Meidän Mökki

Oma kotimuseo! Mummon vanhasta kaupparakennuksesta tuli Kaisun nostalginen kesäkoti

Oma kotimuseo! Mummon vanhasta kaupparakennuksesta tuli Kaisun nostalginen kesäkoti
Kaisu Suvanto on sukunsa kolmas nainen, joka ylläpitää Haukiputaalla sijaitsevaa perinnetaloa ja sen piharakennuksia. Mummonsa kaupan vanhat tavarat ja muut muistot toimelias nainen on järjestänyt kotimuseoksi.
Julkaistu: 20.7.2021

Kun ajaa Kiiminkijokea myötäilevää rantatietä Haukiputaan taajaman tuntumassa, saapuu pian idylliseen punaiseen pihapiiriin. Sen 1890-luvulla rakennettu talo on moneen kertaan kunnostettu, ja pihassa on vanha kaupparakennus, kotimuseo, maakellari ja myös kolme vuotta sitten tehty pihasauna. Tämä on paikka, jossa eläkkeellä oleva Kaisu Suvanto viihtyy varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn saakka.

– Tämä on alun perin minun mummolani. Olen viettänyt täällä lapsuudenkesiä, kun mummoni Ida Höyhtyä piti aikoinaan sekatavarakauppaa piharakennuksessa. Kauppa perustettiin 15. toukokuuta 1951, ja samana vuonna minäkin olen syntynyt, Kaisu kertoo.

Mummonsa kaupan jäljiltä jääneitä tavaroita Kaisu on kerännyt yhteen piharakennukseen. Pari kesää sitten hän järjesti ne kotimuseoksi.

Jo pikkutyttönä puuhasteltavaa riitti mummon apulaisena kaupassa ja myöhemmin ihan oikeissa töissäkin. Kun mummo kuoli, Kaisun äiti Leila Mikkola osti talon perikunnalta kesäpaikakseen, ja äidin kuoltua tytär lunasti paikan omakseen.

Eikä ole huonoihin käsiin äiti tätä kaikkea jättänyt. Paikan siirryttyä syksyllä 2016 Kaisun omistukseen sisätiloja on remontoitu lisää vanhaa kunnioittaen. Heti samana syksynä uudistui keittiö, ja seuraavana kesänä valmistuivat vinttihuone ja pihasauna. Pari vuotta myöhemmin rakentuivat uudet wc- ja suihkutilat. Rantatörmälle nousi grillipaikka viime kesänä.

Makuuhuoneessa on useita vanhoja huonekaluja, kuten amerikkalainen keinutuoli ja vihreällä sametilla päällystetty avattava divaani.
Sisällä talossa on sekä uutta että vanhaa. Olohuoneessa on muun muassa entisaikainen avattava ompelutarvikepöytä.

Sisällä talossa on sekä uutta että vanhaa. Olohuoneessa tikittää jo aikaa nähnyt seinäkello ja seinää vasten seisoo entisaikainen avattava ompelutarvikepöytä. Keittiö edustaa uudempaa tyyliä, vaikka siellä onkin muun muassa vanha puuhella. Kaapiston päällä on rivi mummon aikaisia vanhoja kuparipannuja.

Esimerkiksi pirtin ruokapöydän Kaisu sai perinnönjaossa, mutta kaikki muutkin kalusteet päätyivät lopulta hänen omistukseensa, koska talokauppojen myötä sisarukset halusivat jättää talon tavarat paikoilleen.

– Voisihan tästä talosta tehdä nykyistä modernimman, mutta minusta on kiva, että on vanhoja tavaroita, joiden tarinan tiedän.

Rantatörmän viljelylaatikoissa kasvaa kaikkea helppohoitoista. Rakennusten kunnostaminen kiinnostaa Kaisua enemmän kuin unelmapuutarhan luominen.

Mummonsa kaupan jäljiltä jääneitä esineitä ja muita vanhoja muistoja Kaisu on kerännyt yhteen piharakennukseen. Pari kesää sitten hän päätti järjestää tavarat kotimuseoksi.

