Jos vanhojen ikkunoiden kunnostus on ajankohtaista, kevät ja kesä ovat erinomaista aikaa virittää verstas pihalle tai verannalle ja nostaa pöydälle pari ulkopuitetta kerrallaan.
Muutamilla perustyökaluilla ja pellavaöljyllä, -maalilla ja -kitillä pääsee hyvään alkuun. Puupuitteet ovat lähes aina kunnostettavissa alkuperäisen veroisiksi, ja usein puu näyttää huonokuntoisemmalta kuin se loppujen lopuksi onkaan.
Kunnostamalla ikkunat säästää huomattavasti remonttikustannuksissa ja samalla varmistaa, että talon arvo säilyy.
Vanhojen ikkunoiden kunnostus – tarvikkeet:
- puukko, mattoveitsi, kaapimia eli skraboja ja kittiveitsi
- akkupora, ruuvinväännin, hiomakone ja kuumailmapuhallin
- japaninsaha, vasara, teräsharja, suorakulma, pihdit, puristimia, mitta ja kynä
- siveltimiä, sellakkaa, pellavaöljyä, pellavaöljykittiä ja -maalia sekä lasituslankaa
- pesuainetta, rättejä ja vettä
- hyvä hengityssuojain, suojalasit ja työkäsineet.
Vanhojen ikkunoiden kunnostus vaihe vaiheelta
1. Viritä irrotetun ulkopuitteen tilalle muovinen sääsuoja estämään sisäpuitteen ja karmin kastuminen. Kun irrotat puitteet karmeista, merkitse laseihin ja puitteeseen, mihin karmiin ne kuuluvat. Merkitse laseihin myös teipinpalalla ja tussilla, miten päin lasin kuuluu olla. Käytännössä samankokoisilta näyttävät puitteet ja lasit ovat lähes aina hitusen erikokoiset. Merkitse myös irrotettavat helat puitteen tiedoin; olet varmemmilla vesillä, kun ikkunoita jälleen kootaan.
2. Irrota lasin reunoja ympäröivää kittiä puukonkärjellä rapsutellen. Lämmitä tiukimmissa paikoissa kittiä joko kuumailmapuhaltimella tai infrapunalämmittimellä. Jos käytät puhallinta, suojaa lasia kuumenemiselta esimerkiksi märällä pyyhkeellä tai pahvilla. Poista pehmennyt kitti lastalla tai veitsellä. Irrota pihdeillä myös kitin alta paljastuneet lasituslangat tai naulat. Nosta lasi varovasti irti ja kaavi sen alta pohjakitit. Puhdista lasit miedolla mäntysaippualiuoksella.
3. Kiinnitä puite työpöytään. Jos puite on maalattu lateksi- tai alkydimaalilla, poista maali kokonaan. Pehmitä maalipintaa tarvittaessa kuumailmapuhaltimella alue kerrallaan ja poista maalia kaapimilla. Vältä puhalluksessa polttojälkiä, sillä niihin ei maali myöhemmin tartu. Käytä maalinpoistossa kaasuilta suojaavaa hengityssuojaa, sillä vanhojen maalikerrosten myrkyt voivat höyrystyä. Jos puitteessa on ennestään pellavaöljymaali, riittää, että poistat vain irtoavan maalin.
4. Pue hengityssuojain, kun alat hiontahommiin. Käy hiomalla läpi koko puite. Jos puupinta on kovin epätasainen, aloita karhealla hiomapaperilla ja viimeistele hienolla (nro 120). Mitä viitseliäämmin teet pohjatyöt, sitä siistimpi tulee maalipinnasta.
5. Poista maali myös kulmaraudoista ja heloista. Irrota huonosti kiinni olevat kulmaraudat ja pehmitä niiden maalia liottamalla niitä pellavaöljysuovassa tai vaikka wc-pöntön pesuaineessa näin: liota vuorokausi, toinen vuorokausi etikkavedessä, sitten huuhtelu ja kuivaus. Kaavi ja poista pehmennyt maali teräsharjalla. Jos kulmaraudat ovat hyvin kiinni puitteessa, irrota maali varovasti porakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla. Käsittele kaikki metalliosat, kulmaraudat ja helat ruosteenestomaalilla.
