Ekologista luksusta! Udumbaran Eva Spoof valmistaa keramiikkaa kotimaisesta luonnonsavesta – tutustu tekijään & tilaa käsin tehdyt ruukut Meillä kotona -kaupoista
Mainos
Ekologista luksusta! Udumbaran Eva Spoof valmistaa keramiikkaa kotimaisesta luonnonsavesta – tutustu tekijään & tilaa käsin tehdyt ruukut Meillä kotona -kaupoista
Keramiikkataitelija Eva Spoof haluaa tehdä arvokkaita ja kestäviä käyttöesineitä mahdollisimman vastuullisella tavalla. Nyt voit ostaa Udumbaran ruukkuja myös Meillä kotona -kaupoista!
Julkaistu 8.2.2021
Meillä kotona -kaupat

Helsingin Kalliossa sijaitseva näyteikkuna on todellinen piristys harmaana ja synkkänä päivänä.

Esillä on kauniin punertavaa ja persoonallista keramiikkaa. Jos ikkunasta kurkistaa sisemmälle, voi tilassa nähdä savenvalantaan tarkoitetun dreijan sekä nurkassa seisovan ison saviuunin.

Kyseessä on Udumbaran studio, jonka toimintaa pyörittää keraamikko Eva Spoof.

Kuva: Nina Skogster

Spoof on Suomessa arvostettu, pitkän linjan keramiikkataiteilija. Hänen tekemiään ja suunnittelemiaan kukkaruukkuja, viherveistoksia, teemaljoja ja lampunjalkoja myydään Udumbaran studion lisäksi yrityksen omassa verkkokaupassa, Meillä kotona -kaupoissa ja valittujen jälleenmyyjien liikkeissä Helsingissä, Lontoossa ja Oslossa.

Kansainvälistäkin huomiota niittäneistä tuotteista huolimatta läheskään kaikille Spoof ja hänen sympaattinen studionsa eivät vielä ole tuttuja.

– Joskus, kun teen töitä niin, että ulko-ovi on auki, kuulen, kuinka ohikulkevat ihmiset pohtivat: ”Koska tähän on tämmöinen tullut?”

– No, 25 vuotta sitten, Spoof jatkaa nauraen.

Spoof toivottaa uteliaat lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan hänen studioonsa. Tosin ajanvarauksella, sillä tällä hetkellä Spoof toimii vain osa-aikaisena keramiikkona opiskelun ohella.

Kuva: Nina Skogster

Työ Kiinassa ajoi burn outin partaalle – suomalainen luonnonsavi pelasti

Kuten nytkin, Spoofilla on aina ollut monta rautaa tulessa. Yrittäjyyden alkuvuosina Spoof teki töitä Kiinan Yixingissä asti. Sinne hänet vei viiniruukkuhankkeeseen liittynyt keraaminen keksintö.

Työ ajoi Spoofin kuitenkin burn outin partaalle, joten hän päätti laittaa pillit pussiin.

– Kiinassa näin, kuinka suuri tavaran tuotannon määrä on. Ahdistuin, kun tajusin, että maailmassa tuotetaan aivan liian paljon tavaraa. Maapallo on jo ihan ähkyssä. Koin työn todella turhauttavaksi, sillä todellinen unelmani oli tehdä keramiikkaa ekologisesti pienessä studiossani Helsingissä.

Kuva: Eva Spoof

Kiinan jälkeen Spoof alkoi käyttää käyttökeramiikkatöissään materiaalina ainoastaan luonnonsavea. Tuotteidensa raaka-ainevalinnalla hän haluaa korostaa ainutlaatuisen ja vähän käytetyn kotimaisen villisaven arvoa.

– Aasiassa paikallinen savi on arvostetuinta, ja halusin tuoda mukanani Suomeen saman periaatteen. Luonnonsavi on mielestäni hienoin raaka-aine, en haluaisi laittaa käsiäni enää mihinkään muuhun.

Luonnonsavi on mielestäni hienoin raaka-aine, en haluaisi laittaa käsiäni enää mihinkään muuhun.

Ekologista luksusta käsin tehtynä

Udumbaran tuotteiden savi on Someron Kultelan punasavea, joka poltetaan aurinkoenergialla.

Spoof kutsuu siitä valmistuvia käyttöesineitä ekologiseksi luksukseksi. Tuotteet on tehty ”reippaamalla” tyylillä, ja ne huokuvat lämminhenkistä tunnelmaa.

– Dreijaan työt käsin peilin edessä. Käytän mittana saven määrää, enkä tee kahta täysin samanlaista esinettä.

Kuva: Eva Spoof

Spoof suosii töissään trendien sijaan perinteisiä ja maanläheisiä muotoja ja linjoja.

– Teen yksinkertaisia ja ajattomia muotoiluja, joihin ei kyllästy vuosien saatossa. Haluan tehdä sellaisia esineitä, jotka ovat tulevaisuudessakin arvokkaita ja hyödyllisiä.

Spoofin tavaramerkki on myös periaate siitä, että asiakas ikään kuin tekee tavaran omassa käytössään valmiiksi.

