Tyylitelty puutarha
Piha ja puutarha
Tyylitelty puutarha
Tyylikäs tunnelma puutarhaan syntyy taidokkailla kasvivalinnoilla, harkituilla muodoilla ja riisutulla värimaailmalla. Tyylitellyn puutarhan inspiroivat kuvat poimimme skoonelaisesta puutarhasta.
23.2.2016
 |
Viherpiha
Vihreän sävyjen valtaisa kirjo ja kasvien erilaiset olemukset ovat kiehtovia. Tuulessa kaartuvat heinät ja bambut ovat vastapari muotoonleikattujen pensaiden jämptille ryhdille.
Ainavihannat puksipuut ja muratit tuovat puutarhaan kiinnostavia muotoja ja vihreyttä vuoden ympäri. Loppukesästä kirsikkasorvarinpensaan punaiset hedelmät tuovat pienen väripilkahduksen. Muotopensaiden ja pensasaitojen leikkaus on hyvä tehdä vuosittain. 
Valkoiset kukat tuovat puutarhaan rauhallisen ja harmonisen värimaailman. Ne myös valaisevat varjoisimpia alueita.
Pala palalta puutarhasta voi karsia pois kaiken turhan, ylimääräiset värit ja krumeluurit. Jäljelle jäävät melkein minimiin pelkistetty väriskaala, lempikasvit ja säntilliset linjat. Valkoiset sinisarjat ja koristetupakat näyttävät hyvältä harmaissa ruukuissa.
Kookkaat, pelkistetyt ruukut nostavat kasvit kauniisti esille. Harkituilla ruukkuasetelmilla voit rytmittää kaikkia puutarhan tiloja.
Jalkojen alla rouskuva, pyöreäksi hiottu kivimurska ja suuret betonilaatat korvaavat nurmikon. Harmaat betonin ja kiven sävyt ovat levollinen tausta kasvien runsaalle vehreydelle ja tyylipuhtaille pienesineiden asetelmille, joihin voi löytää materiaalia kirpputoreilta. Betoniruukkuja ja muita betoniesineitä voi opetella tekemään itse.
Vesi on tärkeä puutarhan elementti, vaikka vain pienessä mittakaavassa. Matalissa betonimaljoissa ja kupariastioissa se seisoo tyynenä ja heijastavana pintana.
Muotoonleikatut pensaat ja köynnökset toimivat tilanjakajina ja niiden avulla teet pihaan vihreitä huoneita. Oikealla osittain näkyvää pergolaa pitkin kiipeää sinisateen valkokukkainen muoto.
Puutarhan sisustaminen ja siellä oleskelu ovat yhtä tärkeitä, ellei tärkeämpiä, kuin kitkeminen ja muu rehkiminen. Siksi puutarhaan kannattaa suunnitella päivän kaikkiin hetkiin sopivia oleskelupaikkoja sekä auringon lämpöön että varjon viileyteen.

Lue lisää

Kommentoi »