Meidän Talo

11 x vanhan uusi elämä! Nämä kotikuvat tuovat inspiraatiota vanhojen kalusteiden, seinien ja lattioiden säilyttämiseen

11 x vanhan uusi elämä! Nämä kotikuvat tuovat inspiraatiota vanhojen kalusteiden, seinien ja lattioiden säilyttämiseen
Herätä eloon vanhat kalusteet, seinät ja lattiat. Keittiönkin voi ostaa kirppikseltä. Kokosimme yhteen 11 ihanaa kotikuvaa, joissa mennyt aika näkyy kauniisti.
Julkaistu: 23.10.2020

1. Jotain vanhaa ja sinistä

Jos asunnon alkuperäisistä kiintokalusteista ei ole enää mitään jäljellä, ei huolta: erilaisten purkutavarakirppisten ja netin osto- ja myyntipalveluiden kautta voi löytää upeita kokonaisuuksia. Tämä kaunis vaaleansininen 1950-luvun keittiö löytyi Tori.fi:stä, ja se kunnostettiin ennen asennusta.
Mieti hetki ennen kuin kiikutat mitään roskalavalle. Vaikka vanha esine ei enää kävisi alkuperäiseen tarkoitukseensa, sillä voi olla uusi elämä toisaalla.

2. Uutta twistiä vetimillä

Jos käy tuuri, vanhan talon tai asunnon hengen mukaiset kiintokalusteet ovat säästyneet tai ovat ainakin kunnostettavissa. 60-luvun kodissa eteishallin puiset kaapinovet entistettiin, ja kokonaisuus kruunattiin uusilla vetimillä.

3. Vanhasta jotain uutta

Mieti hetki ennen kuin kiikutat mitään roskalavalle. Vaikka vanha esine ei enää kävisi alkuperäiseen tarkoitukseensa, sillä voi olla uusi elämä toisaalla. Vanhoista ja kauniista ovista on tehty esimerkiksi pöytälevyjä ja ikkunoista tauluja. Tässä vanha ovi on päässyt sängynpäädyksi.

4. Paljastus seinän takaa

Jokainen remontoija toivoo, että seinä- ja lattiapintojen alta löytyisi jotain aitoa ja alkuperäistä, mieluiten hyvässä kunnossa, totta kai. Tämän talon remontissa pinkopahvien alta paljastui niin kaunis hirsipinta, että se sai jäädä esille.

5. Remontoi ajan henkeen

1950-luvun asunnon henki syntyy aikakauden designista. Alvar Aallon klassikkopöytä kunnostettiin arkiruokapöydäksi ja Domus-tuolit löytyivät vanhojen huonekalujen liikkeestä. Tyyliin sopivan tapetin voi hyvin löytää myös uusista mallistoista. Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi aikakauden mukainen sävy- tai kuviomaailma.
Tämän kodin seinään valittiin vuosikymmenen tyyliin sopiva tapetti Tapettitalon valikoimista. Kodista ei kuitenkaan tarvitse tehdä museota. Valkoinen raikastaa ilmeen, ja saman pöydän ääreen mahtuu hyvin reilut pari vuosikymmentä nuorempi Stokken lastentuoli.

6. Pala sieltä, toinen täältä

Jos intoa ja taitoa riittää, jopa koko keittiön voi remontoida kirpputoreja hyödyntäen. Tämä persoonallinen keittiö on koottu osista. Alakaapit saatiin naapurilta, laatikostot on hankittu nettikirpputorilta ja yläkaappien sijasta seinille on kiinnitetty vanhat Artekin hyllyt. Osista koottu kokonaisuus pysyy hallittuna, kun väritys on yhtenäinen. Hionta, maalaus ja petsaus auttavat tarvittaessa.

7. Vaali hirsipintoja

Harkitse tarkkaan ennen kuin sudit maalia hirsiseiniin. Kun ne kerran maalaa, niitä ei saa enää ennalleen. Jos kaipaat raikastusta, vetele valkoista vaikka kattoon tai lattiaan. Jo valkenee!
Miksi ostaa kaupasta uutta, jos jostain vanhasta voi muokata tarkoitukseen sopivan?

8. Kauniit kakluunit

Jos kodissasi on vanha tulisija, säästä se. Tämäkin kakluuni on syy, joka sai uudet ostajat ihastumaan tähän satavuotiaaseen puutaloon. Kaunista kakluunia on kiva katsella, vaikka se ei enää olisikaan aktiivisessa käytössä.

9. Käytä luovuutta

Miksi ostaa kaupasta uutta, jos jostain vanhasta voi muokata tarkoitukseen sopivan? Vanha lipasto on nyt allaskaappi, joka varmasti erottuu peruskaappien joukosta. Vanhaa uudistamalla saa persoonallista!

10. Unelmien puulattia

Moni jännittää remonttia tehdessään, löytyykö muovimaton alta puulattia vai ei. Jos lattiaa pitää paikkailla, maali voi olla helpoin tapa saada lattiasta siisti. Valkoinen ja harmaa toimivat aina, mutta kokeile rohkeasti myös muita sävyjä.

11. Vanhat kauniit ovet

Upeat peiliovet ovat haluttuja aarteita. Joskus ovia poistetaan käytännön syistä tai huonejärjestystä muokatessa. Älä hukkaa ovia, vaan säästä. Löytö vintillä voi ilahduttaa sinut tai seuraavan asukkaan joskus tulevaisuudessa.
Kommentoi »