6. Jos puitteissa on lahoa tai muuta korjaustarvetta, sahaa huonot palat pois ja korvaa ne terveellä puulla. Käytä alkuperäisen oloista puulajia, jotta paikka elää samoin kuin muu puite. Kätevä työväline siistien paikkapalojen tekoon on tiheähampainen japaninsaha. Hiomisen ja maalauksen jälkeen korjaukset jäävät huomaamattomiksi.
7. Sivele sellakalla (luonnonhartsi) puitteiden oksakohdat, ettei pihka myöhemmin kuohu maalin läpi. Käsittele pikkusiveltimellä ja sellakalla myös kittiura, jotta puu ei ime öljyä pellavaöljykitistä ja siten koveta ja haurastuta kittiä. Sellakkakerros päästää kuitenkin puun oman kosteuden haihtumaan lävitseen.
8. Käsittele puite raa’alla pellavaöljyllä, joka tunkeutuu hitaasti syvälle puuhun. Pellavaöljy torjuu vettä ja se on hyvä pohjustus pellavaöljymaalille. Öljy levittyy ja imeytyy nopeammin, jos lämmität sitä noin 60 asteeseen. Voit myös lämmittää puuta kuumailmapuhaltimella ja sivellä öljyä lämpimään puuhun. Anna öljyn imeytyä puoli tuntia ja pyyhi sitten ylimääräinen pois. Jätä puite kuivumaan seuraavaan päivään.
9. Painele kittiä lasin alle tulevaan kyntteeseen niin reilusti, että se muodostaa yhtenäisen pinnan, kun lasi painetaan sen päälle. Ylimääräinen kitti kaavitaan myöhemmin pois. Asemoi lasi niin, että joka puolelle jää samankokoinen liikkumatila. Lukitse lasi paikoilleen painamalla tulitikun pätkät, joista rikkipää on katkaistu pois, lasin reunan ja puitteen väliin. Päällystä pikkuvasara teipillä ja naputa taivutetulla metallisella lasituslangalla lasi kiinni puitteeseen.
10. Käännä puite ympäri ja poista liika pohjakitti. Käännä uudelleen ja painele lasituskittiä reunaan siten, että lasin reunat ja lasitusnaulat peittyvät. Kun kitti peittää lasin reunat, vedä se kittiveitsellä tai -lastalla 45 asteen kulmaan. Jos massaan jää rakoja, lisää kittiä ja vedä uudelleen veitsellä. Puhdista laseista kuivunut kitti lasinkaapimella. Kitti jähmettyy maalattavaksi vuorokaudesta viikkoon, sään mukaan.
11. Maalaa puitteet pellavaöljymaalilla kolmeen kertaan, jotta maalipinnasta tulee säänkestävä. Ensimmäisen kerroksen maalin voi ohentaa aavistuksen pellavaöljyllä. Maalaa seuraavat kerrokset 2–3 vuorokauden välein. Maalireunan tulee molemmin puolin ylittää kitin reuna, jotta maali suojaa myös kittiä. Anna maalin kuivua. Maalaa samalla maalilla myös helat ja viritä ne telineeseen kuivumaan.
12. Rajaa maalireunat siistiksi lasinkaapimella ja leveällä teräslastalla. Laita lasta lasia vasten ja työnnä kaapimella maalilastua pois. Jätä maalin reuna puitteen sisäpuolelta leveämmäksi, silloin ikkuna on siisti sisältä katsottuna. Puhdista lasi kaapimella ja pese se puhtaaksi.
Varjele vanhoja lasiruutuja!
Vanhojen ikkunoiden kunnostuksessa on tärkeää pitää huolta vanhoista ikkunalaseista. Vaikka niissä on ilmakuplia ja epätasaisuuksia, eikä niiden läpikään aina näe kirkkaasti, niiden vaikutus talon tunnelmaan on verraton. Kerran hävitettyä vanhaa ei saa koskaan takaisin. Suomessa alettiin valmistaa ikkunalasia jo vuonna 1748.
Lisätietoa ikkunoiden kunnostuksesta: Juulia Mikkola & Netta Böök: Ikkunakirja – Perinteisen puuikkunan kunnostaminen (Moreeni)