Avotakka

Epäkäytännöllisestä ajattoman toimivaksi! Kulahtanut kerrostalokeittiö muuttui remontissa koko perheen lempihuoneeksi

Epäkäytännöllisestä ajattoman toimivaksi! Kulahtanut kerrostalokeittiö muuttui remontissa koko perheen lempihuoneeksi
Epäkäytännöllinen ja aikansa elänyt kerrostalokeittiö muuttui uudistuksen myötä kodikkaaksi, vanhan huoneiston tyyliin sulautuvaksi tilaksi. Kauniilla yksityiskohdilla viimeistelty keittiö onkin nykyisin perheen lempihuone.
Julkaistu: 23.11.2020

Mitä haluttiin?

Kun Fred ja Natalia sekä Neo-poika muuttivat uuteen kotiinsa Helsingin Töölössä, olivat he innoissaan erillisestä, valoisasta keittiöstä, vaikka sen parasta ennen -päiväys oli aikaa sitten vanhentunut. Kuudentoista neliön kokoisessa tilassa oli mäntypuisten kaapistojen lisäksi eri puolille keittiötä ripoteltuja irtokaappeja ja hyllyköitä. Hellan ja tiskipöydän jatkona seisova jääkaappipakastin torppasi ikkunoista tulevaa valoa ja vähensi laskutilaa. Liesituuletin loisti poissaolollaan, eikä sininen muovimattokaan ansainnut asukkailta pisteitä.

1980-luvulla remontoitu keittiö oli epäkäytännöllinen ja vanhentunut. Kaapistot, materiaalit ja värit eivät sopineet vuonna 1929 valmistuneen huoneiston klassiseen tyyliin.

Mitä tehtiin?

Fred ja Natalia halusivat ajattoman ja käytännöllisen keittiön, jossa on käytetty laadukkaita materiaaleja ja harkittuja yksityiskohtia. Fred teki suunnitelman Ikean keittiösuunnitteluohjelmalla. Kaapistot hän päätti sijoittaa kolmelle seinälle, mikä tekee tilasta tasapainoisen ja mahdollistaa runsaat säilytystilat. Ikkunaseinusta pyhitettiin neljän hengen ruokapöydälle.

Tiskitaso ja hella pysyivät entisillä paikoillaan, mutta altaan päällä ei ole enää yläkaappeja. Näin vaikutelma on valoisa ja ilmava. Yläkaapit on sijoitettu viereiselle seinälle työtason ylle. Suuri jääkaappipakastin löysi paikkansa vastapäätä tiskitasoa, osana kaapistoseinää.

Lattiamateriaaliksi valikoitui kestävä luonnonmateriaali linoleumi, joka on shakkiruutuun ladottuna tyyliin sopiva vaihtoehto vanhan talon keittiöön.

Mietin kauan, miten jaksottaisin seinäkaapistot, jotta kokonaisuudesta tulisi eläväinen.
Muutoksen suunnitellut perheenisä
Viistoon ladotut Forbon linoleumilaatat luovat dynaamisen kontrastin vaaleille kaapistoille. Artekin vintagepöydällä on Marimekon vanha Seireeni-kangas. Keittiön vanhasta kylmäkomerosta on suunnitteilla aamiaiskaappi. Evo-messinkihana on Tapwellin. Pool-kupariallas on hankittu A.S. Helsingöstä. A.S. Helsingön Ensiö-peiliovien sävy on kuulaan harmaa Feather Grey. Kaasuhella on Lofran ja musta liesituuletin Franken.

Mitä saatiin?

Fred asensi itse kaapit, ja remonttimies maalasi seinät, laatoitti välitilat, kiinnitti tasot sekä asensi lattian. Kaapistojen rungot ovat Ikeasta ja harmaat peiliovet A. S. Helsingön Ensiö-mallistosta. Ikean rungoissa on se etu, että niiden kaikki osat ovat vaihdettavissa ja keittiön hinta pysyy kohtuullisena.

Metrin levyinen Festivo-kylmiöpakastin on sovitettu osaksi kaapistoseinää. Tyhjä seinätila oikealla keventää vaikutelmaa ja on oiva paikka keittokirjoille varatulle String Pocket -hyllylle. Säilytystila on maksimoitu sijoittamalla kaapit myös jääkaapin yläpuolelle. Seinään upotetut spotit eivät näy kaappien takaa.
Yksityiskohdat ovat tärkeitä keittiön viimeistelyssä. Helakauppa Hokolasta löytyivät tarpeeksi ohuet messinkiset lankavetimet. Tiililadonta täydentää klassisia peiliovia. Diapol-kivikomposiittitaso on hankittu A.S. Helsingöstä. Korit ovat matkamuistoja Etelä-Afrikasta.

Rungot maksoivat 2 000 euroa ja ovet 5 000 euroa. Kaapistojen rungot asennettiin ennen kuin ovet saapuivat. Näin vältyttiin tilaa vievien kalusteiden varastoimiselta. Keittiön valaistuksen Fred ja Natalia ratkaisivat ledivaloilla, jotka on kiinnitetty kaapistojen päälle.

Kodikkaasta keittiöstä on tullut perheen lempihuone, jonne on parhaimmillaan ahtautunut parisenkymmentä sukulaista.

Kommentoi »