Uudista pihasi muureilla – 6 vinkkiä pihamuurien rakentamiseen!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lammi
Uudista pihasi muureilla – 6 vinkkiä pihamuurien rakentamiseen!
Muurikivien avulla voit luoda pihaasi erityyppisiä tiloja oleskeluun ja istutuksia varten. Muurit ja muuri-istutukset tuovat pihapiiriin tyyliä ja arvokkuutta. Lue asiantuntijan vinkit muurien suunnitteluun.
Julkaistu: 1.4.2021
Pihamuurien avulla piha on helppo jakaa erilaisiin alueisiin, joissa tehdään erilaisia asioita: vaikka leikki-, oleskelu- tai viljelyaleisiin. Muurit toimivat myös jykevinä tontin rajaajina ja niiden avulla voi hallita tontin jyrkkiä korkeuseroja.
Kokenut omakotipihojen suunnittelija, Pihavisio Oy:n toimitusjohtaja Maria Itkonen sanoo, että muurikiviä voi hyödyntää monin tavoin.
– Muurikivi on kuin legopalikka, ja sen käytössä vain mielikuvitus on rajana! Olen nähnyt muurikivestä toteutettuja tulisijoja, kasvihuoneen sokkeleita ja istuinryhmiä, hän sanoo.
Lammi Muurikivi-tuotteet ovat kotimaisia Hämeenlinnan Lammilla valmistettuja tuotteita, joilla on avainlippumerkki.

Pihasuunnittelija Maria Itkosen 6 vinkkiä muurin suunnitteluun ja rakentamiseen:

  1. Varmista, ettei muurin pohja roudi. Kun teet pohjatyöt huolellisesti, muurista tulee kestävä eikä se ala elää. uurit ja istutusaltaat parantavat talon ulkonäköä ja nostavat sen arvokkuutta.
  2. Suunnittele liikkuminen ja logistiikka tontilla. Laske, kuinka monta kivilavaa tarvitset ja suunnittele tila niiden säilytystä varten. Muista myös, että pohjatöiden yhteydessä pihalla täytyy liikutella maamassoja.
  3. Suunnittele muurien käyttötarkoitus. Mieti, millaiseen käyttöön haluat muurit nyt ja myös tulevaisuudessa. Jos haluat myöhemmin kiinnittää muuriin esimerkiksi pergolarakenteita tai aitaelementtejä, pitää muurille valaa betoniantura jo rakennusvaiheessa.
  4. Valitse väri huolellisesti. Kun valitset muurikiviä, valitse väriksi joku sellainen, joka on jo ennestään tontilla käytössä: talon sokkelissa, pihakivissä tai vaikka kalusteissa.
  5. Viimeistele muuri pihavalaistuksella. Valaisimia voidaan asentaa muuriin tai sen taakse.
  6. Käytä ammattilaista. Ensikertalaisen on hyvä ainakin konsultoida ammattilaista tai jättää muurien rakentaminen kokonaan ammattilaiselle.

Laita pihasi kuntoon nyt! Lue pihasuunnittelija Maria Itkosen vinkit kokonaisuudessaan täältä.

Muureja voi olla monenlaisia

Muuri voi olla pystysuora tai kallistettu seinämä, joita voi käyttää yhtälailla kukkapenkin pengerryksiin tai erilaisiin pihapiirin tukirakenteisiin tai vaikka usean metrin korkuisiin maanpainemuureihin. Muurin ei aina tarvitse olla suora, vaan niistä voi rakentaa myös kaarevia muotoja.
Jos pihasi on rinnepiha, voit muurien avulla luoda siitä näyttävän puutarhan ja samalla toimivan oleskelupaikan. Tasamaatontilla muuri taas voi kohentaa ja elävöittää pihan ilmettä.
Muurikivistä rakennetut korotetut istutusalustat antavat kasveille riittävän multatilan, vaikka maaperä ei sallisi riittävän syvän kasvualustan kaivamista. Muurin ja mullan väliin suositellaan patolevyä, jotta kivet eivät pääse kostumaan. Myös routasuojaus kannattaa tehdä kasvien juurien suojaksi.
Muuri-istutukset toimivat sekä pihan esteettisinä että puutarhan tilanjakajina. Kivien värivalikoima ja pintastruktuurit antavat vaihtoehtoja ilmeen luomiseen. Muurit viimeistellään kansikivillä, jotka kiinnitetään paikalleen ohutsaumalaastilla tai erilaisilla liimavaahdoilla.
Jos muuriin halutaan lisäelementtejä – kuten valaistus tai koristealtaan suihkulähde – täytyy sähkötyöt huomioitava jo rakentamisvaiheessa.

