Unelmien Talo&Koti

”Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, ajattelin vihdoinkin tulleeni kotiin” – vanha riihi hurmasi Minnan ja ensimmäisillä treffeillä valittiin jo keittiönkaappeja yhdessä

”Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, ajattelin vihdoinkin tulleeni kotiin” – vanha riihi hurmasi Minnan ja ensimmäisillä treffeillä valittiin jo keittiönkaappeja yhdessä
Kun Uffe Örn esitteli Minnalle vanhaan riiheen tehdyn kotinsa, se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Yhteinen remontti toi taloon elämänilon ja naurun.
Julkaistu 6.7.2022

Vuonna 1997 Uffe Örn osti vanhaan riihen tehdyn talon ja remontoi sen lattiasta kattoon. 20 vuotta myöhemmin Minnan ja Uffen yhteinen tarina alkoi mökkitalkoissa, kun Minna näki Uffen kävelemässä kattopuita pitkin. Minnan innostamana Uffen luona alkoi remontti. Sen jälkeen mikään ei näyttänyt talossa enää samalta.

– Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, ajattelin vihdoinkin tulleeni kotiin. Ihastuksissani sivuutin keittiön hillopurkkikaakelit ja kamalan tummat ja värikkäät pinnat, näin vain korkeat huoneet ja vintin vinokatot, Minna sanoo.

Ensimmäisillä treffeillään pari oli jo valitsemassa uusia keittiökaappeja.

– Muutaman viikon päästä ensitapaamisesta olin jo maalaamassa täällä vintin rappusia, ehkä vähän myös nenänpäätäni, Minna kertoo.

Uffen, Minnan ja Leon lisäksi kotona hääräävät kaksi corgia Luna sekä Tinni. Seuraa Instagramissa @verkstad.helsingby.
Örnien koti on vuonna 1936 paikalleen siirretty riihi Vaasan Mustasaaressa. Siinä on viisi huonetta ja keittiö, yhteensä 130 m². Lisäksi pihasauna, verstas ja kanala.
”Pihamaalla kanat tepastelevat ja koirat juoksevat sinne tänne. Korkokengät ovat vaihtuneet kumisaappaisiin.”
Tilan ja valon määrä lisääntyivät, kun olohuoneesta kaadettiin remontin yhteydessä seinä. Sirojalkainen sohva on Ikean. Liikuteltava pöytä hankittiin Kaunis Coto -sisustusliikkeestä. Kun se jäi pieneksi, Uffe rakensi sille isomman kannen vanhoista lattialankuista.
Olohuoneen seinällä on kuvakollaasi. Se tuo Minnalle muistoja mieleen.

Minna ja Uffe eivät juuri istuneet sohvalla suhteensa alkutaipaleella, sillä kaikki aika meni remontissa ja sen suunnittelussa. Tapetitkin saivat lähtöpassit, kun Minna vihjasi haaveilevansa remontista. Kotiin valitut rauhalliset pastellisävyt sopivat molempien lempivärikarttaan. Alkoi ­uudistusprojekti, joka kesti kaksi vuotta.

– Remppatalkoisiin liittyivät myös Uffen ­sisarukset. Tuntui, että herätimme talon henkiin tunkkaisten vuosien jälkeen naurun ja remontin avulla,­ Minna sanoo.

Ennakkoluulottomuus leimasi pariskunnan yhteistä projektia. Edelleen kun Minna saa idean, Uffe on jo toteuttamassa sitä.

– Vieläkin yllätyn, miten monta työkalua voikaan olla olemassa. Ja sitäkin, miten taitava Uffe on.

Makuuhuoneen vihertävä tapetti on hankittu Rustasta. Sen sävyt sopivat täydellisesti Minnan ystävän lahjaksi antamaan antiikkiarkkuun. Ystävä oli löytänyt arkun vanhasta ladosta.
Makuuhuoneen vanhan peilipiirongin Minna maalasi mattamaisella kalkkimaalilla mustaksi. Paperitähdet viettävät kesälomaa naulakossa, oleskelutiloihin ne nostetaan vasta talvella.
Höyläpenkki on lahja ystävältä. Sydämellinen tilanjakaja on ostettu Sisustus Säteestä ja tapetti on Rustasta. Makramee­keinun Minna on ­tehnyt ystävän kissalle.
”Koti merkitsee omaa polkua. Saamme molemmat tehdä unelmatyötä. Täällä olemme sellaisia kuin haluamme.”

Minna on keräillyt vanhoja esineitä ja huonekaluja aina.

– Pappani mielestä esineet olisivat olleet lähinnä takkapuita, mutta rosoinen maalipinta sekä ajan kuluttamat uurteet ovat viehättäneet minua aina.

