Uudista pihasi pienellä vaivalla – näin teet itse upean kivetyksen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: K-Rauta
Uudista pihasi pienellä vaivalla – näin teet itse upean kivetyksen
Helppohoitoisella kivetyksellä loihdit pihaan persoonallista tyyliä ja näyttävää ilmettä. Asennus on vaivatonta tehdä vaikka itse – poimi artikkelista parhaat ideat pihakivien ja -laattojen hyödyntämiseen.
Julkaistu: 14.6.2021

Terassin ei tarvitse aina olla talon kyljessä, vaan pihapiiriin voi tehdä muuallekin ajanviettopaikkoja. Miten olisi esimerkiksi syreenipensaiden kupeessa oleva alue pienelle istuskeluryhmälle tai löytyisikö hieman kauempana rakennuksista sopiva paikka avotulella grillailuun. Pihakivetys tai kivistä rakennettu terassi on tällöin oiva ratkaisu. Se toimii myös silloin, kun kaipaat terassiltasi helppohoitoisuutta ja saumatonta istuvuutta pihalle ilman tasoeroja.

Kivillä saa erilaisten istuinalueiden lisäksi luotua muitakin kiinnostavia elementtejä pihapiiriin. Voit tehdä muurikivistä esimerkiksi istutusaltaita, pengerryksiä ja porrastuksia. Kivivalinnalla saat helposti luotua sopivaa tunnelmaa, haluat sitten vähän rosoisempaa ilmettä vai oletko enemmän sileiden pintojen ystävä.

Myös komeat nuotiopaikat, vankat grillit ja massiiviset penkit syntyvät näppärästi muurikivistä, kunhan muistat korvata routivan maa routimattomalla ennen rakentamista. Tarvittaessa maan voi myös routaeristää.

Rakenna kutsuva keidas

Bloggaaja Maiju Sahan suunnittelema kivetetty terassialue on kuin luotu vanhan omenapuun katveeseen. Kivinä on käytetty HB-Betonin kaarrekiveä ja perinnekiveä, jotka molemmat valmistetaan Suomessa.

Katso kaikki tarpeelliset ohjeet ja tarvikkeet niin pihakivetyksen suunnitteluun kuin rakentamiseenkin täältä.

Kivetyksen rakentaminen ei vaadi ammattitaitoa, kunhan maltat tehdä pohjatyöt kunnolla. Katso ohjeet täältä.

Millainen kiveys sopii sinun taloosi?

Talon tyyliin istuva pihakiveys nivoo pihapiirin ja päärakennuksen upeaksi kokonaisuudeksi. Millainen kiveys sopii sinun taloosi? Katso vinkit eri talotyylien pihakiveyksiin.

Kivipiha on viimeistelty ja kestävä. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat − rakenna esimerkiksi polkuja, portaita ja istutusaltaita. Katso täältä parhaat vinkit. Portaiden ohjeen löydät täältä.

Tulisija luo tunnelmaa pitkälle syksyyn

Elävä tuli on tällä hetkellä trendi, eikä ihme – onhan siinä jotain sekä hypnoottista että rentouttavaa. Tunnelman tuojaksi voi hankkia joko valmiin tulisijan tai rakentaa sellaisen itse.

Valmiit tulisijat, -padat ja -maljat ovat kätevä ratkaisu etenkin silloin, kun haluat nauttia tulesta eri paikoissa kuten puutarhassa ja rannalla. Valmiit tulisijat ovat riittävän keveitä liikuteltavaksi, vaikka ovatkin jämäköitä. Toki tällaisenkin ratkaisun laittaa myös pysyvälle paikalle, jos et halua kiinteää ratkaisua.

Nuotiopaikan pohja on rakennettu harmaista kaarrekivistä. Nuotioympyrään on käytetty pieniä mustia patinoituja muurikiviä.

Rakenna unelmiesi piha

Löydä juuri omaan tarpeeseesi sopivat terassitarvikkeet ja pihakivet. Tutustu laajaan valikoimaan ja rakenna oman näköisesi piha.

Muista myös puhdistus

Painepesuri on hyvä apu, jos lika on ehtinyt jo pinttyä. Saumaharjalla puolestaan poistat helposti sammaleen ja rikkaruohot.

Jotta pihakivetys pysyisi kauniina, tarvitsee sekin hoitoa. Poista siis lika ja roskat harjalla tai lehtipuhaltimella. Muista, että tahrat lähtevät helpommin tuoreeltaan. Voit käyttää apunasi painepesuria, jos lika on ehtinyt pinttyä. Myös luontoystävällisistä pesuaineista voi olla apua.

Huomioi, että painepesuria käytettäessä saumojen pinnalla oleva hiekka saattaa irrota. Lisää siis tarvittaessa saumaushiekkaa. Ensimmäisten talvien jälkeen hiekkaa kannattaa lisätä koko kivetylle alueelle.

Saumoissa esiintyvä sammalta voit poistaa painepesurilla, tarkoitukseen sopivilla kemikaaleilla tai ohutteräisillä kaapimilla. Rikkaruohot voit nyppiä käsin tai käyttää kitkemisessä apuna ohutteräisiä kaapimia. Painepesurilla peseminen avaa saumat, jolloin saumassa olevat juuret on helppo nyppiä pois. Saumaharjalla rikkaruohojen ja sammaleen poistaminen sujuu helposti.

Erilaiset öljy- ja rasvatahrat kannattaa poistaa tuoreena. Pese tiukkaan imeytynyt öljy tai rasva painepesurilla ja kuumalla vedellä.

Kommentoi »