Vesimelonin kasvatus – kokeile myös ruukkukasvatusta omalla terassilla tai parvekkeella
Onnistuu Suomessakin
Vesimelonin kasvatus – kokeile myös ruukkukasvatusta omalla terassilla tai parvekkeella
Vesimelonin kasvatus kestää kylvöstä kukintaan pari ja satoon nelisen kuukautta. Valoisat kesäpäivämme palkitsevat kasvattajan hunajaisen makeilla ja ohutkuorisilla hedelmillä. Onnistumisen avaimet ovat aikainen lajike, esikasvatus, lämmin kasvupaikka ja harsokate.

Vesimelonin kasvatus – näin onnistut

Vesimelonin kasvupaikka

Vesimeloni vaatii paljon lämpöä. Sen kasvatus onnistuu Etelä-Suomessa avomaalla kohopenkeissä, Keski- ja Pohjois-Suomessa taimet kannattaa istuttaa kasvihuoneeseen.

Varaa taimelle ravinteikas, kuohkea, aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. Viljelylaatikko, kasvutunneli, kasvihuone sekä koho- ja lämpöpenkki ovat eduksi. Kasvihuoneessa viljeltäessä on huolehdittava pölytyksestä. Tue kasvihuoneessa kasvava taimi narulla kasvihuonekurkun tapaan.

Vesimelonin kylvö ja esikasvatus

Vesimeloni vaatii esikasvatuksen, jotta se ehtii antaa satoa. Kylvä siemenet 10 sentin ruukkuihin 4–6 viikkoa ennen ulos istutusta. Peittele 1–2 sentin syvyyteen ja idätä 25–30 asteessa. Nosta taimettuneet melonit huoneenlämpöön valoisaan paikkaan.

Varo märkyyttä ja kylmää multaa. Kastele taimia lämpimällä vedellä ja ravitse ravinneliuoksella tai jemmaa ruukun sivulle lannoiterakeita.

Pienihedelmäisten lajikkeiden kasvatus onnistuu myös ruukussa. Valitse ruukkukasvatukseen vähintään 20 litran pohjareiällinen astia.

Vesimelonin istutus

Totuta kylmänarat taimet kasvihuoneeseen ja ulkoilmaan harson suojissa. Istuta taimet 60–90 sentin välein, kun maa on lämmennyt ja hallat ovat ohitse. Peittele taimet kasvuharsolla. Viileällä säällä kolminkertainen katekangas on eduksi.

Kate ja kastelu

Kata maa oljella tai ruohosilpulla ja huolehdi kastelusta. Vesimelonin vedentarve on suurimmillaan, kun hedelmät kasvavat kokoa.

Vesimelonin pölytys

  • Vesimeloni on hyönteispölytteinen kasvi. Poista harsokate heti, kun kukinta alkaa.
  • Kukkien pölyttäminen siveltimellä on välttämätöntä kasvihuoneessa. Siitä on etua myös ulkona, jos hyönteisiä on vähän liikkeellä.
  • Ole tarkkana ja tupsuttele hedekukkien tuottamaa siitepölyä emikukkiin heti niiden avauduttua. Näin saat varmistettua jo ensimmäisten emikukkien pölyttymisen.

Raikas ja rapea vesimeloni on mahtava raaka-aine helteisten kesäpäivien ruokiin. Katso täältä 6 houkuttelevaa reseptiä!

Vesimelonin sadonkorjuu – näin tunnistat kypsän vesimelonin

Vesimelonin hedelmän kasvu korjuukypsäksi kestää yleensä 1,5–2 kuukautta kukan aukeamisesta. Korjaa hedelmä, kun se tuntuu ontolta naputtaessa. Kypsyydestä kertovat myös hedelmän kasvun pysähtyminen ja kannan lähellä olevan kärhen ruskettuminen. Korjuukypsän hedelmän malto on makeaa, rapeaa ja saanut ominaisvärinsä. Ylikypsä meloni menettää makeuttaan ja muuttuu rakeiseksi.Kypsät ruskeat siemenet voi paahtaa kurpitsansiementen tapaan.

Katkaise satoa tuottava verso niin, että siihen jää hedelmän jälkeen vain kaksi lehteä. Lyhennä lisäksi sivuversoja ja poista osa tyttökukista. Kolme hedelmää tainta kohden on hyvä sato ulkona.

Vesimelonilajikkeita:

  • ’Sugar Baby’: Aikainen, suosittu ja makea lajike. Pienet hedelmät, noin 1–3 kg.
  • ’Mini Love’ F1: Aikainen ja melko vähäsiemeninen lajike. Hedelmät 1–2 kg. Myös parvekkeelle ja ruukkuun.
  • ’Little Darling’ F1: Aikainen soikeahko ja punamaltoinen lajike. 1,5–3 kg.
  • ’Luteo’ F1: Keltaisessa hedelmälihassa on vähän siemeniä. Paino 2–3 kg.
  • ’Orangeglo’: Malloltaan vaalean keltaoranssi hedelmä. Paino vähintään 2–4 kg.
1 kommentti