Unelmien Talo&Koti

Vihreä, punainen, sininen, musta ja keltainen seinä! Heinuan perhe rakennutti unelmiensa talon metsän keskelle: "Maalasin luonnonsävyt seinälle"

Vihreä, punainen, sininen, musta ja keltainen seinä! Heinuan perhe rakennutti unelmiensa talon metsän keskelle: "Maalasin luonnonsävyt seinälle"
Katariina ja Janne Heinua ehtivät haaveilla oman kodin rakennuttamisesta peräti kymmenen vuotta ennen kuin täydellinen tontti löytyi lopulta luonnonkauniilta Björsinkallion alueelta Vaasasta. Kodin tarkkaan harkittu sisustus on saanut inspiraationsa luonnosta.
Julkaistu: 2.11.2022

”Täällä rakennussuunnitelmat lähtivät lentoon! Kun olimme varanneet tontin, rämmimme umpihangessa pitkin pihaa luomassa pohjapiirrossuunnitelmia. Keikuimme kivien ja kantojen päällä, jotta saimme tuntumaa tulevista ikkunanäkymistä ja valon suunnista oikealla lattiakorkeudella. Tiesin jo silloin, että taloon tulee iso terassi ja siihen riippukeinu. Siitä olisi hyvä katsella ilta-aurinkoa.

Tontin sijainti on osoittautunut vielä upeammaksi kuin osasimme toivoa. Keväisin ja syksyisin läheiseltä Söderfjärdenin alueelta kaikuvat kurkien ja tuhansien muiden lintujen äänet. Näemme ympärillämme, milloin luonto valmistautuu seuraavaan vuodenaikaan. Oma puolukkametsä ja villivadelmapensaat ovat harvinaista herkkua asutusalueella. Luonto suorastaan tulvii ikkunoista sisään.”

Heinuan perheeseen kuuluu Katariinan lisäksi hänen puolisonsa Janne Heinua ja lapset Vilja-Julia, 13, ja Anna-Charlotta, 11, sekä kääpiövillakoira Spot.
Olohuoneen seinän sävy on Tikkurilan Vuono. Boheemi safarituoli löytyi Pietarsaaresta Blossom-liikkeen outletista. Uuniseppien takka on ahkerasti käytössä. Pääasiallisena lämmityksenä käytetään ilmalämpö­pumppujärjestelmää.
Taulu on lahja appivanhemmilta parin ensimmäiseen yhteiseen omistusasuntoon. Veneet ja rantamaisema puhuttelevat molempia. Myös taulun sinipohjainen, ruskaan taittava värimaailma sopii kodin sisustukseen. Spot istuu Pentikin tuolilla. Seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä S435.
”Vaikka en sisusta trendien mukaan, pyrin tuomaan joka vuosi jotain uutta sisustukseen.”
Lipaston vieressä oleva trumpetti ostettiin antiikkitorilta Espanjasta. Se muistuttaa elämänvaiheista, jotka saatiin viettää Andalucian auringon alla. Kodista voi bongata myös muita musiikkiin liittyviä yksityiskohtia ja soittimia. Harrastukset saavat näkyä. Koko perhe tykkää musiikista, Vilja-Julia soittaa pianoa ja Anna-Charlotta opettelee omatoimisesti kitaransoittoa taideopintojen lisäksi.
Katariinan mummolasta peräisin oleva lipasto entisöitiin työttömien työpajalla. Vanhat, ruskeat maalit poistettin käsin hiomalla ja pinta käsiteltiin mattamustalla vahalla. Uusi fasettihiottu peili tilattiin lasiliikkeestä. Jyskin tuikkukipot ovat samaa sävyä kodin värityksen kanssa.

”Kun muuton jälkeen katsoimme illalla televisiota olohuoneessa, kettu kurkisti olohuoneen päätyikkunasta sisään. Myöhemmin samainen repolainen vieraili pihallamme koiranluuvarkaissa. Muutkin metsäneläimet ovat tuttu näky pihapiirissä. On vaikea uskoa, että Vaasan keskusta on vain kymmenen minuutin automatkan päässä.

Käytän mielelläni sisustuksessakin luonnonantimia, kuten niittykukkia ja oksia. Myös verho- ja pöytätekstiileissä toistuvat luonnosta lainatut kuosit, kuten koivut, jäkälä ja viljapelto. Luonto on toiminut inspiraation lähteenä myös kodin värivalinnoissa. Päätimme esimerkiksi maalata olohuone-keittiön seinät keltaiseksi ja siniseksi. Tonttimme takana sijaitseva metsä on osittain suota, ja olin siellä nähnyt utuisen sinisen suonsilmäkkeen. Tiesin heti, että tätä sävyä piti löytää myös seinille. Pian sen jälkeen olin lounastamassa yhdessä lempikahviloistani Vaasassa ja törmäsin siellä juuri samaan siniseen. Seuraavalla kerralla menin paikalle värikartan kanssa, ja sain selville oikean maalisävyn.

