Grilli tarvitsi katoksen, ja siitä se idea lähti: vanha lato on nyt kesäkeittiö, tanssilava ja kirppis!
Rakenna ja remontoi
Grilli tarvitsi katoksen, ja siitä se idea lähti: vanha lato on nyt kesäkeittiö, tanssilava ja kirppis!
Lakeuksien heinälato sai Hely ja Jari Lehtovaaran käsissä monta uutta tehtävää. Nyt siellä kokkaillaan, pidetään kirpputoria ja joskus jopa pyörähdetään tanssiaskelia.
4.5.2023
 |
Meidän Mökki

Aluksi Hely ja Jari Lehtovaaran lahjaksi saamalle kaasugrillille piti tehdä katos. Pohjalaispariskunnan käsissä projekti paisui tietenkin aivan uusiin mittasuhteisiin. Kuusitoista metriä pitkä, traktorilla läpiajettava heinälato muokattiin kaasugrillin suojaksi. Toki sinne mahtuu kesäkeittiön lisäksi oleskelutila, kirpputori ja tanssilattiakin.

Rakennuksen muutos oli helppo suunnitella olemassa olevan pohjan päälle. Helyn edesmennyt isä Aatto Myllyniemi oli aloittanut rakennuksen kunnostamisen vuonna 2006 rakentamalla portaat ladon vintillä sijaitsevaan varastotilaan. Portaat sytyttivät Helylle villin ajatuksen tehdä kuusi metriä korkean rakennukseen sisälle pohjalaistalotyyppinen rakennelma.

Jarin ja Helyn keräilyharrastus näkyy sisustuksessa. Presidentti Kekkosen kuva kehystettiin ladon seinälle. Hänen presidenttivuosinaan maatila oli vielä voimissaan.
”Hely maalaili minulle aluksi ajatustaan pohjalaistalon päädystä heinäladon sisälle. Sitten kaikki karkasikin rasasta, kuten täällä Etelä-Pohjanmaalla sanotaan.”
Jari

Paikallaan jykevästi seisoneet, tukevat kannatinpuut mahdollistivat päätyrakennelman sekä sen tukirakenteiden kiinnityksen.

– Hely maalaili minulle aluksi ajatustaan pohjalaistalon päädystä heinäladon sisälle. Sitten kaikki karkasikin rasasta, kuten täällä Etelä-Pohjanmaalla sanotaan, Jari kertoo leveästi hymyillen.

Tästä kaikki alkoi: lahjaksi saadulle kaasugrillille piti saada katos.
Pohjalaistalon pääty verhoaa portaikon. Lasikuitupossu vartioi sisäänkäyntiä.
Kuuden hengen puinen kalusto on Helyn lempiesineistöä. Siihen mahtuu hyvin ystäväjoukko herkuttelemaan yhdessä.

Helyn isä oli innostunut huutokaupoista eläköidyttyään. Hänen kasaamiaan materiaalivarastoja käytettiin rakentamisessa niin hyvin kuin se oli mahdollista. Latoon on käytetty vain kymmenen prosenttia kaupasta hankittua tavaraa, lähinnä nauloja ja muita kiinnitystarvikkeita.

– Aina vuoteen 1985 saakka tässä rakennuksessa on pidetty heiniä. Tilan lehmien lähdettyä tämä oli isäni huutokaupoista hankkimien tavaroiden varasto, Hely kertoo.

– Isä oli säilyttänyt kaiken käyttökelpoisen rakennustavaran. Hänen harrastuksestaan kertovat myös ladon viereiset, museotavaraa täynnä olevat aitat.

Helyn isä siirsi molemmat museorakennukset Ilmajoelle vuosina 1996 ja 2004. Toisen aitan synnyinseutu on Jalasjärven Luopajärven kylä ja toisen Lapua. Aitat ovat täynnä museo­tavaraa, joka koostuu etupäässä vanhoista käyttöesineistä.

– Museon ovet ovat aina avoinna, jos olen vain paikalla. On hienoa jatkaa perinnettä samalla tavoin kuin isä ja jakaa historiaa menneestä, Heli kertoo.

Kokoelmaan on kertynyt hienoja kuparipannuja ja vanhoja silitysrautoja.
Pihatalo on rakennettu vuonna 1982.
”Kyllähän me olemme jämähtäneet latotunnelmassa pitkälti 60-luvulle – mutta omasta mielestämme hyvällä tavalla.”
Hely

Latouudistuksen urakoinnista vastannut Jari oppi projektin edetessä unohtamaan vatupassin ja tiukat aikataulut. Sen sijaan urakka vaati kosolti pitkämielisyyttä ja hermojakin.

– Ensimmäisenä katselimme sille grillille paikan, sillä siitähän se koko ajatus lähtikin. Tuunasimme ylisille johtavat portaat ja vahvensimme kantavaa seinää. Siihen rakensin pohjalaistalon näköisen päädyn, Jari kertoo.

Entisen traktorin ajoväylän toiseen päähän jäivät laattakivet, jotka päällystettiin keinonurmella. Toiseen päähän pari teki pienen tanssiparketin.

Traktorin entisellä ajoväylällä järjestetään kesäkirpputori. Silloin on tarjolla kahviakin.
Vuoden 1956 Fordson Major on samaa vuosikertaa kuin isäntäpari. Se otetaan esille erikoistapauksissa.
Jarin vanhempien häälahjaksi 1946 saama piironki kannattelee radiota. Piironki on tehty Jurvalla.

Lehtovaarojen latotansseissa yhdistyvät nykyaika ja 1960-luvun tanssitunnelma. Musiikki soitetaan stereoista, ja ladosta löytyvät myös karaokelaitteet. Värivalot luovat tunnelmaa. Musiikiksi valitaan Markus Allania, Annikki Tähteä, Reijo Taipaletta ja tietenkin Topi Sorsakoskea. Kukkamekkojen helmat hulmuavat tanssilavalla iltamyöhään asti.

– Vieraina kesäiltojen tansseissa meillä on sukulaisia ja ystäviä. Salaattien pariksi grillataan maisseja, grillitassuja ja ihan perinteisiä kärväreitä, Jari kertoo.

– Kyllähän me olemme jämähtäneet latotunnelmassa pitkälti 60-luvulle – mutta omasta mielestämme hyvällä tavalla, Hely sanoo.

Harvalaudoitetussa ladossa käy kesäkuumallakin tuulenvire.
"Maitolaitureissa on vanhan ajan romantiikkaa", Hely sanoo.

Tanssipaikan liepeille Jari rakensi maitolaiturin kesällä 2013. Rakentajaan iski omien sanojensa mukaan nuoruuden nostalgia. Sekä Hely että Jari ovat kokoontuneet nuoruudessaan iltaisin tonkkalavoilla. Pojat esittelivät maitolavan vieressä mopojaan, ja tytöt soittelivat mankoistaan päivän hittejä.

– Onhan näissä maitolaitureissa sitä vanhan ajan maalaisromantiikkaa. Myymäläautot pysähtyivät, ja ilmoitukset tapahtumista kiinnitettiin maitolavan seiniin, Hely tunnelmoi.

– Romantiikka kuuluu ehdottomasti ja aina maitolavan liepeille. Saattoivathan ne olla joskus pussauskoppeinakin, Jari tunnustaa.

Seiniä koristavat vanhat tanssilavojen mainosjulisteet ja suosikkilaulajat.
Entisajan käyttötavaroita täynnä olevat aittarakennukset ovat avoinna yleisölle, kun Hely on paikalla.
3 kommenttia