– Teeastioissa tee imeytyy luonnonsaveen ja käyttö muokkaa ajan kanssa saven värejä. Sama myös kukkaruukuissa: kaunis patinan väri tulee ajan kanssa käytössä saven pintaan huokosten ansiosta.

Spoofin ajatusmaailmaan kuuluukin, että juuri tavaran käyttö lisää sen arvoa.

– Vaikka astia tai esine olisi kuinka hieno, mutta sille ei ole käyttöä, se ei ole minkään arvoinen.

Työ lentokentän luksusbrändien parissa opetti arvostamaan laatua ja kestävyyttä

Samaa ajatusmaailmaa Spoof oppi myös työskennellessään viime kevääseen saakka Helsinki-Vantaan lentokentällä useiden luksusbrändien myyjänä.

– Ymmärsin entistä paremmin luksustuotteiden laadun ja arvon. Kun kuluttaja ostaa esimerkiksi klassikkotakin, sitä voi käyttää vuosiakausia ilman, että se menee pois muodista.

Kuva: Nina Skogster

Ekologinen keramiikkataitelija ei enää halukaan tuottaa esineitä enemmän kuin kysyntää on.

– Minulla on periaate, että myyn tuotteet siihen hintaan, mitä niiden teko Suomessa maksaa. Jos tuotteistani ei olla valmiita maksamaan, en tee niitä ollenkaan.

Vaikka astia tai esine olisi kuinka hieno, mutta sille ei ole käyttöä, se ei ole minkään arvoinen.

Pieni tuotanto tarkoittaa sitä, ettei Spoofilla ole haaveena kasvattaa liiketoimintaansa tulevaisuudessa kovinkaan suuressa skaalassa.

– Haluan tehdä tuotteitani niille ihmisille, jotka haluavat kestävyyttä ja pysyvyyttä. En hae suurtuotantoa, tai sitä, että koko maailma tuntee Udumbaran.

Kuva: Nina Skogster

Loppujen lopuksi Spoofia ei motivoikaan työssään menestys tai se, että jokainen studion ohi kulkeva kalliolainen tunnistaa hänen studionsa.

– Tämä on intohimoni. Samalla tavalla, kun toiset menevät töiden tai opiskelujen jälkeen harrastuksiinsa, minä tulen studiolleni.

Keramiikkataitelija Eva Spoof

  • Eva Spoof on 58-vuotias keraamikko Espoosta. Hän on valmistunut Kuopion muotoiluakatemiasta.
  • Spoof toimii sivutoimisena ammatinharjoittajana. Tällä hetkellä hän opiskelee audiovisuaalista viestintää. Lisäksi hän järjestää studiollaan viikonloppuisin keramiikkakursseja.
  • Spoof on asunut Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Tanskassa.
  • Spoof kuului buddhalaiseen lahkoon 14 vuotta. Myös yrityksen nimi tulee buddhalaisesta filosofiasta. Udumbara tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”ei huolta”. Se on myös tarina kukasta, joka kukkii vain harvoin.
  • Hänen taitelijaesikuviaan ovat Alfred William Finchin ja Catharina Kajander.
  • Tutustu Eva Spoofin töihin ja toimintaan hänen Youtube-kanavallaan UDUMBARA Helsinki.

Innostuitko? Osta Udumbaran käsin tehdyt saviruukut tästä!

Udumbaran luonnonsaviruukut sopivat erityisen hyvin kukkaruukuiksi. Luonnonsavi on huokoista, joten kasveja on vaikea kastella liikaa ja kasvien juuret saavat hengittää. Ruukut patinoituvat käytössä kauniisti.

Udumbara No. 3

No. 3 -ruukun tekoon on käytetty 1 kilo Kultelan luonnonsavea, joka on poltettu aurinkoenergialla. Ruukun leveys on noin 11 cm, korkeus noin 9 cm. Mitat saattavat vaihdella, sillä Udumbaran ruukut tehdään kokonaan käsin. Eva Spoof käyttää ainoana mittanaan saven määrää.

Udumbara No. 5

No. 5 -ruukun tekoon on käytetty 1 kilo Kultelan luonnonsavea. Ruukun leveys on noin 13 cm, korkeus noin 12 cm.

Udumbara No. 7

Udumbara No. 7 -ruukkuun on käytetty 1,4 kiloa Kultelan luonnonsavea. Ruukun leveys on noin 14 cm, korkeus noin 12 cm.

Udumbara No. 10

Udumbara No. 10 -ruukkuun on käytetty 2 kiloa Kultelan luonnonsavea. Ruukun leveys on noin 18 cm, korkeus noin 13 cm.

Voit tilata tässä jutussa esitellyt tuotteet omaksesi Meillä kotona -kaupoista.

Meillä kotona -kaupoista löytyy tuotteita useista eri verkkokaupoista, jotka veloittavat itse toimituskulut myymistään tuotteistaan. Jos siis tilaat tuotteita useammalta myyjältä, kullakin on omat toimituskulunsa. Saman myyjän tuotteet lähetetään yksillä toimituskuluilla.

Näet mahdolliset toimituskulut aina tuotekortista, josta klikkaat valitsemasi tuotteen ostokoriin. Ostokorissasi näet myös erittelyn tuotteiden toimituskuluista.

Kommentoi »