Meidän Talo

Raikkaaksi rempattu olohuone sai terassin kaverikseen – ulos avautuvat pariovet ratkaisivat samalla sisustuspulman


Uusi terassi rakennettiin hankalan mallisen olohuoneen viereen. Seinään puhkaistiin aukko terassin parioville. Samalla olohuone remontoitiin lattiasta kattoon.
Kuvat Heikki Rautio

Rintamamiestalon kylkeen oli rakennettu 1970-luvulla lisäsiipi, joka toimii nelihenkisen Ijäksen perheen olohuoneena. Äiti Eveliina Ijäs oli tuskastellut reilunkokoisen, mutta hankalan muotoisen huoneen sisustuksen kanssa pitkään.

Suurin ongelma oli olohuoneeseen johtavan oven ja sen vieressä olevan ikkunan edusta. Tilaan oli kokeiltu sohvaa, nojatuolia ja ruokapöytää, mutta mikään ei natsannut. Kohta tuntui jäävän hukkatilaksi kaikki muina aikoina paitsi jouluna, jolloin se oli täydellinen paikka joulukuuselle. Lopulta ratkaisuksi keksittiin terassi, jonne olisi kulku olohuoneesta.

Tältä olohuone näytti ennen remonttia. Olohuone sai terassiremontin yhteydessä raikkaan vaaleansävyisen ilmeen.
Olohuoneen ikkuna-aukko suurennettiin lattiaan asti terassiovia varten.

Projekti alkoi, kun jo olemassa oleva puinen terassi nostetiin liinojen ja trukin avulla pihan toisesta kulmasta uuteen paikkaan. Terassi laskettiin harkkoperustusten päälle, jotka oli tehty ennen siirtoa. Sisällä projekti jatkui olohuoneen tyhjentämisellä. Uusien terassiovien asentamisen yhteydessä päätettiin kunnostaa myös olohuoneen pinnat. Pariovia varten kadun puoleinen ikkuna-aukko suurennettiin lattiaan asti moottorisahalla. Oviaukon sahauksen yhteydessä jännitettiin, onko seinärakenteisiin upotettu sähköjohtoja. Niitä ei onneksi löytynyt.

Avaamalla pariovet kokonaan olohuone jatkuu kesäisin terassille. Eveliina suosii sisutuksessa perittyjä huonekaluja ja kierrätyslöytöjä.

Uusien ovien asentamisen jälkeen siirryttiin kunnostamaan olohuoneen pintoja. Yksi huoneen nurkista eristettiin uudelleen ekovillalla. Vanhat lasikuitutapetit revittiin pois ja seinät tasoitettiin. Kellastunut sisäkatto uudistettiin MDF-kattopaneleilla. Uusi paneeli asennettiin pitkittäin suhteessa ikkunoihin, jolloin katon ilme näyttää rauhallisemmalta. Lopuksi vanha parketti hiottiin ja maalattiin kahteen kertaan.

Olohuoneen uudesta värityksestä haluttiin vaalea, muttei valkoista. Oikeaa vaaleanharmaata sävyä haettiin pitkään jo ennen remontin alkua. Haluttu harmaan sävy ei saanut sinertää tai vivahtaa beigeen. Tikkurilan kahta sävyä verrattiin huoneen seinissä erilaisissa valaistuksissa parin kuukauden ajan. Lopulta valittiin Höyhen-sävy. Olohuoneen uudistuneen ilmeen viimeistelivät entistä korkeammat jalkalistat.

Terassiprojekti sai aikaan ketjureaktion, jossa koko olohuone koki raikastuksen. Seinät maalattiin Tikkurilan Höyhensävyllä. Vanha parketti hiottiin ja maalattiin ensin Otexin tartuntapohjamaalilla ja sitten Betolux Akvalla.
Eveliina Ijäs iloitsee uudesta terassista. Projekti on porrasta vaille valmis. Aurinko paistaa uudelle terassille puolesta päivästä pitkälle iltaan. Terassin huolloksi riittää öljyäminen vuosittain.

Mitä remontti maksoi?

  • MDF-paneelit 200 e
  • Seinä- ja lattiamaalit, tasoitteet 200 e
  • Terassin ovi 1000 e
  • Styroksit sora ja harkot 150 e
  • Terssikaiteen puutavara 50 e

Yhteensä 1 600 euroa.

Sisennetty olohuonesiipi muodostaa suojaisan nurkkauksen talon kylkeen. Terassin ilme viimeisteltiin modernilla vaakarima-aidalla, joka antaa näkösuojaa kadulle päin.
Julkaistu: 25.4.2019