Maku

USA on grillaajan unelmamaa

USA on grillaajan unelmamaa

Heinäkuun 4. on amerikkalaisten kansallispäivä. Silloin tähtiliput liehuvat ja grillissä tirisee liha. Rennon juhlan viettäjät kansoittavat kotipihat ja puistojen piknikkipöydät. Leppoisa grillijuhla syntyy helppotekoisilla eväillä ja nyyttärimeiningillä.
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Villanen
Mainos

Yhdysvalloissa ovat edustettuina koko maailman ruokasuuntaukset – kaikki tasavertaisesti yhtä amerikkalaisia. Osavaltioiden omat ruokakulttuurit ovat kehittyneet jo pelkästään maantieteellisistä syistä ja maahanmuuttajien vaikutuksesta persoonallisiksi, samaan tapaan kuin maakuntien ruokakulttuuri meillä.
Karjapaimenten preeriatulilla kypsennetyt papumuhennokset kuuluvat historiaan. Tänä päivänä amerikkalaisen ruokakaupan tarjonta kuvastaa hyvin kansaansa: kaikkea on ja paljon. Valtavan maan erilaiset ilmasto-olot sallivat monenlaisen maanviljelyksen, ja elintarviketeollisuus syytää markkinoille yhä pidemmälle jalostettuja ruokatuotteita. Monimiljoonaisesta kansasta löytyy kannattajansa kaikille dieettisuuntauksille ja uusimmille muotivillityksille.
Perinteisiä ruokalajeja tarjotaan enimmäkseen juhlapyhinä. Kiitospäivän ruokapöytään nostetaan täytetty kalkkuna ja perunasosekulho ruskean kastikkeen kera. Halloween-juhlassa herkutellaan kurpitsapiirakalla. Kansallispäivä, Fourth of July, houkuttaa perheenisiä pistämään grillit kuumiksi. Hampurilaiset ja hodarit, grillikylki ja isot, lihaisat pihvit ovat päivän ruokalistalla monissa perheissä. Lisäkkeenä tarjotaan mehevää kaalisalaattia, grillattuja maissintähkiä, papumuhennosta ja perunasalaattia. Jälkiruokapiiraat, täytteinään runsaasti mustikkaa, kirsikkaa, omenaa tai sitruunaa, ovat klassikkoleivonnaisia rapakon takana. Perinteisesti ruokajuomana tarjotaan suomalaisten mielestä laihaa kahvia, monenlaisia limonadeja sekä paikallista olutta ja viiniä.
Amerikkalaiset kernaasti kehaisevat ruokaa tai leivonnaista kotitekoiseksi, jos se on itse koottu puolivalmisteista tai paistettu veteen sekoitetuista kakkuaineksista, mutta mukaan mahtuu myös todellisia kotikeittiöiden taitureita. Jos päätät kokeilla amerikkalaisia ruokaohjeita, varaudu muuntamaan mitat ja lämpötilat metrijärjestelmään.

Julkaistu: 17.9.2010
Katso myös nämä