneen jugendkaappi on ollut alun perin Mikon isoisän lapsuudenkodissa astiakaappina. Kaunis tapetti on William Morrisin Chrysanthemum.

Pariskunta on kiinnostunut fengshuista, joten oli luontevaa hyödyntää sitä talon remonttia suunniteltaessa. Fengshui on tuhansia vuosia vanha oppi, joka on ohjannut kiinalaista rakentamista. Siinä pyritään selkeyteen ja järjestykseen.

– Pyrimme luomaan sen avulla kodistamme parhaan paikan meidän perheelle, Aino sanoo.

Hän laski jokaiselle huoneelle ja perheenjäsenelle sopivimmat ilmansuunnat ja elementit fengshuin oppien mukaan. Rakennuksesta ne selviävät pohjapiirroksen ja kompassin avulla, asukkailla vaikuttaa syntymäaika. Elementit ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Elementit ja ilmansuunnat antavat selkeät raamit suunnittelulle. Niiden pohjalta päätetään tilan käyttötarkoitus, ja ne auttavat myös materiaali- ja värivalinnoissa.

– Sisustaminen alkoi siitä, että määrittelimme jokaiselle huoneelle oman tunnelmansa. Esimerkiksi ruokasalista tuli juhlallinen, keittiöstä maalaishenkinen ja olohuoneesta sielukas, Aino kertoo.

Vanhassa talossa on erillinen ruokasali. Lapset kutsuvat sitä kristallikruunuhuoneeksi komean valaisimen mukaan. Puolipaneelit luovat huvilamaista tunnelmaa.
Aino-äidillä ja Almalla on herkutteluhetki keittiössä. Suloinen kielotapetti on Sandbergin Liljekonvalj. Siihen päädyttiin, koska talon seinustalla kasvaa kieloja.

– Tässä talossa oli varaa valita jokaiselle asukkaalle paras mahdollinen paikka. Esimerkiksi mieheni Mikon elementti on puu ja minun maa. Meille makuuhuoneen paras ilmansuunta on lounas, joka on rakkauden ja avioliiton alue kodissa, Aino kertoo.

Fengshuin opastamana tyttöjen makuuhuone sijaitsee kodin länsipuolella, joka on lasten ja metallin ilmansuunta kodissa. Tyttöjen metallihuoneessa hyvää energiaa on korostettu kristallikruunulla. Lisää kristallia roikkuu huoneen alapuolella olevan ruokasalin katossa.

– Käytimme remontissa vain luonnonmukaisia materiaaleja. Onneksi saimme kaivettua esiin alkuperäisiä kattopaneeleja ja puulattioita. Tapettien valintaan paneuduin aivan erityisesti. Käytin siihen varmaan satoja tunteja, Aino kertoo.

– Lapset aina välillä kyselevät, että ei kai me koskaan muuteta täältä pois. Tuntuu hyvältä, kun tietää, että lapsilla on hyvä olla.

Kun Eliel-kuopus kasvaa ulos pinnasängystään, hänelle on pedattu jo vanha puusänky vanhempien makuuhuoneessa. Unenomainen Helsinki-maisema on Ainon rippilahja. Sen on maalannut Serguei Zlenko.
Vanhempien makuuhuoneessa on William Morrisin Fruit-tapetti. Aino on ommellut tyllivarjostimen morsiushunnustaan. Hääkuvaa katsoessaan tytöt ihmettelivät, miksi äidillä oli lamppu päässä.
Tyttöjen huoneessa on Pihlgren ja Ritolan Ruusutarha-tapetti 1920-luvulta. Nukkekodin on tehnyt aikoinaan Ainon äiti tyttärelleen. Se on vain saanut uudet värit.
Mikon työhuoneessa on Ainon isovanhemmilta peritty rokokoohenkinen kalusto. Se on teetetty 60-luvulla, koska silloinen sohvamuoti ei miellyttänyt mummia. Tapetti on Sandbergin Raphaël.
Ainon kepeä työpiste on koottu pukkijaloista ja tasosta, joka oli osa pitkää pöytää jo Mikon isoäidin lapsuudenkodissa. Idea seinän sävyyn saatiin aulasta paljastuneista pinnoista.
2 kommenttia