Unelmien Talo&Koti

Uniikkeja tapetteja suunnitteleva Anniina Löytönen kannustaa valitsemaan tapetin itseä kuunnellen – ”Luota intuitioosi äläkä pelkää kyllästymistä”

Uniikkeja tapetteja suunnitteleva Anniina Löytönen kannustaa valitsemaan tapetin itseä kuunnellen – ”Luota intuitioosi äläkä pelkää kyllästymistä”
Tapettisuunnittelija Anniina Löytösen uniikit tapetit valmistetaan tilauksesta tarkkojen mittojen mukaan, jolloin ei kerry hukkapaloja. Hänen mukaansa oikein valittu tapetti on kodin sielu.
Julkaistu: 2.3.2022

Miten päädyit tapettisuunnittelijaksi?

Halusin yhdistää kuvataidetta arjen toimivuuteen. Omista tapetointihommista jäi Ikea-kassillinen paloja yli. Siitä syntyi liikeidea tapeteista, jotka olisi suunniteltu tiettyyn tilaan, eikä ylijäämää tulisi. Halusin myös ratkaista, miten tapetoinnista voisi saada helpompaa.

Tapettien suosio on kasvussa, miksi?

Käsitys siitä, mitä kaikkea tapetti voi olla, laajenee. Arvostamme koko ajan enemmän ekologisuutta ja persoonallisuutta. Koti nähdään hyvinvointia lisäävänä paikkana, jossa palaudutaan ärsyketulvasta ja työkuormasta. Siksi tapetteihin valitaan itselle merkityksellisiä aiheita.

Onko tapetoiminen ekologista?

Suunnittelemani tapetit ovat paperitapetteja, jotka liimautuvat vedellä seinään. Ne vaihdetaan ehkä kymmenen vuoden välein ja hävitetään polttamalla, eivätkä ne sisällä muovia. En valmista yhtään tapettia varastoon seisomaan. Teen tilatut kuosit mittoihin millilleen, eikä tapettejani tilata rullittain, vaan neliöittäin. Vuodat on numeroitu ja kohdistettu valmiiksi, joten hukkapaloja ei tule.

”Hyvin valittu ja itselle merkityksellinen tapetti antaa kodille sielun.”

Mitä sanoisit heille, jotka pelkäävät kyllästyvänsä tapettiin?

Hyvin valittu ja itselle merkityksellinen tapetti antaa kodille sielun. Kyllästymistä kannattaa pelätä vain, jos päätyy ostamaan sosiaalisessa mediassa näkemäänsä tusinatavaraa tai kopioimaan tyylinsä julkkiksen seinältä. Jos ostopäätös on harkittu ja omien mieltymysten mukainen, tapetin arvo itselle nousee vuosien myötä, eikä siihen kyllästy koskaan. Eihän kukaan ajattele taiteestakaan, että kyllästynkö tähän. Ja harva kyllästyy mummon perintöastioihin, koska ne ovat merkityksellisiä.

Mitä ensimmäistä kertaa tapettia suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota?

Katsele tapetoitavaa seinää sieltä, mistä sitä arjessakin sitä katselet. Pohdi myös tilan valaistusta, äläkä hätäile valinnassa. Huomioi tilan käyttö: esimerkiksi eteisen tapetti on tavallista kovemmalla kulutuksella, joten sinne ei valita herkkää tapettia. Luota intuitioon ja valitse rohkeasti lempivärisi – jos olet tykännyt väristä vuosia, se tuskin muuttuu. Hyvälaatuisessa tapetissa on mainittu tuotantomaa ja suunnittelija, eikä se tunnu luirulta.

Kommentoi »