Vanhankaupungin romantiikkaa, tunnelmallisia kahviloita, käsintehtyjä suklaakonvehteja – 16 syytä, miksi sinun pitää vierailla jouluisessa Porvoossa
Sisustus
Vanhankaupungin romantiikkaa, tunnelmallisia kahviloita, käsintehtyjä suklaakonvehteja – 16 syytä, miksi sinun pitää vierailla jouluisessa Porvoossa
Joulun aikaan elämään tarvitaan hieman taikaa, ja vanha Porvoo on sitä pullollaan. Tutustu seurassamme historiallisiin nähtävyyksiin, nauti kahvit paikallisella paahtimolla ja maista taivaallista suklaata. Katso myös, missä kannattaa käydä ostoksilla. Tarjoamme 16 tärppiä päiväretkelle.
8.12.2017
 |
Meillä kotona

Vain vajaan tunnin matkan päässä Helsingistä sijaitseva Porvoo on ihanteellinen retkikohde joulun alla. Löydät ilahduttavia yllätyksiä paketteihin, näet kauniisti valaistuja katuja ja näyteikkunoita, pääset maistamaan paikallista kahvia ja suklaata ja voit vierailla tunnelmallisessa J.L. Runebergin kotimuseossa. Porvoon tuomiokirkossa järjestetään joulun alla myös useita konsertteja.

Nähtävyyksien Porvoo

Porvoon Raatihuoneentori on monen tapahtuman näyttämönä. Vanha raatihuone on rakennettu vuosina 1762–64 ja on toinen Suomen jäljellä olevista 1700-luvun raatihuoneista.
Raatihuoneelta keskustaan päin kulkee Jokikatu. Sen varrella on paljon houkutuksia ja toinen toistaan kimmeltävämpiä näyteikkunoita.
Porvoon tuomiokirkko seisoo upeana mäellään ja vartioi kaupunkia. Kirkko edustaa 1400-luvun myöhäisgotiikkaa. Konserttien aikataulut kannattaa tarkistaa täältä.
Runebergin kotimuseo on Suomen vanhin kotimuseo. Se on talvisaikaan avoinna ke–su klo 10–16, paitsi 23.–26.12. Museo sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 3.
Kirjailijakodin salissa on joulukuusi, joka on koristeltu perinteisesti valkoisin nauhoin ja kynttilöin. Pöydillä on hyasintteja maljakoissaan. Talossa on paljon taidetta pohjoismaisilta maalareilta, jotka asuivat aika ajoin Runebergien luona. Katso video jouluun puetusta talosta.
Runebergin perheessä lahjapaketteihin liitettiin aina pieni riimi.
Herrojen teehuone on samalla kirjasto. Runebergin perheellä on noin 1000 kirjaa. Vanha porvoolainen tapa on ripustaa aseet seinälle nahkojen päälle. Tätä ei näe muilla seuduilla.

Kahviloiden Porvoo

Porvoon paahtimon tunnelmallinen myymälä ja kahvila sijaitsee Mannerheiminkadun sillan pielessä, joen rannalla. Iltaisin se on suosittu baari erikoisoluineen ja -siidereineen.
Vanhan ajan tunnelma on onnistuttu säilyttämään paahtimolla. Huumaava tuoksu houkuttelee asiakkaat sisään jo rapulta.
Erilaiset makukahvit ovat suosittuja myös matkamuistoina ja lahjoina.
Kahvila Postres Välikadulla tarjoaa myös brunssia ja lounasta, ja erikoisuutena on paikan päällä tehty jäätelö.
Postresin tyyli on tummaa ja kaunista. Täällä kannattaa maistaa myös kuuluisaa tarte tatinia.
Pidetty Cafe Cabriole sijaitsee aivan linja-autoaseman vierellä.
Cafe Cabrioleen voi piipahtaa syömään tai nauttimaan upeita kakkuja ja leivoksia.
Miten ihana valikoima macaroneja, bebejä, marsipaanipalloja... Nauti paikan päällä tai osta tuliaiseksi.

Suklaan Porvoo

Petri's Chocolate Room Jokikadulla on ihastuttava suklaapuoti. Yrityksen kaikki tuotanto on kotoisasti Porvoossa.
Kaunis myymälä houkuttelee ostoksille. Petri's Chocolate Roomista saa myös vegaanisuklaata.
Uusia praliinimakuja kehitellään jatkuvasti.
Pieni suklaatehdas toimii Porvoon taidetehtaan tiloissa. Laadustaan tunnettu pienyritys on voittanut Euroopan pronssimitalin International Chocolate Awards -kisassa Madagasgar 40 % -suklaallaan. Täällä järjestetään myös suklaakursseja.
Pieni suklaatehdas myös pakkaa tuotteensa itse. Tuotevalikoimaa on supistettu samalla kun makuun ja tuotantoon on panostettu. Uusinta uutta on sirkkasuklaa. Tuotteita myydään tehtaanmyymälässä (ei aina auki) ja verkkokaupassa.
Kuuluisan Brunbergin tehtaanmyymälä sijaitsee vanhan kaupungin ytimessä. Se on varsinainen turistien vetonaula. Maistelukulhoista saa vapaasti napsia eri makuja.
Konvehteja vai tyrnisuklaalevy? Ehkä kuitenkin molemmat!

Ostosten Porvoo

Sisustusliike Åtta Jokikadulla on suurempi kuin ulkoa katsoen uskaltaa toivoakaan. Jouluisia ihanuuksia on koristeista astioihin ja tekstiileihin.
Åttasta voi tehdä löytöjä kotiin! Valikoimissa on kaikkea kalusteista kuppeihin ja kynttilöihin.
Åttassa on varsin hyvä valikoima jouluisia tekstinauhoja. Kiedo paketteja koristamaan tai kukka-asetelmiin.
Klassikon maineeseen noussut lelukauppa Riimikko sijaitsee Välikadulla.
Riimikossa on vaikka mitä pienille tytöille ja pojille. Erityisen hyvä valikoima löytyy nukkekodin kalusteista.
Ehkä vielä jokunen kuusenkoriste, kun kerran näin nättejä löytyi!
Sadunhenki on pikkuinen puoti Raatihuoneentorin laidalla. Siellä myydään joulukoristeita vuoden ympäri. Tämä on lupaus.
Suuri osa Sadunhengen kuusenkoristeista on käsityönä tehtyjä.
Skafferi on vanha kunnon siirtomaatavarakauppa, josta löytyy kahvien ja teen lisäksi esimerkiksi makeisia ja herkkuhilloja.
Skafferiin kannattaa ehdottomasti poiketa lahjaostoksille.
Ihania vanhan ajan karamelleja.
Henriettan kukat on suloinen kukkakauppa, joka saa pysähtymään upean ikkunansa takia. Ovensuussa on muuten huima kranssivalikoima!
Henriettan kukkakaupasta saa upeat jouluiset asetelmat, koristeet ja kranssit. Ja kannattaa tänne poiketa ihan vain ihastumaankin.
Pitkän päivän päälle alkaa ehkä väsyttää? Ei syytä huoleen, kauniisti sisustettuun Pariisin Ville -putiikkihotelliin ei ole montaa askelta. Ehkä Porvoossa voisikin viettää pari päivää?

Katso myös nämä

1 kommentti