”Vaihdoin risottoriisin kauranjyviin ja aion tehdä niin entistä useammin jatkossa”


Uutuustuotteita, ravintolapöhinää ja korvaamattomia suosikkeja. Maku-lehden toimitus paljastaa juttusarjassaan tämän hetken herkullisimmat ruokailmiöt – näistä keittiöissä kohistaan juuri nyt!
Kuvat Annika Elomaa

Risotto vaihtui kaurattoon – uusi tuttavuus, joka jää varmasti ruokalistalle

Olen viime aikoina miettinyt, millainen ilmastopahis riisinviljely oikeastaan on. Vaikka meidän suomalaisten riisinkulutus onkin minimaalinen esimerkiksi indonesialaisten kulutukseen verrattuna, voisimme aivan hyvin korvata riisin monessa ruoassa kauralla ja ohralla.

Innostuin kokeilemaan risoton tapaan valmistuvaa kaurattoa Maatilapuodin kuorituista kauranjyvistä. Se osoittautui parhaaksi kokeiluksi aikoihin! Tein kauraton, johon raastoin ensin pari punajuurta, hienonsin sipulin ja muutaman valkosipulinkynnen. Kuullotin ne kattilassa, lisäsin kauranjyvät ja lorauksen valkoviiniä. Päälle kaadoin kuumaa kasvislientä niin, että kaikki ainekset peittyivät. Keittelin, sekoittelin ja maistelin välillä, kunnes jyvät olivat sopivan kypsiä. Lopuksi joukkoon reilusti raastettua pecorinoa ja muutama rouhaisu mustapippuria. Jääkaapista löytyi vielä pala Peltolan Blue -sinihomejuustoa, jota murustelimme annosten päälle. Suosittelen!

Maatilapuoti Gårdsboden, Eestinkyläntie 316, Kirkkonummi, maatilapuoti.fi

Hirvikäristys sai potkua hävikkileipäoluesta

Suunnittelimme porukalla lehden juttua ja mietimme, mitkä ovat perheidemme lempiruokia. Meillä se on mureaksi haudutettu hirvikäristys perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. Iso kiitos tästä kuuluu veljelleni, joka on pitänyt perheeni ”lihoissa” jo yli 20 vuotta. Useampi padallinen kohmeisia lihapaloja on tullut vuosien varrella veisteltyä.

Mutta aina käristys ei valmistu samalla kaavalla. Useimmiten kaadan liemeksi olutta ja maustan padan mustapippurilla, timjamilla, rosmariinilla ja laakerinlehdellä. Joskus joukkoon saattaa sujahtaa myös sieniä, juureksia tai vaikka sinihomejuustoa. Käristys taipuu helposti myös itämaiseksi, kun maustan sen viismausteella, chilillä, soijakastikkeella ja inkiväärillä.

Itsenäisyyspäivänä jälleen käristystä haudutellessani lorautin pataan päivän teeman mukaisesti pullollisen Brewniversen Jämä -hävikkileipäolutta, joka on pantu Vaasan Ruispalat -ylijäämäleivästä (olutta oli tarjolla tänä vuonna myös Linnan juhlissa). Se toi pataan kivaa maltaista makua. Ja samainen olut maistui myös mainiolta käristyksen kyytipoikana.

Brewniverse Jämä hävikkileipäolut (5 %), brewniverse.fi

Piparkakkutaikinan salainen ainesosa ja salaiset leipojat

Vaikka leipominen onkin yksi intohimoistani, piparkakkujen leipominen ei kuulu lempipuuhiini. Syy tähän on ehkä se, että lapsuudessani meillä tehtiin taikinaa aina ihan hirvittävän iso kulhollinen ja niitä leivottiin liian monta iltaa (ja päivää).

Nykyään teen taikinan (pienen sellaisen) hyvissä ajoin ennen joulua, jaan sen paloiksi ja pakkaan jääkaappiin tai pakastimeen. Sitten odotan ja toivon, että tontut, ei vaan teinit, leipovat ne, eivätkä syö kaikkia pipareita (taikinana tai paistettuina), ja että saan jemmattua muutaman piparin myös jouluksi.

Ai niin, se taikina. Piparkakkutaikinassani on reilusti mausteita, se on helposti kaulittavaa ja ennen kaikkea valmiit piparit ovat ohuita ja rapeita. Ja taikinan salainen ainesosa on ruisjauhot, jotka antavat pipareihin ihanan viljaisan maun. Reseptin löydät alta.

Rapeat ruispiparit

(noin 120 kpl)

Ainekset:

  • 3 dl siirappia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 ½ tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl pomeranssia
  • ½ tl vaniljatahnaa
  • 250 g voita
  • 1 muna
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ dl hienoja ruisjauhoja
  • 2 tl soodaa

Tee näin:

  1. Kiehauta siirappi, fariinisokeri ja mausteet. Paloittele voi joukkoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon muna ja jauho-soodaseos.
  2. Jaa taikina kolmeen osaan tuorekelmupalojen päälle. Paina taikinapalat litteiksi levyiksi ja kääri kelmuun. Nosta kylmään kovettumaan vuorokaudeksi.
  3. Kauli taikinapala jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Pidä muut palat jääkaapissa, kunnes leivot ne. Irrota taikinalevy välillä lastalla, ettei se tartu pöytään kiinni.
  4. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Paista pipareita 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Annika Elomaa on Maku-lehden toimittaja ja nelilapsisen perheen äiti, joka pyörittää kotikeittiössään ruokarumbaa, ja taistelee ajatusta vastaan, että laatu ei saa kärsiä vaikka ruokamäärät nousevat huippuunsa. Hän käyttää teinejään myös sumeilematta uusien reseptikokeilujen koemaistajina. Leipomista rakastavan (paitsi niiden piparkakkujen) kirjoittajan pakastimesta löytyy aina itse leivottuja korvapuusteja, joissa ei voita, sokeria ja kanelia säästellä. Valkoviiniä valitessaan hän kävelee tällä hetkellä suorinta reittiä kohti Itävalta-kylttiä.

Julkaistu: 18.12.2018