Avotakka

Tyylivaikuttaja Abigail Ahern murskaa sisustuskliseitä: ”Kun kotonani on paljon tavaraa ja hämäriä nurkkauksia, voin paremmin”

Tyylivaikuttaja Abigail Ahern murskaa sisustuskliseitä: ”Kun kotonani on paljon tavaraa ja hämäriä nurkkauksia, voin paremmin”
Abigail Ahern on brittiläinen suunnittelija ja tyylivaikuttaja, joka rakastaa kodissaan tummia sävyjä, outoja mittasuhteita ja tavarapaljoutta. Täysin valkoisessa tilassa hän on tulla hulluksi.
Julkaistu 6.11.2018

Loit Tukholman Formex-sisustusmessuille elämystilan, joka oli hämärä ja ihan täynnä tavaraa. Samanlainen tunnelma on omassa kodissasi. Miksi ihmeessä?

Kun ympärilläsi on paljon tavaraa, voit paremmin. Olen hulluna tavaroihin, enemmän on enemmän! Minun ja puolisoni Graham Scottin kotiin kertyy kaikenlaista jännittävää ja outoa sellaista vauhtia, että kohta pitää ostaa naapurin asunto. Rakastan hämäriä nurkkauksia, pieniä koloja ja kaikkea suojaisaa ja lämmittävää. Tummat, pehmeät sävyt ovat kodikkaita ja kutsuvia.

No mitä tekisit, jos joutuisit valkoiseen tilaan?

Joisin varmaan pään täyteen viskiä ja nappaisin pari rauhoittavaa päälle. Minulla on kyllä ollut valkoinen koti, ja se oli silloin, kun muutin lapsuudenkodistani omaan kotiin. Äitini on taiteilija, ja hän rakastaa räikeitä jalokivivärejä. Niistä päästyäni maalasin ensimmäisen oman kotini seinät mielenosoituksellisesti valkoisiksi.

Abigail Ahern valitsee kotiinsa vain tavaroita, jotka puhuttelevat häntä. Jutun kuvat Formex / Ann-Katrin Berggren ja Abigail Ahern.
Abigail rakastaa tekokasveja ja kukkia ja suunnittelee niitä floristisisarensa Gemman kanssa.

Miten päädyit kotisi nykyiseen värimaailmaan?

Kun minulla jo oli isompi koti, maalasin yhden huoneen mustaksi ja jätin muut valkoisiksi. Jostain syystä viihdyin aina vain paremmin mustassa huoneessa. Seuraavassa kodissa kokeilin muitakin värejä, kuten tummansinistä, hiilenharmaata ja luumua. Pehmensin siis väriskaalaa ja luovuin jyrkistä kontrasteista, jotka tekivät kylmän vaikutuksen. Aloin voida kotonani niin hyvin, että tuntui siltä, kuin olisin vihdoin löytänyt etsimäni. Opin prosessissa, ettei saa käyttää liian monia värejä samassa tilassa. Rakastan eri tyylien miksailua, mutta rajattu väripaletti liittää ne hyvin yhteen.

Abigailin kotona on aina esillä tekokasveja.

Suosit tavattoman isoja kalusteita ja yllättäviä mittasuhteita. Miksi?

Kun sijoitat liian isoja ja mielellään myös outoja tavaroita liian pieneen tilaan, syntyy Liisa Ihmemaassa -ilmiö, eli todellisuus vääristyy. Huone herää eloon, muuttuu taianomaiseksi. Pidän myös huoneista, joissa kulkiessaan täytyy kierrellä ja kaarrella. Siivoojamme hermostuu joka kerta, koska meillä on vähän suoria linjoja eikä missään voi kulkea vain eteenpäin. Suoraviivainen sisustus saa minut tuntemaan oloni turvattomaksi, aivan kuin kävelisin avaralla pellolla.

Siivoojamme hermostuu joka kerta, koska meillä on vähän suoria linjoja eikä missään voi kulkea vain eteenpäin.

Etkö kyllästy tummiin sävyihin?

Niin moni väittää, että tummia sävyjä ei jaksa katsoa pitkään, mutta se ei ole totta. Et voi kyllästyä johonkin, jonka lähellä sinun on hyvä olla. Sisustamisessa niin kuin kaikessa muussa on seurattava sydäntään. Minäkin seuraan. Ja silloin, kun en ole tehnyt niin, olen epäonnistunut. Täytyy tuntea itsensä, jotta voi sisustaa itselleen kodin, jossa todella viihtyy.

Miten varmistat sen, että tummaksi sisustettu huone ei vaikuta synkältä?

Tummat tilat voivat kieltämättä vaikuttaa painostavilta. Ratkaisu löytyy oikeilla maalisävyillä, eli mitä pehmeämpiä sävyt ovat, sitä kodikkaampi lopputulos. Myös valaistuksella on ratkaiseva merkitys. Tummat pinnat eivät siedä kirkasta, kaiken paljastavaa valoa, vaan sen pitää olla miellyttävää, varjoisaa ja salaperäistä.

Kerroit aluksi, että rakastat tavaraa. Kerro jostain sinulle tärkeästä esineestä!

Rakkain huonekaluni taitaa olla Willie Guhlin klassinen betonituoli. Hankin sen, kun olin juuri muuttanut Grahamin kanssa ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme. Meillä oli tuskin mitään huonekaluja, ja minä lähdin etsimään meille uutta sohvaa. Kun näin yhdessä näyteikkunassa betonituolin, olin haltioissani. En ollut eläissäni nähnyt mitään niin upeaa. Käytin kaikki rahat tuoliin, joka on painava ja epäkäytännöllinen. Mies oli raivoissaan, koska hän odotti, että pääsee löhöilemään uudella sohvalla, avaamaan oluttölkin ja katsomaan jalkapalloa. Nykyisin hänkin tunnustaa betonituolin kauneuden.

Kuka?

  • Abigail Ahern, 49, on brittiläinen suunnittelija. Asuu ja työskentelee Lontoossa Viktorian ajan talossa. Toiminut myös sisustussuunnittelijana Yhdysvalloissa.
  • Tunnettu näyttävästä sisustustyylistä, tummista väreistä ja siskon kanssa suunnitelluista tekokasveista.
  • Suunnittelee myös kalusteita ja muita sisustustuotteita omalle liikkeelleen.
  • Oli Tukholman Formex-sisustus­messujen vieraileva suunnittelija.
2 kommenttia