Tuunaa räsymatosta boheemi seinäryijy – katso helppo ohje!
Tee itse
Tuunaa räsymatosta boheemi seinäryijy – katso helppo ohje!
No nyt on hauska tuunausidea! Kaikkihan tykkäävät räsymatoista, mutta harva on tullut ajatelleeksi, että niitä voisi käyttää myös seinätekstiileinä. Opettele ompelemaan ryijynukkaa kuvallisten ohjeidemme avulla.
Julkaistu 27.9.2017
Unelmien Talo&Koti

Ryijynukan ompelu on helppoa ja kun perustekniikan oppii, sitä voi toistaa vaikka televisiota katsellessa. Näyttäviä tuloksia syntyy helposti ja yllättävän nopeasti!

Tarvikkeet:

  • pienehkö räsymatto tai metreittäin myytävää rullamattoa, leveys noin 70 cm
  • erivärisiä villalankoja
  • tylppäkärkinen kanavaneula tai nukkaneula
  • pieniä värikkäitä pompom-palloja
  • ripustukseen tukeva puurima tai metalliputki.

Näin tuunaat räsymatosta ryijyn

1. Aloita huolittelemalla matto. Jos olet lyhentänyt pitkää mattoa tai käytät metrimattoa, pura muutamia kuteita ja solmi loimilangat napakasti. Taita sekä ylä- että alareunaan päärmeet ja ompele ne. Jätä yläreunaan kanava rimalle.

2. Suunnittele nukkakuviot matolle liidulla tai harsimalla.

Vaihe 3. Ryijyn tekeminen aloitetaan viemällä neula halutun loimen alta oikealta vasemmalle.

3. Pujota neulansilmään villalankaa. Elävimmän väripinnan saat, kun ompelet kahdella tai kolmella eri sävyisellä säikeellä samaan aikaan. Sujauta neula yhden maton loimilangan alta oikealta vasemmalle ja vedä lankaa/lankoja niin kauan, että hännäksi jää noin 2 cm.

Vaihe 4. Jätä lankoihin muutaman sentin mittainen häntä ja siirry seuraavaan pistoon.
Vaihe 4. Kiristämisen jälkeen vie neula seuraavan loimen alta.

4. Jätä neulalanka lenkiksi ylös ja tee samanlainen pisto seuraavan loimen alta, jälleen oikealta vasemmalle. Kiristä. Nyt olet ommellut ensimmäisen ryijynukkasolmun. Jatka vaiheita 1 ja 2 joko ehjinä raitoina tai erimuotoisina kuvioina suunnitelmasi mukaan. Voit käyttää nukan mitan tasaamisessa apuna viivoitinta (eli ommella kaikki lenkit viivoittimen ympäri) ja leikata kaikki lenkit auki nukaksi vasta lopuksi. Halutessasi voit myös jättää osan nukasta lenkeiksi.

Vaihe 5.
Vaihe 5.

5. Leikkaa lankalenkit auki ja pörhötä nukan pintaa. Ompele kuvion ääripisteisiin pieniä pompom-palloja. Pujota ripustusrima yläreunan kanavaan ja nosta ryijy koristamaan seinää!

Vinkki! Voit ommella mattoon myös kevyttä raitamaista nukkaa sinne tänne pehmentämään räsymaton kirjavuutta.

Kommentoi »