Joihinkin huonekaluihin Minna ihastuu niin syvästi, että ei edes harkitse niitä vaihdettaviksi.

– Elämäntarinat tekevät huonekaluista omalaatuisia, Minna sanoo.

Jos Minna olisi tiennyt Uffen valutaidoista, keittiön tasot olisivat puun sijasta betonia. Avohyllyt pursuilevat Uffen valmistamia puutöitä.
Puuliettä lämmitetään talvella, mutta kesällä Minna kokoaa sille erilaisia asetelmia. Hella sai uuden ilmeen vaalealla maalilla. Uffe valoi siihen uuden betonikannen.
Keittiön puusohva on Minnan papan peruja. Hänen kotinsa kaikki huonekalut tuhoutuivat tulipalossa, ja naapurit antoivat sohvan perheelle paloapuna. Uffe teki keittiön pöydän 200 vuotta vanhoista lankuista. Se valmistui päivässä.
”Elämäntarinat tekevät huonekaluista omalaatuisia. Suvun perintöesineet tai itse tehdyt huonekalut ovat helmiä.”

Koronavuodet pakottivat Minnan lopettamaan työnsä kampaajana. Uffe taas joutui jättämään rakennusmiehen työt sairauden takia. Uuden ­edessä Minna löysi itsensä tekemässä ­makramee-töitä. Uffe alkoi sorvaamaan puuesineitä ja -astioita. Molemmat innostuivat savitöistä. He perustivat yhteisen sisustusesineitä valmistavan yrityksen. Nyt savipaja on valloittanut yläkerran ja puutyöt ulkorakennuksen. Makrameen Minna solmii vaikka olohuoneessa tai puutarhassa.

– Emme ole uutta työtä opetellessa välttyneet kommelluksilta. Puuta on kuivattu mikrossakin, ja joskus se on saattanut syttyä palamaankin, Minna sanoo ja nauraa.

Lasitetulla terassilla sijaitsevan suuren pöydän kannen Uffe valoi betonista. Jalat ovat Ikean vanhasta ruokapöydästä. Minna maalasi ne valkoiseksi. Uffen isoisän työkalupenkin päällä kasvatetaan yrttejä.
Minna osti kuistin sohvan yli kymmenen vuotta sitten Huuto.netistä. Sen sävy oli ennen vihreä. Nyt Minna haaveilee vaalean sävyn sijaan turkoosista verhoilusta. Jättikukkainen daalia on ostettu läheiseltä puutarhalta.
Ulkorakennuksesta löytyneestä laudasta tehdyt kyltit kiinnitettiin heinäseipääseen. Tekstit Minna taiteili valkoisella maalilla.

Aivan kuten suvun perintöesineet, myös itse tehdyt huonekalut ovat Minnan mielestä kodin helmiä.

– Joku muu olisi saattanut polttaa myrskyn kaataman puun takassa, mutta Uffe antaa sille toisen elämän kulhona tai kynttilänjalkana.

Minna ja Uffe viihtyvät maalla, lähellä kaupunkia. Kampaajan korkokengät ovat vaihtuneet kumisaappaisiin. Pihamaalla tepastelevat nyt kanat ja koirat juoksevat sinne tänne. Parhaat keskustelut käydään pihasaunan lauteilla.

– Koti merkitsee meille omaa polkua. Saamme molemmat tehdä unelmatyötämme. Täällä olemme juuri sellaisia kuin haluamme.

”Herätimme talon henkiin tunkkaisten vuosien jälkeen naurun ja remontin avulla.”
Lunan partiopaikalta näkee koko piha-alueen. Uffe laatoitti pation viime kesänä. Minna on koonnut ruokailuryhmän vuosien varrella kerätyistä vanhoista tuoleista. Pöytä on Uffen itse tekemä.
Uffe rakensi pihan perällä sijaitsevan ruukutuspöydän taakse näkösuojan heinäseipäistä. Puutarhassa suositaan laatikkoviljelyä, koska niistä on helppo kitkeä rikkaruohot. Sorakäytävät on suojattu suodatinkankaalla.
Terassi on kodin toinen olohuone. Keväällä aurinko lämmittää sen nopeasti. ­Taloa ­ympäröi puutarha, jossa on suuri kasvimaa. Unelma omavaraisuudesta on vielä alussa, mutta nyt jo sadoksi saadaan perunaa, porkkanaa, sipulia, purjoa, herneitä, mansikoita ja yrttejä.
”Rosoinen maalipinta sekä ajan kuluttamat uurteet ovat viehättäneet minua aina.”
2 kommenttia