Värikäs siksak-peitto
Tee itse
Värikäs siksak-peitto
Neulotuista kaitaleista koottu siksak-peitto huovutetaan vain kevyesti hienopesuohjelmalla, ettei siitä tulisi liian tiivis, vaan ilmava ja pehmeä.
1.12.2015
 |
Kotivinkki

Huovutettu siksak-peitto

Valmiin peiton koko: noin 100 cm x 150 cm.

Tarvikkeet:

  • Yksi 100 g:n vyyhti kutakin seuraavaa Sandnes Granin Fritidslangan väriä: tummanruskea 387, musta 400, luonnonvalkoinen 403, vaaleanruskea 404, viininpunainen 439, harmaa 481, punaruskea 511 sekä kaksi 50 g:n kerää sävyä siniharmaa 6071. (Ohjeessa mainittuja lankoja ei välttämättä ole enää saatavilla, mutta voit toteuttaa peiton omista lempilangoistasi. Huomioi silloin, että lanka sopii huovuttamiseen ja neulepuikon koko.)
  • neulepuikot nro 15.

Mallineule

Siksak-neule: tiheys 7 s ja 10 krs ennen huovutusta = 10 cm. Yhden kaitaleen mitat ennen huovutusta: noin 30 cm x 120 cm. Yhden kaitaleen mitat huovutuksen jälkeen: noin 25 cm x 100 cm. Kutistuminen on huomioitu ohjeessa.

Huovutettu siksak-peitto valmistuu näin

1. krs: nosta reunasilmukka oikein neulomatta, *1 o, lisää 1 s (= neulo silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein), 5 o, tee 2 s:n ylivetokavennus (= nosta 2 s neulomatta kuin neuloisit ne oikein, neulo 1 o ja nosta 2 nostettua silmukkaa neulotun s:n yli), 5 o, lisää 1 s*, toista *–* vielä kerran, 1 o, 1 n.

2. krs: nosta reunasilmukka neulomatta ja neulo kaikki muut s:t nurin. Toista krs:ia 1–2.

Kaitaleet

Luo 31 s. Neulo kutakin väriraitaa aina yhteensä 4 krs ja vaihda sitten väriä. Neulo siksak-neuletta, kunnes kaitaleessa on yhteensä 27 raitaa ja kaitaleen pituus on noin 120 cm. Päätä s:t löyhästi.

Neulo yhteensä 6 kaitaletta. Neulo siksak-peittoon 3 kaksiväristä kaitaletta ja aloita ja lopeta jokainen ensiksi mainitulla värillä: musta- vaaleanruskea, harmaa-punaruskea sekä tummanruskea-luonnonvalkoinen.

Aloita moniväriset kaitaleet ja niiden väriyhdistelmät aina ensiksi mainitulla värillä. 4. kaitaleen raitojen järjestys: viininpunainen ja musta (yhteensä 10 raitaa) – viininpunainen ja harmaa (yhteensä 12 raitaa) – viininpunainen ja siniharmaa (yhteensä 4 raitaa), neulo viimeinen raita viininpunaisella ja päätä s:t.

5. kaitaleen raitojen järjestys: beige ja punaruskea (yhteensä 14 raitaa), tummanruskea ja punaruskea (yhteensä 6 raitaa), tummanruskea ja siniharmaa (yhteensä 6 raitaa), neulo viimeinen raita viininpunaisella ja päätä s:t löyhästi.

6. kaitaleen raitojen järjestys: siniharmaa ja valkoinen (yhteensä 14 raitaa), siniharmaa ja viininpunainen (yhteensä 12 raitaa), neulo viimeinen raita siniharmaalla ja päätä s:t löyhästi. 

Viimeistely

Päättele halutessasi langanpäät. Mallipeiton langanpäät jätettiin efektiksi näkyviin työn nurjalle puolelle. Jos ompelet kaitaleet jo tässä vaiheessa yhteen, ompele ne ohjeessa mainitussa järjestyksessä ja käytä ompeluun samaa Fritidslankaa kuin neulomiseenkin. Halutessasi voit mallipeiton tavoin huovuttaa kaitaleet erillisinä ja ommella ne yhteen huovutuksen jälkeen. 

Peiton huovutus

Mallipeitto huovutettiin hienopesuohjelmalla 30 asteessa tavallista pyykinpesuainetta käyttäen. Laita koneeseen esimerkiksi kaksi pyyheliinaa. Pesun jälkeen tasoita vilttiä tai kaitaleita venyttämällä pituus- ja leveyssuunnassa.

Huomioi huovutettaessa!

Jutussa olevat ohjeet ovat suuntaa antavia, koska neule- tai virkkaustyön huopumiseen vaikuttavat aina:

  • neulojan tai virkkaajan käsiala
  • pesukoneen ominaisuudet: esimerkiksi pesuohjelmien pituudet vaihtelevat eri konemerkkien välillä
  • käytetty lanka ja sen huopuvuus
  • saman langan eri värit voivat joskus huopua eri tavalla: testaa mallitilkun avulla aina kaikki värit, joita aiot käyttää
  • huovuta aina mallitilkku ja laske silmukkamäärät ja mitat tarkoin, ennen kuin aloitat varsinaisen työn, sijoittaminen lisäkerään kannattaa.

Entä jos huovutus epäonnistuu?

Jos saman langan eri värit huopuvatkin yllättäen eri tavoin, voit yrittää pelastaa tuotteen leikkaamalla huopumatta jääneen osan pois ja ommella huopuneet osat yhteen. 

Jos työ huopuu liikaa eikä enää sovellu alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, keksi sille uusi sellainen. Esimerkiksi koppuraksi menneestä tyynynpäällisestä voi leikata patalappuja tai pannunalusia.

Kommentoi »