Himoneulojan jouluvalot! Satu teki valonauhasta jättimäisen tilkun, Marjukka sievän eteiskoristeen – "Se on kudottu verhotangoilla alusta loppuun"

Himoneulojan jouluvalot! Satu teki valonauhasta jättimäisen tilkun, Marjukka sievän eteiskoristeen – "Se on kudottu verhotangoilla alusta loppuun"
Voiko verhotankoja todella käyttää neulepuikkoina? Kyllä voi, tietää Satu Rajamäki. Hän ahkeroi niiden avulla 75-metrisestä valonauhasta komean pihakoristeen. Marjukka Melasniemi puolestaan neuloi valonauhasta eteisen seinälle tunnelmallisen koristeen.
Julkaistu: 11.12.2020

Satun pihassa hohtaa jättiläisen kudin

Satu Rajamäki neuloi yhteensä 75-metrisestä valonauhasta jättitilkun. Nyt se koristaa hänen kotinsa ulkorakennuksen päätyseinää. Kuva: Satu Rajamäki

Mahtavan hieno! Miten päädyit neulomaan jättimäisen valotilkun, Satu?

Bongasin netistä kuvan, jossa oli paksuilla sukkapuikoilla kudotut jouluvalot. Idea jäi mieleeni, koska se tuntui heti "omalta jutulta". Pian päätin tarttua tuumasta toimeen.

Pidän omintakeisista jutuista, joita ei tule ihan joka paikassa vastaan. Tämä idea oli kivasti sekä tavallinen että erikoinen ja sopii hyvin pimeään vuodenaikaan. Teen käsitöitä aina, kun ehdin: esimerkiksi automatkoilla ja iltaisin kotona. Tämä valotilkku on kyllä suurin käsityö, jonka olen tehnyt!

Mistä sait jättineulepuikot?

Mietin, mitä kotoa löytyvää voisin käyttää puikkoina. Lopulta keksin, että käytöstä pois jääneet verhotangot ajaisivat hieman tuunattuina asian. Muokkasimme mieheni kanssa puisista tangoista puikkojen näköiset. Kiinnitimme tangon kerrallaan porakoneeseen, minä pidin koneesta kiinni ja mies rälläköi pyörivän tangon päästä neulepuikkomaisen kapean. Sitten hioimme vielä hiekkapaperilla tangot. Myöhemmin löysin verhotankojen nupit tankojen päihin.

Aluksi oli hullunkurista kutoa huomattavasti normaalia isommilla vehkeillä.
Satu Rajamäki

Miten ihmeessä sait tilkun neulottua?

Se on kudottu verhotangoilla alusta loppuun. Yhden verhotangon pituus on noin 1,7 metriä, joten kaksin kappalein ne veivät tilaa koko olohuoneen leveydeltä. "Langaksi" käytin kolme 25 metrin valonauhaa, eli yhteensä 75 metriä.

Tilkku syntyi kokonaan aina oikein -neuleena. Tein sitä sekä istuen että seisten. Edistyessäni painoa tuli työlle koko ajan lisää – ei tarvinnut sen jälkeen kuntosalin käsitreeniä miettiä! Puolivälissä työtä nostin tankojen ulommat päät tuoleille. Se helpotti työtä.

Miltä valotilkun neulominen tuntui?

Aluksi oli hullunkurista kutoa huomattavasti normaalia isommilla vehkeillä. Parin rivin jälkeen oli jo helpompaa, kun tekemiseen sai näppituntumaa. Tein työn yhdessä illassa, tauot mukaan laskien noin parissa, kolmessa tunnissa. Edellisenä iltana fiksasimme verhotangot.

Pari kertaa silmukka pääsi puikoilta, kun korjasin asentoa. Olikin haastavaa löytää oikea silmukka takaisin tangolle. Piti myös olla tarkkana, ettei tullut neulottua liian tiukkaa jälkeä, sillä löysästi tehty työ näytti mielestäni rennommalta ja tunnelmallisemmalta.

Satun tekemä valotilkku on noin metrin leveä ja 1,3 metriä korkea. "Puikot" ovat 1,7 metriä pitkät. Kuva: Satu Rajamäki

Valotilkku toivottaa Marjukan tervetulleeksi kotiin

Marjukka Melasniemi huomasi kuvan valotilkusta Facebookin diy-aiheisessa ryhmässä ja innostui oitis kokeilemaan itse samaa ideaa. Kuva: Marjukka Melasniemi

Marjukka, sinäkin innostuit neulomaan valosarjasta jättitilkun. Miksi?

Kuva otti heti niin sanotusti silmääni ja nappasin vinkistä vaarin. Idea puhutteli näinä pimeinä aikoina. Olen myös kova tekemään kaikenlaisia käsitöitä, kuten betonitöitä ja koruja, ompelen, kudon ja virkkaan.

Millaisista materiaaleista valotilkku syntyi?

Käytin tähän valosarjan, jossa on 240 lamppua ja pituutta noin 20 metriä. Puikoiksi otin suurimmat puikot, jotka kotoani löysin.

Millaista tätä oli neuloa?

Se ei tuntunut ollenkaan vaikealta. Neuloin aina oikein -neuletta. Aikaa meni kaikkiaan vajaat pari tuntia. Kerran jouduin purkamaan työn, koska laitoin siihen aluksi liikaa silmukoita. Purkaminen sujui kuitenkin vaivatta.

Miten sievä! Valotilkku toivottaa nyt tervetulleeksi kotiin Marjukan eteisessä. Tilkku on 60 cm leveä ja 35 cm korkea. Kuva: Marjukka Melasniemi.
Kommentoi »