Arjen pelastuksia ja viikonlopun ihastuksia! 23 vegaanista reseptiä, joihin rakastut

Helppoja arkiruokia ja maistuvia viikonloppuherkkuja. Kokosimme yhteen 23 herkullista vegaanista reseptiä.
Kuvat A-lehtien arkisto

Arjen näppärät vegaaniruoat

Yhden kattilan pasta on arjen pelastus, sillä siitä syntyy tosi vähän tiskiä. One pot -pasta höystetään lehtikaalilla, pavuilla ja herkkusienillä.

Toinen nopea pastavaihtoehto on härkisbolognese. Härkis-härkäpapuvalmisteen lisäksi tarvitset valmista tomaattimurskaa ja mausteita.

Papu-perunasalaatti ja pähkinäinen kastike valmistuvat kotikeittiössä sukkelasti vaikka arki-iltana. Voit hyvin hyödyntää salaatissa aiemmalta aterialta ylijääneet keitetyt perunat. Vai maistuisiko sittenkin Buddha bowl – muhkea kulhollinen, jossa riisin päälle lisätään kunnon keko kasviksia?

Nakkikastike, nam! Lapsuuden lempiruoka onnistuu mahtavasti myös vegaanisena versiona. Ota ohje talteen!

Tekeekö tänään mieli keittoa? Vegaaninen tomaattikeitto pehmennetään kookosmaidolla ja soseutetaan samettiseksi sauvasekoittimella. Tomaatit saavat syvemmän maun, kun ne paahtaa uunissa.

Marokkolainen kurpitsakeitto saa mausteisen makunsa savupaprikasta, harissasta ja tahinista. Samettinen kukkakaali-linssisosekeitto on ihanan pehmeä keittoherkku. Vai miltä kuulostaisi täyteläisen pähkinäinen maapähkinävoi-porkkanakeitto?

Keiton kaveriksi sopivat ruiskierteet. Kurkista vegaanisten sämpylöiden ohje täältä.

Klassikot vegaanisina versioina

Vegaaninen lasagne hurmaa lihansyöjätkin, kun keität tomaattikastikkeen soijarouheesta ja juustokastikkeen kauramaidosta. Tästä tulee luottoreseptisi!

Myös toinen klassikko, makaronilaatikko, muuntautuu helposti eri ruokavalioihin. Tässä versiossa käytetään soijarouhetta.

Jos kaipaat mausteisempaa versiota, kokeile vegaanista kaali-makaronilaatikkoa. Se yhdistää kaksi ruokaklassikkoa: makaroni- ja kaalilaatikon. Jauhelihan tilalle sujautetaan tällä kertaa nyhtökauraa.

Porkkalakiusaus on lohikiusauksen vegaaninen versio. Kalattomassa kiusauksessa lohi korvataan kivan savuisella, porkkanasta tehdyllä pikaporkkalalla, joka muistuttaa kylmäsavulohta. Tämän lähemmäksi kalatonta kalakiusausta on vaikea päästä.

Mehevä, härkäpapua sisältävä härkismureke maistuu paitsi lisukkeena myös kasvissyöjän ja vegaanin pääruokana.

Täydelliseen viikonloppuun

Tämän paremmin ei viikonloppuaamu voi alkaa! Tofukokkeli on vegaaninen vaihtoehto munakokkelille.

Kasviskoftat kuljettavat makumatkalle mausteiseen Intiaan. Uunissa kypsennettävät koftat pysyvät koossa kypsän perunan ja kikhernejauhojen ansiosta.

Nyhtösieni valmistuu helposti ja nopeasti uunissa. Vegaaniseen pulled porkiin eli nyhtöpossuun sopivat parhaiten miedot sienet, jotta mausteet pääsevät oikeuksiinsa.

Vietnamilaiset kesärullat eli riisipaperirullat on helppo valmistaa myös vegaanisina. Rapeisiin rulliin kiepautetaan kauneimmat kasvikset, syötävät kukat ja marjat.

Mac and cheese on lohturuokien klassikko. Voit tehdä yhdysvaltalaisen juustomakaronilaatikon myös ilman juustoa. Vai sittenkin pizzaa? Vegaanin kukkakaalipizza valmistuu gluteenittomasti kukkakaalista. Ihmeellistä mutta totta!

Vegaaninen nachopelti on täydellinen naposteluruoka. Tee paksu tahna kidneypavuista ja mausta se kuminalla ja valkosipulilla. Vegaanisen juustokastikkeen salaisuus on ravintohiiva, johon kannattaa tutustua.

Leivontahimon iskiessä

Vihis on lihiksen superherkullinen vegaaninen serkku. Ja mikä parasta, vihis ei häviä maussaan perinteiselle lihapiirakalle. Onnenpotku sekin, että vihisten valmistaminen on helpompaa kuin äkkiseltään uskoisi.

Vegaaninen sienipeltipiirakka kätkee sisäänsä rutkasti täytettä, ja sen kyllä maistaa. Mehevän piirakan voit hyvin tehdä suppilovahveroiden sijaan esimerkiksi kantarelleista tai ryöpätyistä rouskuista.

Koukuttavat vegaaniset tahnat valmistuvat herneistä, porkkanoista, kikherneistä ja punajuurista. Hetkessä surautettavia levitteitä voi käyttää myös pastoissa, salaateissa ja lisukkeina. Ota vegaanisten tahnojen ohjeet talteen.

Julkaistu: 9.1.2020
Kommentoi »