Maailman paras kotiinpaluu! Emmi-Veeran pihassa odotti työmatkan aikana rakennettu yllätys: unelmien kasvihuone

Maailman paras kotiinpaluu! Emmi-Veeran pihassa odotti työmatkan aikana rakennettu yllätys: unelmien kasvihuone
Sotkamossa asuva Emmi-Veera Kinnunen oli haaveillut jo pitkään ikiomasta kesähuoneesta. Sellaisen hän saikin, hieman yllättäen.
Julkaistu: 9.7.2019

Emmi-Veera, sinua odotti työmatkan jälkeen kotona yllätys. Kerro, mitä tapahtui?

Olin kesän alussa työreissulla, ja kun palasin kotiin, en ollut uskoa silmiäni. Mieheni ja hänen isänsä olivat rakentaneet sillä välin kasvihuoneen, josta olin haaveillut. Olin aivan järkyttynyt, kun ajoin kotipihaan. Mieheni vain nauroi isänsä kanssa ilmeelleni.
Kesähuoneen rakenteet olivat pystyssä, kun Emmi-Veera palasi toukokuussa kotiin työmatkalta. Sisustamaan hän pääsi kesäkuussa, kun viimeisetkin yksityiskohdat olivat valmiit. Jutun kuvat: Emmi-Veera Kinnunen.

Mistä miehesi oli saanut idean kasvihuoneeseen?

Kasvatin kotimme keittiössä basilikan taimia ja sanoin miehelleni, että niitä varten olisi ihana saada kasvihuone. Mieheni kommentoi, että aika iso huone basilikoille. Lähettelin hänelle reissusta kuvia valmiista kasvihuoneista ja googlettelin kierrätysmateriaaleista koottuja kasvihuoneita. Mieheni vastasi vain, että ei itse tekemällä saa hyvää. En tiennyt, että siellä hän jo samaan aikaan pystytti minulle kesähuonetta. Mieheni on rakentajatyyppiä ja on rakentanut itse myös kotimme. Minulla itselläni ei vasara pysy kädessä, joten on ihanaa, että joku toteuttaa ideoitani.

Mistä kasvihuone on koottu?

Siihen on käytetty kierrätysmateriaaleja. Mieheni isällä oli vanhoja kolmilasisia ikkunoita, joille oli pitänyt jo pidempään keksiä käyttöä. Kauniit pariovet ovat olleet aikoinaan hotellissa. Niissä on pitkä messinkikahva, jonka me vielä kiillotimme.
Kasvihuone on pinta-alaltaan hieman vajaa yhdeksän neliömetriä.

Sinulla oli myös yksi erityistoive – kerro siitä?

Sain kesähuoneeseen kauan himoitsemani lautalattian. Meillä on kodissa laminaattilattia, ja olen aina haaveillut vanhojen talojen lautalattioista. Nyt minulla on sellainen kasvihuoneessani, vaikka mieheni aluksi kyselikin, että olenko nyt ihan varma ja että olenko koskaan kuullut, että jollakin olisi lautalattia kasvihuoneessa. Vastasin, että miksipä tässä yhdessä ei voisi sellainen olla!

Miten sisustit kasvihuoneen?

Aluksi ajattelin pitää värimaailman hillittynä, mutta sitten löysin Tori.fi:stä keltaiset pinnatuolit. Ajatus lähtikin laukalle. Päätin, että kasvihuoneeseen mahtuu väriä!
Mansikat alkavat kypsyä.
Kurkut maistuvat myös Emmi-Veeran Stella-koiralle.

Mitä kasvatat kasvihuoneessasi ensimmäisenä kesänä?

Ne basilikat, joista koko kasvihuoneen idea lähti, ovat edelleen hengissä. Siellä kasvaa myös salaatteja, tomaatteja, kurkkua, chiliä ja mansikkaa. Lisäksi olen kasvattanut kukkia ja köynnöksiä. Mansikat alkavat juuri kypsyä – ehkä me pidämme jonkinlaiset pienet juhlat kasvihuoneen kunniaksi parhaaseen mansikka-aikaan ja keksin siihen mennessä kesähuoneelle nimenkin.

Vietätäkö paljon aikaa kasvihuoneessasi?

Kyllä vain! Hipsuttelen aamulla ensimmäisenä kurkistamaan, onko tilanne jotenkin radikaalisti muuttunut edellisillasta. Tänäkin aamuna hain sieltä paljain varpain salaattia ja kurkkua leivän päälle. Illalla käyn tietenkin vielä kastelemassa kasvit, ja päivälläkin pitää pyörähtää siellä useampaan otteeseen, jos olen kotona. Kasvihuone on niin rentouttava paikka, että työpäivien aikana tulee jo kova kiire sinne!
Kasvihuoneen tuuletusluukussa on kätevä automaattiavaaja, joten lämpötila pysyy tasaisena eivätkä kasvit paahdu tai palellu lämpötilasta riippuen.

Onko sinulla jotain muita haaveita kotipihaan liittyen?

Rantasauna olisi myös aika kiva. Ehkä pitää odotella seuraavaa pidempää työmatkaa, jos sellainen ilmestyisi sillä kertaa!
Kommentoi »