Viehättävä ja helppo tuoksumiekkalilja
Piha ja puutarha
Viehättävä ja helppo tuoksumiekkalilja
Tuoksumiekkalilja sopii kasvatettavaksi sekä ruukussa että erilaisissa kukkaryhmissä. Näyttävä kukka tuoksuu ihanasti. Tuoksumiekkalilja ei talvehdi ulkona, joten mukulat säilytetään talven yli viileässä ja kuivassa paikassa.
5.4.2016
 |
Viherpiha

Suloinen tuoksu ja loppukesästä pitkälle syksyyn jatkuva kukinta tekevät tuoksumiekkaliljasta (Gladiolus callianthus) kasvattamisen arvoisen mukulakasvin. Kasvin plussaksi lasketaan myös linjakas lehdistö, joka on kaunis koko kesän. Tuoksumiekkaa kasvatetaan samalla tavalla kuin tarhamiekkaliljaa.

Istuta tuoksumiekkaliljan mukulat tavalliseen multaan, mutta lannoita kesän mittaan, jotta kasvi jaksaa kukkia. Kasvata tuoksumiekkaliljaa kookkaassa ruukussa tai avomaalla penkissä.

1. Istuta mukulat ruukkuihin yksitellen tai muutaman kappaleen ryppäissä. Noin kuukauden esikasvatus riittää. Otollinen paikka on valoisa ja melko viileä. Karaise taimet. Tue taimet ulosviennin jälkeen, sillä pitkät lehdet taittuvat helposti tuulessa. 
2. Kukinta alkaa yleensä elokuussa ja jatkuu usein pakkasiin saakka. Laji vaatii melko voimakkaan lannoituksen, jotta se kasvaa mahdollisimman komeaksi.
3. Nosta tuoksumiekkaliljat maasta ennen pakkasia. Ensimmäiset miinukselle laskevat yöt eivät kuitenkaan vielä vioita maan suojassa olevia mukuloita.
4. Talveta mukulat sisällä huoneenlämpöä viileämmässä paikassa, 15–18 asteessa. Poista kuivuneet lehdet vasta, kun ne irtoavat mukulaa vioittamatta.

Lue lisää:

Kommentoi »