Lapsiperhe rakensi valoisan pihatalon terasseineen omin voimin – katso kuvat ja kesähuoneen hinta!
Pihaprojekti
Lapsiperhe rakensi valoisan pihatalon terasseineen omin voimin – katso kuvat ja kesähuoneen hinta!
Kempeleläisen omakotitalon pihaan ideoitiin valoisa pihatalo, jonne kokoonnutaan nauttimaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Kesähuone on käytössä keväästä pitkälle syksyyn.
7.7.2023
 |
Meidän Talo

Ajatus erillisestä kesähuoneesta ja -keittiöstä oli ollut Kempeleessä asuvan perheen suunnitelmissa omakotitalon rakentamisesta lähtien. Suunnittelua vauhdittivat muistot mukavista hetkistä sukupaikan kesäkeittiössä. Pihatalosta haluttiin tila, jossa voisi nauttia pihaelämästä varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Pihatalo sijoitettiin tontin reunaan neljän metrin päähän naapurin autotallin seinästä. Rakennuspaikka on suojaisa ja siihen paistaa niin aamu- kuin ilta-aurinko. Kesähuoneen pohja raamittui 3 × 5 metrin kokoiseksi. Suorakaiteen muotoisen rakennuksen toiseen päätyyn mietittiin paikka pienelle kesäkeit­tiölle ja puuliedelle. Pääosa tilasta varattiin oleskelulle ja viihtymiselle ison ruokapöydän ääressä.

Pihatalolle oli haettu lupa omakotitalon rakennusluvan yhteydessä. 15-neliöisen rakennuksen maanrakennustyöt oli tehty samalla kertaa omakotitalon kanssa. Kun muu piha peitettiin mullalla, rakennuspaikka jätettiin soralle.

Rakentaminen aloitettiin perustusten ja lattian valamisella. Rakennuksen runko tehtiin rankarunkoisena. Kesähuoneen seinät ja katto eristettiin Finn­foamilla ja uretaanilla. Lattiaan asennettiin lattia­lämmityskaapelit. Palomääräysten vuoksi rakennuksen takaseinään piti asentaa kipsilevyt tuplana. Levyjen päälle naputeltiin rouheaa raakalautaa. Puulieden taustaksi asennettiin kivilevy, joka kaakeloitiin. Rakennuksen pulpettikatto pellitettiin. Viimeisessä vaiheessa kesätalon eteen nakuteltiin 30 neliötä terassia.

15-neliöisen rakennuksen kaksi sivua ovat umpinaisia. Kahdella seinustalla lasiseinät liukuvat kiskoilla. Yksinkertaiset parvekelasit eristävät hyvin ääntä ja lämpöä. Musiikin kuuntelu illanvietossa ei näin häiritse naapureita.
Hyvien eristeiden, tehokkaan puulieden ja lattia­lämmityksen ansiosta til­a on käytössä lähes 12 kuukautta vuodessa. Ruoka­pöydän parina on tilava kulmasohva Vepsäläisen valikoimista. Muhkealle sohvalle mahtuu kuusi ruokailijaa.
Plamen 850 -puuliesi lämmittää tilan tehokkaasti. Pesässä rätisevää tulta voi seurata lasiluukun läpi, mikä tuo tilaan tunnelmaa. Liesi ei tarvitse kokoaan enempää lattiatilaa, sillä savuhormi katolle nousee suoraan keittotasosta. Kesähuoneessa on sähköt, mutta sinne ei tule vettä.

Pihatalo rakennettiin perheen omin voimin. Pikku paviljonki on tuonut reilusti neliöitään enemmän elämänlaatua ja asumismukavuutta koko perheelle. Vanhemmille kahvitteluhetki kesähuoneessa irrottaa tehokkaasti ajatukset työkiireistä. Lapset puolestaan ovat kutsuneet kavereitaan yökyläilemään.

Ulkoa mustaksi maalattu kesähuone on sisältä vaalean raikas. Seinät ja katto on verhoiltu raakalaudalla. Pihatalon edessä on reilun kokoinen terassi, joka on tehty harmaasta UPM Profi Deck -komposiittilaudasta.

Mitä remontti maksoi?

 • Betoni ja perustusmateriaalit 1182 €
 • Runkomateriaalit 347 €
 • Kattopellit 550 €
 • Lasitus 1900 €
 • Ulko- ja räystäsverhoilut 450 €
 • Seinä- ja kattoeristeet 250 €
 • Seinä- ja kattopaneelit 300 €
 • Kipsi- ja lujalevyt 300 €
 • Sähkötyöt 200 €
 • Terassimateriaalit 2000 €
 • Ruuvit, naulat, laatat ja laastit 250 €
 • Maalit 100 €
 • Puuliesi ja piippu 1572 €

Yhteensä 9 401 euroa.

*Rakentaminen tehtiin omin voimin.

Kommentoi »