Viidakon tähtöset! Trooppiset kasvit tuovat kotiin väriä ja särmää
Sisustus
Viidakon tähtöset! Trooppiset kasvit tuovat kotiin väriä ja särmää
Pullojukka, traakkipuu ja muut trooppiset kasvit pärjäävät Pohjolan talvessa, kun huolehdit valosta ja viet ne välillä suihkuun.
31.1.2018
 |
Kotivinkki

Väriä ja kauniita pintakuvioita

Trooppisten kasvien arvo sisustuksessa on näyttävissä lehdissä ja värikkäissä kukissa. Timanttiananaksen lehti­ruusuke kukkii vain kerran, mutta emokasvin ympärille muodostuu uusia lehtiruusukkeita. Silkkimaijan (oikealla) ja hopea-alokasian eli juurakkovehkan (vasemmalla) lehdissä on upea kuviointi.

Ripaus oranssia

Tähkämaijan kukat kohoavat lehtimättään yläpuolelle. Kasvi viihtyy melko valoisassa paikassa ja nauttii sumuttelusta. Kastele tähkämaijaa tasaisesti mutta anna pintamullan kuivahtaa kevyesti kasteluiden välissä.

Pistä maljakkoon

Kauniit lehdet koristavat arkea. Leikkaa viherkasvista lehtiä maljakkoon katseenvangitsijoiksi. Viherkasvipistokkaat juurtuvat hyvin lasikuvun alla, kasvihuonemaisissa oloissa, kuten kuvan ruokotraakkipuu.

Somat yhdessä

Pienistäkin viherkasveista saa näyttävän asetelman, kun kokoaa pieniä kasviruukkuja yhteen. Lisää kasveja itse pistokkaista ja hanki muutama minikasvi, kuten kuvan pullojukka, puistokultapalmu ja traakkipuu.

Lehtien vuoksi

Tuoksutraakkipuu on kasvatus­olojen suhteen kohtalaisen joustava. Se ei kuitenkaan välitä suorasta auringonpaahteesta vaan viihtyy mieluummin hajavalossa. Kookkaana kasvina se sopii tilaviin huoneisiin. Yksittäiset lehdet ovat jopa 50–90 cm mittaiset. Etualan valefiikus eli klusia on helppohoitoinen ja aloittelijalle sopiva viherkasvi. Myös klusia nauttii hajavalosta. Sijoita se pohjois- ja itäikkunan äärelle, jossa valo-olosuhteet ovat sopivan lempeät.

Näin kasvatat trooppisia kasveja

  • Trooppisten olojen kasvit ovat tottuneita hajavaloon ja valoon. Osa niistä elää luonnossa toisten kasvien varjostamina, osa saa reilummin suoraa valoa. Valitse paikka kodissa sen mukaan.
  • Valitse kohtuulliseen valoon esimerkiksi silkki- tai täplämaija, nukkumatti, köynnös-, laikku- ja juurakko­vehka. Valoisalla paikalla viihtyvät muun muassa kirjo­vehka, traakkipuu ja timanttiananas ja kukkivat huone­kasvit. Jätä eteläikkunan runsaan valon paikat kaktuksille, mehikasveille ja muille aavikon kasveille.
  • Kirjavalehtiset kasvit tarvitsevat vihreälehtisiä kasveja enemmän luonnonvaloa. Talviaikaan kasveille voi antaa lisävaloa kasvilampuilla.
  • Kookaslehtiset kasvit nauttivat luonnonvaraisilla kasvu­paikoillaan ilmankosteudesta ja lämmöstä. Kastele näitä kasveja tasaisesti, mutta anna pintamullan hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kesällä valossa elävät kookaslehtiset kasvit kaipaavat runsaasti vettä, kun taas talvella vähäisempi kastelu riittää.
  • Opettele tunnistamaan kasvin ulkonäöstä, milloin kasvi on janoinen. Osa kasveista esimerkiksi nuupahtaa veden puutteesta. Huoneilman kuivattavia vaikutuksia ja kasvien pölyyntymistä voi vähentää säännöllisellä sumuttelulla tai viemällä kasvit tasaisin väliajoin suihkuun. Sumuttelu voi vähentää viherkasvien tuholaisia, kuten villakilpikirvoja.
  • Lannoita talviaikaan maltillisesti, kerran kuukaudessa, kasvukaudella keväästä syksyyn parin viikon välein.

Kommentoi »