Muuri lisää pihapiirin turvallisuutta

Rinnetonteilla tontin suuret korkeuserot ovat tyypillisiä ja tästä syystä rinnettä rajaaviin rakenteisiin kohdistuu suuri maanpaine. Muurilla voidaan tukea pengerretty maa paikoilleen ja porrastaa rinteet toimivaksi ja turvalliseksi pihaksi.
Kulkuväylillä muuriin voidaan lisätä putoamissuojat ja myös muurivalaistus, joka lisää turvallisuutta. Muurin kivet lukkiutuvat toisiinsa ja tarvittaessa muuri voidaan valaa. Näin rakenteesta tulee luja ja maapainetta kestävä.
Muurirakenteissa pitää aina estää maan mahdollinen liikkuminen routimisen tai muun syyn takia. Korkeat muurit vaativat usein myös rakennusluvan tai vähintään toimenpideilmoituksen. Asian voi tarkistaa kotikunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Muurikivillä saat haluamasi ilmeen

Reiällisten muurikivien rakenne mahdollistaa sekä matalien muurirakenteiden että massiivisten tukimuurien rakentamisen. Jotta saadaan riittävä rakennelujuus, muurikivien pystyaukoissa käytetään vahvistuksena harjaterästä ja valetaan reiät umpeen.
Muuri ladotaan muurikivipari kerrallaan ja viimeistellään umpinaisilla kansikivillä. Muurikivipari koostuu pitkästä kivestä ja lyhyestä, niin sanotusta rusettikivestä. Muurikivistä syntyvän pystysuoran seinämän molemmat julkisivut ovat siistejä, ja siksi muurikivet kelpaavat hyvin myös aidan rakentamiseen.
Lammi Muurikivet ovat toiselta sivultaan sileitä ja toisaalta lohkaistuja. Erilaisia sileäkylkisiä ja lohkopintaisia muurituotteita käyttämällä muurin ulkonäköä voidaan elävoittää. Yleisempää on kuitenkin rakentaa muuri niin, että lohkopinta on aina samaan suuntaan.
Lammi Muurikivi on ammattilaisten käyttöön kehitetty muurikivi, joka kesää rajuakin maanpainetta, mutta joka soveltuu hyvin myös pienempään tukemiseen vallikiven lailla. LammiMuuri soveltuu matalasta kukkapenkin reunasta aina 3 metriä korkeaksi tukimuuriksi. Kiven rakenne mahdollistaa tehokkaan terästyksen ja valun. Kulmat ja kaaret onnistuvat suoraan latomalla kivet haluttuun muotoon. Kaarevuussäde on kolme metriä.
Muuriin integroidut valaisimet levittävät valoa kauniisti, mutta ilman että ne häikäisevät. Valaisimella voit myös korostaa haluamiasi pihan alueita.
LED-Muurivalaisin on mustaa terästä, joka sopii muotokieleltään hyvin yhteen muurin kanssa.

Osallistu kuvakisaan ja voita 1000 euron Pihavisio-lahjakortti!

Lue lisää kilpailusta Lammin Facebookista @Lammi-kivitalot tai Instagram-sivuilta @lammikivitalot
Kommentoi »