Verhoilijamestari Anna Einistö uudistaa kalusteita Ikeasta Artekiin – ”Verhoilu on ennen kaikkea ongelmanratkaisua”
Tee itse
Verhoilijamestari Anna Einistö uudistaa kalusteita Ikeasta Artekiin – ”Verhoilu on ennen kaikkea ongelmanratkaisua”
Verhoilu ei ole vain huonekalun päällystämistä, vaan kalusteen arkikäytön järkeistämistä, verhoilijamestari Anna Einistö kertoo.
Julkaistu 25.1.2023
Unelmien Talo&Koti

Miten ­sinusta tuli ­verhoilija?

Olen verhoilija jo toisessa polvessa. Yrityksen sukupolvenvaihdos tehtiin muutama vuosi sitten, kun isäni jäi eläkkeelle. Koulutukseltani olen vaatetusalan artesaani. Verhoilijan ammatti- ja erikoisammatti­tutkinnon olen suorittanut työn ohessa.

Olet tehnyt verhoilijan työtä yli 20 vuotta, millaista se on?

Tunnelmalliset kahvimainokset kannattaa unohtaa. Verhoilu on parhaimmillaan harmonisen leppoisaa käsityötä, mutta myös eritteisiä kalusteita tai hiirensyömiä autonpenkkejä. Usein ajatellaan, että verhoilu on kankaan vaihtoa, mutta verhoilu on ennen kaikkea ongelmanratkaisua. Korjaamme huonekalusta ominaisuuksia, joita ostaja ei välttämättä osaa tai voi kaupassa valita, mutta jotka vaikuttavat valtavasti käyttömukavuuteen ja kestävyyteen, kuten pohjarakenne, istuimien muotoilu tai pehmuste.

Anna verhoili tv-tuolin ylellisellä Luxor-sametilla.

Mitä verhoilette eniten?

Korjaamme ja verhoilemme kaikenlaisia kotien ja julkitilojen kalusteita. Jännää on, että samanlaiset työt tulevat usein sykäyksittäin. Viime aikoina olemme verhoilleet useita Keravan Puusepäntehtaan Sirena-tuoleja ja erilaisia nahkatöitä.

Mistä eri syistä ihmiset tuovat teille huonekaluja korjattavaksi?

Syitä verhoilla huonekalu on useita. Useimmat meille tulevat huonekalut ovat olleet asiakkaan kotona jo jonkin aikaa, ja niihin on kasvanut tunneside, ja siksi huonekalun käyttöikää halutaan pidentää. Joku sisustaa kotiaan ja haluaa huonekalusta persoonallisen. Ja sitten on ekologinen näkökulma, jossa uuden ostamisen sijaan halutaan vaalia vanhaa. Ja perittyjen kalusteiden kunnostaminen on yksi iso syy: vanhemman sukupolven ihmiset haluavat kunnostuttaa omien vanhempiensa kalusteita lapsilleen tai lapsenlapsilleen.

Miksi uuden ostamisen sijaan kannattaa korjata vanha?

Moni ajattelee, että vain perintöhuonekaluja tai designkalusteita kannattaa verhoilla, mutta korjaan kaikkea Ikeasta Artekiin. Itse asiassa Ikean huonekalut on suunniteltu yksinkertaiseen tapaan, jolloin myös uudelleenverhoilu onnistuu hyvin. Jos huonekalun runko ja pehmusteet ovat säilyneet hyvänä käytössä 15 vuotta ja muotokieli miellyttää, niin verhoilu kannattaa. Vanhan kunnostamisella saadaan vähennettyä jätettä ja kalusteesta tulee jopa parempi kuin uutena.

Tuolileidin kangas ­vaihtui punaisesta ­Lauritzonin Fauna-kankaaseen.

Minkälaiset kankaat ovat nyt suosittuja?

Suomalaiset ovat hyvin maltillisia valinnoissaan. Ei varmaan tule yllätyksenä, että harmaa on uusi beige. Punainenkin on suosittu väri. Kankaassa saa olla pintaa, ja bukleeta valitaan usein. Välillä törmään sellaiseen, että jokin persoonallinen kangas olisi asiakkaan mielestä ihana, mutta valitaan jotain sovinnaisempaa, jotta se varmasti kestäisi aikaa. Kannustan valitsemaan itseä eniten miellyttävän – se yleensä kannattaa!

Mikä on erikoisin asia, jonka olet verhoillut?

Tulee mieleen F3-formulan istuin. Kuljettajasta oli tehty lasikuitumuotti, joka sitten piti verhoilla keinonahalla. Toinen erikoinen työ oli nahkainen sängynpääty yöpöytineen.

Kaksikon pehmusteet uusittiin ja puuosat kunnostettiin. Päälliseksi valikoitui Ranchero-aniliininahka.

Moni haaveilee verhoilevansa tärkeän huonekalun itse, mitä sanoisit heille?

Jokainen voi oppia, mutta suosittelen aloittamaan pienestä työstä. Vaikeimmat työt toki kannattaa jättää ammattilaisille. Neuvon aloittelijoita kaavoittamaan ja leikkaamaan palat huolella ja harkiten. Kansanopistot tarjoavat verhoilukursseja, vaikka ei sinnekään työlään kalusteen kanssa ainakaan aluksi mennä. Designhuonekalut vaativat usein erikoisosaamista tai työkaluja ja apuvälineitä, jotta verhoilu onnistuu. Verhoomot myyvät mielellään kankaita ja tarvikkeita, ja samalla saattaa saada jokusen neuvonkin.

Muokattu 27.1.2023 klo 13:50: Korjattu haastateltavan titteli.

Kommentoi »