Ulla aikoi muuttaa Afrikkaan mutta päätyikin Turkuun – "Ihastuin ensin omenapuihin ja sitten vasta taloon”
Sisustus
Ulla aikoi muuttaa Afrikkaan mutta päätyikin Turkuun – "Ihastuin ensin omenapuihin ja sitten vasta taloon”
Ulla ja Risto jättivät kaiken tutun muuttaessaan Turkuun. Kunnostusta kaipaava 1920-luvun omakotitalo löytyi Pitkämäen viehkeältä asuinalueelta. Remontin jälkeen koti on valoisa, raikas ja värikäs.
30.5.2019
 |
Unelmien Talo&Koti
Mini on vuodelta 1972, joten sillä on ikää liki 50 vuotta. Nykyään se toimii kesäautona. Sininen ovi johdattelee värikkääseen kotiin. Talon ulkoseinissä on aikaisemmin tehty peltivuoraus. Pariskunnasta se tuntui ensin omituiselta, mutta vuoraus on osoittautunut toimivaksi. Siitepölyaikaan seinät on helppo pyyhkiä puhtaiksi.

Ulla Suonio rakastaa värejä ja niiden yhdistelemistä. Hän arvostaa myös vanhoja huonekaluja, varsinkin jos ne ovat omasta suvusta. Turun Pitkämäessä sijaitsevan 1920-luvun omakotitalon remontointi on ollut aikaavievä urakka, mutta lopputulos palkitsee. Kekseliäisyys on ratkaissut monta pulmaa.

Ullan äiti on ostanut sohvan kirpputorilta Kuopiosta. Sirot nojatuolit ovat Helsingin Fidasta. Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin suunnittelema nojatuoli oli aikoinaan Ullan mummilan keittiössä. Silloin se oli vielä punainen. Sohvapöytä löytyi vintiltä.
Ruokailuhuoneen tapetit ovat Boråstapeterin, suunnittelija on Hanna Werning. Alakerran uusi lautalattia on maalattu vaaleanharmaaksi.
Neilikka on Ullan lempikukkia. Hän asettelee niitä mielellään pieniin eriparisiin maljakoihin.

”Turku oli uusi ja tuntematon, kun muutimme tänne liki neljä vuotta sitten Helsingistä. Risto sai työtarjouksen, johon piti tarttua. Panimme elämän uusiksi. Minulla oli täällä ennestään vain pari opiskelukaveria. Jouduin luopumaan luokanopettajan virastani, mutta onneksi sain kuvataideopettajan paikan täältä.

Ennen kuin muutto Turkuun tuli ajankohtaiseksi, olimme viittä vaille valmiit lähtemään Johannesburgiin. Ristolla oli siellä tutkijan töitä tiedossa, ja viisumipaperitkin oli jo haettu. Lähtö peruuntui, koska Etelä-Afrikassa ei saatu rahoitusta kuntoon.

Keittiön hellaseinä on maalattu vaaleanharmaaksi. Aluksi muutkin seinät olivat harmaat, mutta Ulla palautti ne valkoisiksi. Klapiteline on Ellokselta. Ulla maalasi ruskean hellan lämmönkestävällä spraymaalilla mustaksi.
Ulla innostui tuunaamaan vetolaatikoita niin, että niitä riitti kaikkiin huoneisiin. Keittiössä on tietysti keittiörekvisiittaa. Hän hankki laatikoita Osto- ja myyntiliike Simolinilta Liedosta ja Antiq.fi-nettikaupasta.
Keittiössä on yhdistetty eri-ikäisiä kaapistoja. Koivukaapit löytyivät Tori.fin kautta Sauvosta. Ulla on virkannut pyöreän maton valmiista trikookuteesta ja leikkaamistaan matonkuteista. Tuolit ovat Mimmin kirppikseltä Kaarinasta.
Lempivärini on helppo arvata, kun katselee kotiamme. Ne ovat violetti, petroli ja kirkkaanpunainen.
Näyttävä tauluseinä on koottu vetolaatikoista, joiden pohja on paperoitu. Ulla metsästi laatikoita kirppareilta pitkin Turkua ja ympäristöä. Osa kynttilänjaloista on Kirppis­Center Manhattanilta Turusta, ja Ulla on maalannut ne kalkkimaalilla.
Ruokailuhuoneesta avattiin kulku ulos. Kun pariovet ovat kesällä kokonaan auki, oleskelutilat jatkuvat terassille ja puutarhaan. Raitamatto on Stockmannilta.

Jätimme sitten kaiken tutun Turun takia. Uutta olivat työt, harrastukset, naapurisuhteet, ystävät, työkaverit, reitit, kaupat, asuinympäristö ja asumismuoto. Ja koti.

