Välkettä, hileitä ja vanhoja sävelmiä – Niinan kodin joulusisustuksessa näkyvät piirteet valtameren takaa: "Olen salaa vähän amerikkalainen"

Välkettä, hileitä ja vanhoja sävelmiä – Niinan kodin joulusisustuksessa näkyvät piirteet valtameren takaa: "Olen salaa vähän amerikkalainen"
Niina aloittaa jouluvalmistelut jo elokuussa. Runsaat asetelmat ja tuikkivat valot muuttavat hänen kotinsa satumaailmaksi.
Julkaistu: 18.12.2019
Taidokas tyylien sekamelska syntyy itämaisilla matoilla, amerikkalaisella runsaudella ja suomalaisella särmikkyydellä. Kodissa asuvat Niina Laitanen ja Petri Keisala sekä Petrin poika Jimi, 10, ja koirat Niki, Iitu ja Kerttu.
Hiekkatien päässä, suurten mäntyjen kupeessa on Niinan ja hänen perheensä koti. Punavalkoiseen villapaitaan pukeutunut Niina on tullut ulos takapihalle avautuvalle kuistille. Ilma on kirpakka, mutta se ei saa innostunutta askartelijaa keskeyttämään työtään.
Kerttu-koiran tarkkaavainen katse seuraa jokaista työvaihetta. Hetken kruunaavat lämmin glögi ja herkut, joita sujahtaa aika ajoin myös lemmikin suuhun.
– Aloitan jouluvalmistelut aina hyvissä ajoin, sillä ne ovat tärkeä osa joulunviettoani. Elokuussa on hyvä aika tallettaa luonnonmateriaalit talvea varten.
Kranssitaituri sai kuistin vaaleanpunaisen hyllyn lahjaksi mummoltaan. Sen päälle Niina asettelee kauneimmat metsäretken antimet.
Niina on saanut vanhan kaapin mummoltaan. Kanalaan päätynyt kaluste raikastui valkoisella maalilla.
Niina ja Petri muuttivat uudehkoon paritalon puolikkaaseen vuonna 2014.
– Kymmenien asuntonäyttöjen jälkeen päädyimme tämän talon pihaan. Kun astuin ovesta sisään, rakastuin ilmaviin huoneisiin, joissa tuntui aivan siltä, että taivas on kattona. Takapihan kuisti sinetöi päätöksen.
Pinnat olivat kauniin linjakkaita, ja mustat keittiönkalusteetkin viehättivät muuttokuorman sisään kantaneita uusia asukkaita. Vain oleskelutilojen tummat laminaattilattiat saivat väistyä vaaleiden lattialaattojen tieltä. Ensimmäisenä jouluna uudessa kodissa soi Bing Crosbyn kappale I’ll Be Home for Christmas.
Kodissa soivat edelleen vanhat amerikkalaiset joululaulut, joiden pyörittäminen alkaa, ei sentään vielä elokuussa, mutta heti syyskuun alussa. Niina rakastaa etenkin Frank Sinatran Have Yourself a Merry Little Christmas -laulua ja Nat King Colen tunnetuksi tekemää The Christmas Songia. Suomalaisista kappaleista joulutunnelmoijan herkistää kappale Kun joulu on.
Musiikkia kuunnellessaan Niina asettelee valoja ulos ja sisälle – niitä ei voi olla liikaa.
– Luulen, että olen salaa vähän amerikkalainen. Joulusisustuksestani löytyy paljon samaa kuin valtameren takaa. Jouluun kuuluvat välke, hileet ja tietysti kellojen helinä, hän naurahtaa.
Kodin sohvalla on tilaa katsella amerikkalaisia jouluelokuvia. Ikkunoille Niina on ripustanut tekemänsä joulupallokranssit.
Värikkään kuusen kavereiksi Niina on tehnyt jättimäiset joulupallokranssit ja ripustanut ne ikkunoihin. Niiden pohjana on lasten pitkulainen kelluntalelu, lötköpötkö, joka on teipattu renkaan muotoon. Joulustelija arvelee, että palloja kului vähintään sata kappaletta.
– Liimasin kranssien pallot renkaaseen yksitellen. Myönnän, että urakka oli suhteellisen kova, mutta äitini tekemien joulutorttujen avulla jaksan mitä vain.
Joulukoristeista osa on itse tehtyjä ja osa lahjaksi saatuja. Minikaupunki syttyy säteilemään kaapin päälle vasta joulukuuksi. Tämän vuoden joulutyynyt Niina tilasi nettikaupasta, ihan puhtaana heräteostoksena.
