Vahvojen makujen Espanja
Ruoka
Vahvojen makujen Espanja
Suomalaisten lempimatkakohde on edelleen Espanja. Sinne meitä houkuttavat paitsi palmut, meri ja aurinko, myös herkullinen ruoka. Se on konstailematonta, joskus ronskiakin, mutta aina perinteitä ja raaka-aineita kunnioittavaa.

Espanjan valtavat maantieteelliset ja ilmastolliset erot sekä eri kulttuurien ja uskontojen vaikutukset ovat pirstaloineet ruokakulttuurin hyvin monimuotoiseksi. Islaminuskoiset maurit toivat Espanjaan savipadassa hauduttamisen, hiilloksella grillamisen ja oliiviöljyssä paistamisen. Katolisen kirkon vaikutuksesta 1500-luvulla sianliha pääsi pannasta ja paastopäivinä pöytiin ilmestyi suolattua turskaa. Löytöretkien myötä kaakao, chili, tomaatti, appelsiini ja peruna kotiutuivat Espanjaan.

Nykyäänkin keittiöissä käytetään paljon lihaa: lammasta, sikaa, nautaa ja riistaakin. Erilaiset makkarat ovat koosteita näistä kaikista, ja usein paprikalla, yrteillä ja valkosipulilla maustettuja. Myös perinteiset verimakkarat ovat tavallisia ruoanlaitossa.

Kalaa ja äyriäisiä syödään eniten rannikkoalueilla. Merenantimien mieletöntä valikoimaa pääsee parhaiten ihmettelemään kauppahalleissa ja maistelemaan niihin erikoistuneissa ravintoloissa.

Lampaan- ja vuohenmaidosta valmistetaan lukuisia erilaisia maukkaita juustoja. Palkokasveja käytetään monipuolisesti padoissa ja muhennoksissa. Kikherneet, valkoiset pavut ja linssit kuuluvat moniin perinteisiin ruokalajeihin.

Espanjalaisten jälkiruokien ja leivonnaisten valmistamisessa tarvitaan usein runsaasti manteleita, hunajaa ja sitruksia. Maan viinikulttuuri on rikas, monipuolinen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Espanjalaiset tapaavat sukulaisiaan ja ystäviään mielellään ruokapöydän ääressä kotona, mutta usein myös tutussa hyvässä ravintolassa. Lounas on päivän pääateria, ja se nautitaan iltapäivällä kahden aikoihin. Välipala- ja tapasaika ajoittuu klo 17-19 välille ja illallinen nautitaan vasta iltayhdeksän tai -kymmenen aikaan.

1 kommentti