Vieraat tulossa – mitä kannattaa siivota?
Sisustus
Vieraat tulossa – mitä kannattaa siivota?
Vaikutelma ratkaisee. Lue, mitä kannattaa siivota, jos aikaa on puoli päivää, kaksi tuntia tai puoli tuntia.
Julkaistu 10.11.2015
Kotivinkki

Puolessa päivässä

...ehdit siivota kodin perusteellisesti, mutta unohda komeroiden järjestäminen.

1. Aloita laittamalla tavarat paikoilleen. Siivoaminen sujuu nopeammin, kun pinnoilla ei ajelehdi mitään turhaa, tuolinkarmeilla ei loju vaatteita, lattialla ei ole leluja eikä eteisessä kasva lehtipinoja. Viikkaa kuivuneet pyykit kaappiin ja petaa sängyt. Tiskaa tai laita altaaseen kertyneet tiskit astianpesukoneeseen. Vie roskat.

2.  Laita eteisen kengät riviin, ja tyhjennä henkareita vieraiden takeille. Jos eteinen tuntuu täydeltä, vie ylimääräisiä kenkäpareja ja takkeja muualle säilöön.

3. Imuroi huolellisesti. Nopea imuroi pölyt myös lattialistojen päältä siihen sopivalla harjassuuttimella. Suorista matot.

4. Pese wc ja kylpyhuone. Suihkuta wc-istuimeen yleispuhdistusainetta ja harjaa puhtaaksi. Pyyhi istuimen pinnat vain sille varatulla rätillä. Suihkuta kalkkisaostumiin hapanta pesuainetta ja anna tarvittaessa vaikuttaa hetki ennen kuin peset aineen pois. Pese lavuaari ja hana pesusienellä ja yleispuhdistusaineella. Huuhtele. Pyyhi peilit kostealla mikrokuituliinalla ja kuivaa nukkaamattomalla liinalla. Kiillota mikrokuituliinalla lopuksi käsialtaan ja suihkun hanat. Vaihda puhtaat pyyhkeet.

5. Pyyhi pölyt kuivalla tai kostealla mikrokuituliinalla. Käytä vettä tai mietoa pesuainevettä. Kun taittelet liinan neljään osaan, voit kääntää siitä esiin kahdeksan puhdasta pintaa eikä rättiä tarvitse koko ajan huuhdella.

6. Kiillota keittiön teräspinnat kostealla mikrokuituliinalla ja kuivaa nukkaamattomalla liinalla. Näin lähtevät niin sormenjäljet kuin rasvaroiskeet. Pyyhkäise näkyvät jäljet ja tahrat keittiön kaapeista.

7.  Pese lattia nihkeällä lattiamopilla. Pese viimeisenä kylpyhuoneiden lattiat.

8. Silitä ruokapöydälle puhdas pöytäliina, jos käytät sellaista.

9. Sytytä kynttilät ja pöyhi sohvatyynyt. Varmista, että kaikki kaapinovet ovat kiinni ja matot suorassa.

Kahdessa tunnissa

Mieti, mitkä paikat vieraat näkevät ja missä he viettävät aikaa. Siivoa vain ne.

1. Laita tavarat paikoilleen. Jos tavaraa on paljon, piilota ne makuu- tai vaatehuoneeseen. Jos vieraat eivät jää yöksi tai koko kotia ei tarvitse esitellä heille, sulje makuuhuoneiden ovet. Niitä ei tarvitse siivota.

2. Laita eteisessä kengät riviin,  ja tyhjennä naulakkoon tilaa vieraiden takeille. Säilö pursuavat kenkäparit ja päällysvaatteet tilapäisesti makuuhuoneeseen tai komeroon.

3. Imuroi eteinen, keittiö, olohuone ja muut tilat, joissa aiotte viettää aikaa. Suorista matot.

4. Pese ainakin yksi wc samoilla ohjeilla kuin puolen päivän siivouksessa.

5. Kierrä asunto nihkeän mikrokuituliinan kanssa. Aloita keittiön ja olohuoneen pöytätasoista. Poista silmiin osuvat sormenjäljet peileistä ja kaapinovista. Kiillota keittiön teräspinnat.

6. Raikasta huoneilma nopealla tuuletuksella, asettele sohvatyynyt kauniisti ja sytytä kynttilät.

Puolessa tunnissa

... et ehdi siivota kunnolla, joten keskity yleisilmeeseen ja himmennä valaistusta.

1. Päätä, mihin piilotat tasoille ja huonekaluille kertyneet tavarat. Kerää ne syliisi ja vie piiloon. Sulje epäsiistien huoneiden ovet.

2. Järjestele eteinen. Laita  kengät riviin ja tyhjennä henkarit vieraiden takeille. Vie ylimääräiset kengät ja takit piiloon.

3. Pese wc. Harjaa istuin, pyyhi wc-istuimen pinnat vessarätillä, huuhtele partakarvat lavuaarista sekä kiillota hanat ja pyyhi peili mikrokuituliinalla. Vaihda käsipyyhe.

4. Siisti ylimalkaisesti tilat, joissa oleskelette. Lado keittiössä likaiset tiskit koneeseen tai vatiin ja vie se piiloon. Pyyhi ruokapöytä ja olohuoneen pöytä. Poimi tai lakaise lattialta suurimmat villakoirat, leivänmurut ja huonekasveista varisseet lehdet. Asettele sohvatyynyt ja oikaise matot.

5. Avaa hetkeksi ikkuna, sytytä kynttilät ja himmennä yleisvalaistusta. Olet valmis! 

Asiantuntijana Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Suosittelemme myös näitä 

Kommentoi »