Vaikka muutto hirvitti, olemme sopeutuneet tosi hyvin. Aatos, 8, on osoittautunut murremestariksi ja puhuu jo Turun murretta kuin syntyperäinen turkulainen. Alle vuoden ikäinen Jalo on syntynyt uudessa kodissamme.

Helsingissä etsimme pitkään vanhaa taloa remontoitavaksi. Kaikki talot, joista kiinnostuimme, oli päätetty purkaa uusien tieltä.

Turussa tilanne oli toinen. Pääsimme melko pian toteuttamaan unelmaamme. Sitä ennen Risto joutui kuitenkin asumaan viikkoja Turussa Bore-laivahostelissa ja kuukauden kerrostalossa. Lopulta muutimme kaikki saman katon alle.

Ulla rakastaa olohuoneen uutta pönttöuunia ja asettautuu mielellään niin, että näkee sen. Uuni on tilattu Pirkanmaan Peltiuunilta. Seinällä on ystävien ja sukulaisten tekemiä taideteoksia.
Torso on Ullan tekemä. Hän on jo kolmannen polven kuvataideopettaja. Taulun on maalannut Ullan äiti.
Vanhempien makuuhuone lohkaistiin aulasta. Nyt sinne on raivattu tila Jalo-vauvan sängylle. Pitsipeitto on kirpparilta.

Kun hieroimme talokauppoja, minä taisin ostaa pihan omenapuut ja Risto autotallin. Kumpikin olimme yhtä ihastuneita. Olemme tehneet kaikki pinnat uusiksi ja muokanneet hieman yläkerran pohjaa, jotta saimme riittävästi makuuhuoneita.

Aloitimme yläkerrasta ja etenimme pikkuhiljaa alas. Nyt ylhäällä on kolme makuuhuonetta, vierashuone, vaatehuone ja aula. Alakerrassa ovat olohuone, keittiö ja ruokailutila.

Siirsimme yläkerrassa seiniä, jotta saimme sinne kolme makuuhuonetta ja vierashuoneen.
Aatos on osallistunut oman huoneensa sisustukseen. Kuopion-mummi osti verenkiertoa esittävän koulutaulun koulun myyjäisistä.
Hillan huone laitettiin kuntoon ensimmäisenä, jotta tyttö tuntisi olonsa kotoisaksi uudessa kaupungissa. Tapetti on Vallilan mallistosta. Hillan kaktuskokoelma mahtuu toistaiseksi kirjoituspöydän kulmalle.

En halua sisustaa kotiamme museoksi, vaikka talo on 1920-luvulta. Ajan kerrokset saavat näkyä. Lempivärini on helppo arvata, kun katselee kotiamme. Ne ovat violetti, petroli ja kirkkaanpunainen. Aatos lisäisi listaan omat suosikkinsa pinkin ja keltaisen. Niitäkin täällä pilkahtelee.

Ruskea on oikeastaan ainoa väri, josta en pidä lainkaan. Sitä tässä talossa oli suosittu aikaisemmin, mutta nyt se on kuorittu pois. Yli kolmen vuoden remontti alkaa vihdoin valmistua. Enää pitää tehdä joitakin pikkujuttuja.”

Yläkertaan kiivetään iloisia askelmia pitkin. Ulla on käyttänyt portaikon tuunaamisessa lempitapettejaan.
Kuistin suloiset ruutuikkunat ovat alkuperäiset. Ovi on maalattu Ullan lempivärillä turkoosilla.

Ota käyttöön Ullan tapetti-ideat!

Hyödynnä jämät

Ruokailuhuoneen seinällä on kollaasi vetolaatikoista, joiden pohjat olen tapetoinut. Ystävät ja sukulaiset ovat lahjoittanet tapetinjämiään. Laatikoissa on nättejä esineitä.

Yhdistä kuosin kaksi väriä

Saman huoneen kaksi seinää on tapetoitu samalla mutta erivärisellä tapetilla. Keltainen ja oranssi tapetti tuovat tilaan pilkettä ja hyvää mieltä.

Väri tuo jännitettä

Tylsä mäntyportaikko virkistyi, kun maalasin askelmat petrolin sävyisiksi ja tapetoin askelmien välit parilla eri kuosilla.

Tapetti on taulu

Makuuhuoneen seinälle ripustin vapaamuotoisen rykelmän pahvipyörylöitä, jotka olin päällystänyt tapeteilla. Edullista ja näyttävää!

Nauha virkistää aina

Viirinauha syntyy nopeasti. Leikkaan viirit vaihteeksi pyöreäkärkisiksi.

Katso lisää kuvia Ullan Instagram-sivuilta: @villamanuella

Juttua muokattu 10.9.2019: Korjattu kaupunginosan nimi leipätekstissä Pitkäniemestä Pitkämäeksi.

4 kommenttia