Viidakon tähtöset! Trooppiset kasvit tuovat kotiin väriä ja särmää
Väriä ja kauniita pintakuvioita
Trooppisten kasvien arvo sisustuksessa on näyttävissä lehdissä ja värikkäissä kukissa. Timanttiananaksen lehtiruusuke kukkii vain kerran, mutta emokasvin ympärille muodostuu uusia lehtiruusukkeita. Silkkimaijan (oikealla) ja hopea-alokasian eli juurakkovehkan (vasemmalla) lehdissä on upea kuviointi.
Ripaus oranssia
Tähkämaijan kukat kohoavat lehtimättään yläpuolelle. Kasvi viihtyy melko valoisassa paikassa ja nauttii sumuttelusta. Kastele tähkämaijaa tasaisesti mutta anna pintamullan kuivahtaa kevyesti kasteluiden välissä.
Pistä maljakkoon
Kauniit lehdet koristavat arkea. Leikkaa viherkasvista lehtiä maljakkoon katseenvangitsijoiksi. Viherkasvipistokkaat juurtuvat hyvin lasikuvun alla, kasvihuonemaisissa oloissa, kuten kuvan ruokotraakkipuu.
Somat yhdessä
Pienistäkin viherkasveista saa näyttävän asetelman, kun kokoaa pieniä kasviruukkuja yhteen. Lisää kasveja itse pistokkaista ja hanki muutama minikasvi, kuten kuvan pullojukka, puistokultapalmu ja traakkipuu.
Lehtien vuoksi
Tuoksutraakkipuu on kasvatusolojen suhteen kohtalaisen joustava. Se ei kuitenkaan välitä suorasta auringonpaahteesta vaan viihtyy mieluummin hajavalossa. Kookkaana kasvina se sopii tilaviin huoneisiin. Yksittäiset lehdet ovat jopa 50–90 cm mittaiset. Etualan valefiikus eli klusia on helppohoitoinen ja aloittelijalle sopiva viherkasvi. Myös klusia nauttii hajavalosta. Sijoita se pohjois- ja itäikkunan äärelle, jossa valo-olosuhteet ovat sopivan lempeät.
Näin kasvatat trooppisia kasveja
- Trooppisten olojen kasvit ovat tottuneita hajavaloon ja valoon. Osa niistä elää luonnossa toisten kasvien varjostamina, osa saa reilummin suoraa valoa. Valitse paikka kodissa sen mukaan.
- Valitse kohtuulliseen valoon esimerkiksi silkki- tai täplämaija, nukkumatti, köynnös-, laikku- ja juurakkovehka. Valoisalla paikalla viihtyvät muun muassa kirjovehka, traakkipuu ja timanttiananas ja kukkivat huonekasvit. Jätä eteläikkunan runsaan valon paikat kaktuksille, mehikasveille ja muille aavikon kasveille.
- Kirjavalehtiset kasvit tarvitsevat vihreälehtisiä kasveja enemmän luonnonvaloa. Talviaikaan kasveille voi antaa lisävaloa kasvilampuilla.
- Kookaslehtiset kasvit nauttivat luonnonvaraisilla kasvupaikoillaan ilmankosteudesta ja lämmöstä. Kastele näitä kasveja tasaisesti, mutta anna pintamullan hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kesällä valossa elävät kookaslehtiset kasvit kaipaavat runsaasti vettä, kun taas talvella vähäisempi kastelu riittää.
- Opettele tunnistamaan kasvin ulkonäöstä, milloin kasvi on janoinen. Osa kasveista esimerkiksi nuupahtaa veden puutteesta. Huoneilman kuivattavia vaikutuksia ja kasvien pölyyntymistä voi vähentää säännöllisellä sumuttelulla tai viemällä kasvit tasaisin väliajoin suihkuun. Sumuttelu voi vähentää viherkasvien tuholaisia, kuten villakilpikirvoja.
- Lannoita talviaikaan maltillisesti, kerran kuukaudessa, kasvukaudella keväästä syksyyn parin viikon välein.