Sisustustyyliäni ohjaa arkkitehtuuri, rakennuksen ikä ja sijainti. Se on vuoropuhelua omien mieltymysten ja rakennuksen olemuksen välillä. Tyylini on värikäs ja eloisa, mutta ei liian överi. Pidän siitä, että asioilla on pari. Kahviservietit voivat olla samaa kuosimaailmaa kuin sohvatyyny tai kynttilän sävy sama kuin torkkupeiton.

Vaikka en sisusta trendien mukaan, pyrin tuomaan joka vuosi jotain uutta sisustukseen. Vaihtelemme tavaroita vuodenajan ja fiiliksen mukaan. Koska kalustamme väljästi ja tilan tuntua korostaen, omistamamme esineet ja huonekalut eivät voi olla esillä samaan aikaan. Kaksi varastoa ovatkin olleet todella tarpeellisia.”

Keittiön kaapistot valittiin Puustellista niin, että yläkaappien valkoiset ovet voi helposti vaihtaa esimerkiksi tummanvihreisiin tai ruskeisiin sormipaneelioviin.
Uudet hankinnat kotiin tehdään harkiten. Pöydälle ostettiin Vilja-tyttären nimipäivän kunniaksi pöytäliina Pentikin Vilja-uutuuskuosissa. Muutama syksyinen oksa tuo myös luontoa kahvipöytään. Pentikin eläinaiheiset mukit sopivat teemaan. Iittalan Ultima Thule -lasit ovat Katariinan lemppareita.
Välitilan metroladotut laatat ovat K-Raudasta. Livalin riippuvalaisimet hankittiin ystävän entisestä ravintolasta.
”Tiesin, että taloon tulee iso terassi ja siihen riippukeinu. Siitä olisi hyvä katsella ilta-aurinkoa.”
Kenkälestit löytyivät kirppikseltä. Niissä lukee koko 42 ja 'Made in Denmark'. Rautainen kynttilänjalka on hankittu Pietarsaaresta. Seinän sävy on Tikkurilan Ruukku.
”Koska kalustamme väljästi ja tilan tuntua korostaen, omistamamme esineet ja huonekalut eivät voi olla esillä samaan aikaan.”
Katariina meni ostamaan kukkakaupasta joulukukkia ja tuli ulos Gilbert Gilbertin sydämenmuotoisen peltihyllyn kanssa. Pentikin kaappi löytyi nettikirppikseltä. Tynell-­valaisin ja Eva Vannisen taulut on saatu Jannen vanhemmilta. Seinän sävy on Tikkurilan M393.
Husqvarna-ompelukoneen rautajalka on Katariinan lapsuudenkodista. Jalka maalautettiin ja pöytälevy tilattiin lasiliikkeestä. Peili on Askosta. Seeprakuvioiseksi värjätty lehmäntalja on kulkenut perheen mukana jo vuosia.
Sängynpäätyseinä on maalattu mattamustalla.
Teemu Järven printtitaulut sopivat kotiin, joka sijaitsee keskellä luontoa. Madam Stoltzin sivupöytä löytyi Lempi Lifestylestä. Kuparivati on roskalavalöytö, kynttilänjalka on Pietarsaaren Avoimet pihat -tapahtumasta ja veikeä puueläin Anna-Charlottan taideteos.
”Tyylini on värikäs ja eloisa, mutta ei liian överi.”
Anna-Charlottan huoneen seinät on maalattu Tikkurilan Keto-sävyllä. Turkoosi kaappi on Pentikin. Siellä Anna-Charlotta säilyttää keräilyesineitä ja leluja.
Vilja-Julia valitsi huoneensa seinille Tikkurilan Orkidea-sävyn. Nettikaupasta hankittu Eiffel-torni -tarra kertoo tytön haaveesta asua joskus Pariisissa. Ikean peilipöytä löytyi Tori.fistä. Vallilan Koirat-kappa sopii eläinrakkaalle tytölle. Enemmän väriä
Tyttöjen kokoelmista löytyy niin Mailegin eläinhahmoja, Schleich-eläimiä kuin Pets-leluja. Harvinaisempia kappaleita tytöt ovat itse hankkineet vanhemmilta keräilijöiltä.
Heti kun tontti oli varattu, Katariinalle oli selvää, mihin kohtaan riippukeinu joskus laitettaisiin. Siitä on hyvä ihastella metsämaisemaa.
Heinuan perheen vuonna 2016 valmistunut omakotitalo sijaitsee Vaasassa. Siinä on kolme makuuhuonetta ja tupakeittiö, yhteensä 98 neliötä. Katariina ja Janne kävivät jonkin verran keskustelua siitä, minkä väriseksi talo maalattaisiin. Lopulta päädyttiin Tikkurilan Takorauta-sävyyn. Se on moderni, mutta lempeä, ja istuu talomalliin ja tonttiin. Peräti 60 neliön terassi on monikäyttöinen. Yhteen kulmaan on upotettu kylpytynnyri.
Heti kun tontti oli varattu, Katariinalle oli selvää, mihin kohtaan riippukeinu joskus laitettaisiin. Siitä on hyvä ihastella metsämaisemaa. Taustalla näkyy vanhempien pihalta siirretty 1980-luvun grillikatos, joka uudistettiin sopimaan tänne.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Väriä ja iloa sisustukseen laadukkailla seinätarroilla! Tilaa suosikkisi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti