Unelmien Talo&Koti

Vaaleanpunaisia pelargoneja ja ruusutyynyjä! Mian suloinen huvimaja saa haaveet lentoon

Vaaleanpunaisia pelargoneja ja ruusutyynyjä! Mian suloinen huvimaja saa haaveet lentoon
Mia ja Janne Vertasen kesänvieton keskipiste on Villa Majaksi nimetty huvimaja pellon laidassa. Pitkän pöydän ääressä on juuri juhlittu juhannusta, ja tiedossa on pian uusia kekkereitä.
Julkaistu: 24.7.2020

Lumi oli vielä maassa, kun Kruunupyyssä asuvat Marina eli Mia ja Janne Vertanen keksivät, että pihapiiriin pitäisi saada huvimaja. Vielä ei voinut ryhtyä rakentamaan, joten suunnittelulle jäi hyvin aikaa. Pariskunta teippasi huvimajan ääriviivat olohuoneen lattiaan ja aloitti tuumailun: Mahtuuko tilaan reilunkokoinen ruokapöytä? Tuleeko tästä nyt liian iso? Vai liian pieni?

Janne on nikkaroinut huvimajan ruokapöydän. Jatkolevy otetaan käyttöön, kun paikalla on yli kymmenen juhlijaa. Komeat pariovet teetettiin puusepällä.
Nyt on pelargonien aika. Villa Majasta on iloa myös talvella, vaikkei siellä oleillakaan silloin. Janne ideoi rakennusvaiheessa ikkunalautojen alle kiinteän led-nauhan. Ajastimella toimiva valonauha saa majan loistamaan lyhdyn lailla syksyisin ja talvisin.
Mialle Villa Majasta on tullut rentoutumispaikka, jossa on aina hiukan lomafiilis. ”En kyllästy koskaan jokimaisemaan, joka avautuu ikkunoista.” Huvimajan nimi on sanaleikki Marinasta ja Jannesta.
Radio on majassa sadepäivien ilona. Vaaleanpunainen söpöliini löytyi Clas Ohlsonilta. Keittiöjakkaran Mia osti kirpparilta ja maalasi hennon turkoosiksi. Tilda-malliston sammakko on itse tehty.

”Onneksi teimme huvimajasta riittävän suuren. Kun Janne alkoi rakentaa majan runkoa, naapurin Sune sattui pistäytymään paikalla. Hän tarjosi meille vanhoja ikkunoita, jotka hän oli jemmannut liiteriinsä. Joutavia ikkunoita oli yhteensä kaksikymmentä. Me ilahduimme, kun ei tarvinnut ostaa uusia ikkunoita, ja Sune oli tyytyväinen, että liiteriin tuli tilaa.

Ikkunoiden kittaaminen ja maalaaminen veivät oman aikansa. Sen teimme yhdessä, mutta muuten meillä on Jannen kanssa selkeä työnjako: hän nikkaroi, minä sisustan. Yhdessä sitten ihastelemme lopputulosta.

Mietimme tarkkaan, miten sijoitamme rakennuksen tontille. Sen piti tulla riittävän lähellä taloa, sillä matka keittiöstä majalle ei saanut olla liian pitkä. Päädyimme rakentamaan huvimajan kulmittain talomme viereen. Samalla se rajaa etupihaa. Aurinko paistaa pellon laitaan aamusta iltaan.

Mia tykkää kokeilla eri käsityötekniikoita. Torkkupeitto on hänen virkkaamansa. ”Nyt olen innostunut islantilaisista neuleista. Pian valmistuu jo viides villapaita.” Ostoslistalla on mukava lukutuoli, jotta myös huvimajassa voisi neuloa tai lukea.
Lähes umpinainen päätyseinä antaa Villa Majalle luonnetta. Päädyn ikkuna avataan, jos sisälämpötila uhkaa nousta liian kuumaksi. Ikkunan alla kukintaansa lopettelee keijuangervo.
Mia halusi Villa Majaan 1900-luvun alun tunnelman. Se ratkaisi myös kattomateriaalin valinnan, sillä muovi- tai lasikate olisivat näyttäneet liian moderneilta – ja tehneet huvimajasta liian kuuman.
Kesällä 2011 valmistunut 10 neliön kokoinen Villa Maja sijaitsee Kruunupyyssä.

Olemme tyytyväisiä, että päädyimme huopaan miettiessämme kattomateriaalia. Jos olisimme valinneet lasikaton, majassa olisi helteellä sietämättömän kuuma. Huopa myös sopii rakennuksen tyyliin. Ulko-oven tilasimme kokkolalaiselta puusepältä.

Ikkunoista avautuvat hienot näkymät joelle. Olisimme voineet sijoittaa majan lähemmäksi jokea, mutta koska Pohjanmaalla on keväisin tulvavaara, jätimme varalta etäisyyttä.

Huvimaja oli ihana sisustaa. Valkoinen ja vaaleanpunainen ovat lempivärejäni, joten sisustuksesta tuli varsin hempeä. Sama tyyli vallitsee meillä kotonakin. Tykkään vaaleista väreistä ja vanhoista huonekaluista. Niitä yhdistelemällä lopputuloksesta tulee väkisinkin melko romanttinen.

Seinähylly ja pikkutaulut ovat Ikeasta. Mia on hankkinut huvimajaan valkoisia astioita, joissa on mielellään ainakin ripaus vaaleanpunaista. Osa ihanuuksista on kirppareilta. Vaakalaudoitettu seinä luo huvilamaista fiilistä.
Vertaset halusivat pihalleen suojaisan paikan, jossa he voisivat ruokailla sateella ja paisteella. Nyt huvimajasta on tullut koko perheen kesäolohuone. Loppukesästä siellä vietetään tyttärien synttäreitä isolla joukolla.
Antiikkinen kukkapöytä on kuulunut Mian isoäidille eli fammolle. Mia pelasti sen vanhempiensa kesäpaikan liiteristä ja maalasi valkoiseksi. Pöydän molemmissa päissä on telineet erityisen komeille kasveille.

Kukilla on iso rooli sisustuksessa. Halusin majaan leveät ikkunalaudat, joille kukkaruukut voi asetella näyttävästi. Pelargonit ovat lempikukkiani. Niissäkin suosin vaaleanpunaista. Samat pelakuut kukkivat meillä vuodesta toiseen, sillä talvetan ne talon autotallissa. Nostan kasvit talvisuojaan vasta loppusyksystä. Jos on tulossa hallayö, levitän niiden päälle lakanan lämmikkeeksi.

Myös tyynyihin ja pöytäliinaan olen valinnut kukkakuoseja.

Projekti laajeni, kun rakensimme majan lähelle vielä pienen vesiaiheen ja istutimme ympärille pensaita ja perennoja. Yhdeksässä vuodessa kasvit ovat venähtäneet isoiksi, ja nyt kokonaisuus näyttää viimeistellyltä.”

4 kommenttia