– Äitini keräämiä tavaroita oli ympäri taloa. Ajattelin, että on hyvä laittaa ne järjestykseen, kun ne on kerran säästetty. Lähes kaikki tavarat ovat sellaisia, joista tiedän, mistä ne ovat.

Ja kun Kaisu alkaa muistella tavaroiden kautta lapsuuttaan, tarinoita riittää. On pikkiriikkinen kermatonkka, jota hän pikkutyttönä kiikutti äidin kanssa maitoa hakiessaan. On kaupan tavaroita, joita hän on itsekin käyttänyt mittaillessaan sokereita ja jauhoja kauppa-apulaisena. Onpa esillä myös pöydällinen isän vanhoja työkaluja.

– Virallisesti museoksi voi sanoa vain sellaista, jossa tavarat on luetteloitu, mutta tämä on kuitenkin minun kotimuseoni.

Vanhan pihapiirin ja kotimuseon ylläpidossa riittää puuhaa, mutta siitä Kaisu nauttii.

Ulkosauna on pihapiirin uusin rakennus. Lauteilta pitkästä ikkunasta joelle avautuva näkymä on kuin maalaus, jota Kaisu ei kyllästy katselemaan.

– Saunon todella paljon. En ehkä ihan joka päivä, mutta kesällä sauna lämpiää varsinkin silloin, kun on sukulaisia tai vieraita käymässä. Yksi harrastukseni onkin polttopuiden tekeminen. Se on hyvää voimistelua: pysyy niska kunnossa, kun hakkaa halkoja.

Vastapäätä päärakennusta sijaitseva vanha kaupparakennus toimii nykyään autotallina, ja toiseen päähän on suunnitteilla kesähuone.

– Kun ostin tämän talon, pyysin ihan mielenkiinnosta Museovirastolta lausuman tästä paikasta. Museoviraston mukaan talo on sen tyyppinen vanha rakennus tällä alueella, että pihapiiri tulee säilyttää. Se tarkoittaa sitä, ettei rakennuksia saa purkaa, vaan ne pitää kunnostaa, jotta pihapiiri säilyy.

Makuuhuoneen sänky on kuulunut Kaisun papalle. Sängyn vieressä yöpöydän virkaa toimittaa vanha pesupöytä.
Keittiön kaapin päällä on rivi mummon aikaisia vanhoja kuparipannuja.

Kaisu viettää kakkoskodissaan noin puolet vuodesta. Virallinen osoite on Oulussa kerrostalossa. Toisinaan hän käy Haukiputaalla myös talvisin, ja onpa siellä vietetty lasten perheiden kanssa myös jouluja.

Vinttihuonetta Kaisu vuokraa satunnaisesti Airbnb:n kautta mutta vain silloin, kun hän itse on paikalla. Kun on paljon yksin, seuraa on mukava saada. Pääosin talossa on majoittunut ulkomaisia reppureissaajia, joiden kanssa saa samalla pidettyä yllä kielitaitoa.

”Voisihan tästä talosta tehdä modernimman, mutta minusta on kiva, että on vanhoja tavaroita, joiden tarinan tiedän.”

Näillä tiluksilla tekeminen ei lopu koskaan – ja se sopii toimeliaalle naiselle. Yhden päivän aikana askelmittariin saattaa kertyä 20000 askelta pelkästään pihatöiden parissa.

– Äiti toivoi aikoinaan, että tämä talo jäisi suvulle, ja minulle hän puhui siihen tyyliin, että olisin sisaruksista sellainen, joka tätä pystyisi ylläpitämään. Itse toivon, että tila jää aikanaan lasteni Jennin ja Aapon kesäpaikaksi.

Kiiminkijoen rannalla sijaitseva talo on rakennettu 1890-luvulla, mutta ajan saatossa sitä on remontoitu ja entisöity useaan kertaan. Museoviraston mukaan talo on sen tyyppinen vanha rakennus tällä alueella, että sen pihapiiri tulee säilyttää.

1 kommentti