Tärkeimmiksi kodin somistajiksi Niina nimeää joulukukat. Amarylliksistä ja katajista kootut kaunistukset koristavat useita pöytiä. Asetelmissa on usein myös Niinan lempikukkia hyasinttia ja jouluruusua.
– Nautin kaikenlaisista jouluvalmisteluista hurjasti, vaikka ykkössijalle nousevatkin askartelu ja kukka-asetelmien teko. Perinteinen joulusiivous on välttämätön, mutta sitä en missään tapauksessa sijoita kärkeen.
Lipaston päälle tehdyn joulukylän jokaisella talolla on oma tarinansa. Niina on hankkinut taloja lomamatkoiltaan, muun muassa Espanjasta ja Floridasta.
Koirilla on oma sänky, jonne karvakuonot vetäytyvät päiväunille.
Joka vuosi Niina myös käärii lahjapaketit ystäville ja lähimmäisille. Paketin sisältö ei ole tärkeää vaan vaiva, jonka hän on sen eteen nähnyt. Niina kietoo lahjat hellästi vanhanaikaiseen ruskeaan käärepaperiin, sitoo kiinni juuttinarulla ja liimaa jokaisen paketin päälle kiiltokuvan. Tuore havunoksa viimeistelee kokonaisuuden.
– Kiikutan ne saajilleen joulunaluspäivinä. Minusta on hienoa muistaa jokaista kerran vuodessa, Niina kertoo.
Kinkun paistaminen on tärkeä osa aattovalmisteluja. Siitä on lupa napata maistiaisia heti, kun silmät avautuvat aattoaamuun. Riisipuurokattila porisee liedellä jo aikaisin. Sen kyytipojaksi Niina keittää sekahedelmäkeittoa eli sekametelisoppaa. Kiireettömän aamiaisen jälkeen laitetaan sauna lämpenemään ja viedään koirakolmikko pitkälle lenkille.
Perheen koti on kaksikerroksinen, vuonna 2011 rakennettu paritalo Seinäjoella. Neliöitä on 160.
Niina kattaa tarjottimen täyteen makupaloja: manteleita, pähkinöitä, rusinoita ja polkakaramelleja. Pienet jouluhiiret ovat lahja ystävältä. Jouluhiiret ovat Niinan ehdottomia suosikkikoristeita.
Juhannuksen jälkeen pesen ja kuivatan pyyhkeet kesätuulessa joulua varten.
– Saunomiseen kuuluvat vihta, pellavaiset pyyhkeet ja koivun tuoksu. Pellavapyyhkeitä käytetään vain juhannuksena ja jouluna. Juhannuksen jälkeen pesen ja kuivatan pyyhkeet kesätuulessa joulua varten, Niina kertoo.
Ennen joulurauhan julistusta vaihdetaan juhlavaatteet. Joulupöytään kuuluu sienisalaatti, jonka sienet on kerätty syksyn metsäretkiltä. Murea kinkku, laatikot ja hedelmäsalaatti tekevät päivällisen.
– Pöytä katetaan niin, että se notkuu. Saan siihen mahtumaan jopa huikean kynttilämeren, sillä se viimeistelee tunnelmallisen kattauksen.
Illan hämärtyessä valmistellaan lisää makupaloja. Juustoilla herkuttelun lomassa avataan lahjoja ja avustetaan pikkaraisia eli karvakuonoja avaamaan omat pakettinsa. Jokaiselle on yhtä monta pakettia.
– Hämärän laskeutuessa joululaulut soivat ja laulan tietysti niiden mukana. Sohvalla vietetään ihania hetkiä lahjaksi saadut yöpuvut päällä. Paras aika koittaa oikeastaan vasta sitten, kun voi käpertyä kiireettömään hyvään oloon ja hiljentyä ottamaan vastaan jouluyön ihme.

Niinan rustiikkinen risukranssi

Rosoinen kauneus ihastuttaa Niinaa. Neulaset pudottaneet kuudenoksatkin kannattaa säästää, sillä rustiikkinen kranssi syntyy liki mistä vain. Karun risuseppeleen voit sitoa vaikka vanhan joulukuusen oksista.

Tarvikkeet:

  • valmis kranssipohja
  • sammalta
  • edellisen vuoden joulukuusi tai neulasensa pudottaneita havunoksia
  • sidontalankaa.
  1. Peitä valmis kranssipohja paksulla sammalkerroksella ja kiinnitä sammal sidontalangalla.
  2. Katko kuusesta noin 12 sentin pituisia oksia. Kierrä oksat pieniksi nipuiksi.
  3. Asettele oksanippuja kranssipohjan sisäkehälle, keskelle ja ulkokehälle ja kiinnitä ne sidontalangan avulla.
  4. Sido seuraavan kerroksen oksat niin, että ne peittävät edellisen kerroksen liitoskohdat kauniisti. Jatka työtä valmiiksi kranssiksi.
1 kommentti