Vanha pihatalo muuttui valaistuksen avulla maagiseksi keitaaksi, joka näyttää leijailevan maanpinnan yläpuolella

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SAAS Instruments
Vanha pihatalo muuttui valaistuksen avulla maagiseksi keitaaksi, joka näyttää leijailevan maanpinnan yläpuolella
Vanhan maatilan pihatalo on lähes satavuotisen historiansa aikana kestänyt monien erilaisten ajanjaksojen läpi. Nyt siitä on remontoitu ylellinen vierastalo. Ainutlaatuisen talosta tekee se, että sen tunnelmallisuus on rakennettu pääosin valon avulla.

Keskellä Hangon kauneinta luontoa, lähellä merta sijaitseva keidas on Håkan Långstedtin kesämökki. Pihapiiriin kuuluu vierastalon lisäksi päätalo ja suuri navetta. Päätalo on uudelleenrakennettu 1940-luvulla, mutta vierastalo on alkuperäinen 1920-luvulta. Se on ollut alun perin piharakennus, jota on käytetty jonkinlaisena siilona.

Kun illalla kävelee päätalolta vierastalolle, ensin näkee valon. Mökki on kauttaaltaan ulkoa valaistu niin, että se on kuin koru pimeässä metsässä. Näyttää kuin se tavallaan leijuisi luonnon keskellä.

Valaistusratkaisuilla voi tuoda esiin materiaalien eri puolia.

”Piharakennuksen remontointi oli pitkä prosessi. Noin viisi vuotta sitten se oli vielä aika rajussa kunnossa. Vietin aikaa mökin ympäristössä, ja mietin, mikä on sen talon juttu. Tärkeimmiksi elementeiksi nousivat ympäröivä metsä ja talon vieressä aukeava pelto”, Långstedt kertoo.

Ajatuksena oli, että mökki tuntuisi siltä, että se on ollut siellä aina. Vaikka rakennuksesta uusittiin lähes kaikki, sen piti tuntua myös vanhalta. Ympäristön tunnelma on suurien ikkunoiden ansiosta sisällä mökissä läsnä. Jos pihalle saapuu peuroja, tuntuu kuin ne käyskentelisivät sisällä olohuoneessa.

Saunatilojen lasiovi saa aikaan mielenkiintoisen kontrastin luonnon kanssa.

Talo on yksinkertainen, mutta kuitenkin luksuspaikka. Mökissä on kolme kerrosta, joista jokainen on 40 neliömetriä, mutta mökki on suunniteltu ensisijaisesti vain kahden ihmisen asuttavaksi. Luksuksen tunne syntyy tilan lisäksi tarkkaan harkituista kontrasteista.

Tunnelmallista kontrastia on tuotu taloon esimerkiksi pehmeän ja kovan vastakkainasettelulla. Alkuperäinen betonilattia on yhdistetty korkealaatuisiin, pehmeisiin tekstiileihin ja suureen, lehmännahasta tehtyyn rahiin.

Betoni on kiinnostava materiaali, jota seinien valot korostavat.

”Hieno tunnelma syntyy niin, että korostetaan joitain asioita ja jopa piilotetaan toisia. Käytän itse sanaa dynamiikka, millä tarkoitan sitä, että tilassa on tarpeeksi valoa ja varjoa. On ihan yhtä tärkeää, mitä jättää valaisematta, kuin se, mitä valaisee. Silloin tilasta tulee mielenkiintoinen”, Långstedt kertoo.

Hän onkin valaistuksen asiantuntija. Långstedt on SAAS Instrumentsin toimitusjohtaja, ja yritys on suunnitellut valaistusta erilaisiin kohteisiin jo kolmekymmentä vuotta.

”Kun fiilis on kohdillaan, se tuntuu luksukselta. Luksusta saa aikaan vaikka yhdellä kynttilällä, jos se on oikeassa paikassa ja ympäristö on sille sopiva.” Långstedt jatkaa.

Matalassa huoneessa valo tuo tilan tuntua ja pehmeyttä.

Yläkerran makuuhuoneessa pehmeyttä on luotu valon avulla. Tila on matala, joten katonrajassa oleva kirkas valo voisi tuntua epämiellyttävältä niin lähellä päätä ja silmiä. Siellä valaistus on tehty niin, että se ammutaan lattiasta ylös kattoon, jolloin se heijastuu sen katon kautta koko huoneeseen. Silloin se myös laajentaa tilaa.

Talo on parhaimmillaan iltaisin ja pimeällä. Tunnelma muuttuu myös vuodenaikojen mukaan, kun luonnonvalon määrä vaihtelee. Kesäisin yläkerroksiin tulee paljon luonnonvaloa. Alimman kerroksen spa-osasto on tälle täydellinen vastakohta. Sauna on rakennettu vanhaan maakellariin, ja tunnelma siellä on tummanpuhuva ympäri vuoden.

Saunan luolamainen tunnelma rauhoittaa mieltä.

”Saunaosasto on sellainen, että kun menee sinne sisään, on vähän kuin ketunkolossa. Muu maailma jää ulos sieltä”, Långstedt kuvailee.

Vaikka pihatalo onkin pääasiassa vieraiden käytössä, viihtyy Långstedt siellä hyvin itsekin.

”Minulle tulee hyvä mieli, kun näen talon siellä valaistuna illalla. Se tuottaa minulle iloa jatkuvasti ihan vain olemassaolollaan. Ja kun istun aamukahvilla terassilla ja valkohäntäpeurat tulevat viiden metrin päähän, niin onhan siinä fiilikset aika kohdillaan.”

Tilava terassi valoineen saa talon tuntumaan erityiseltä.

Julkaistu: 12.11.2018
Kommentoi »