Tuulitunneli, märkä t-paita, leikit pesuvadissa – näin lemmikit vilvoittelevat helteellä!Tuulitunneli, märkä t-paita, leikit pesuvadissa – näin lemmikit vilvoittelevat helteellä!

Kun lämpötila pysyy pitkään hellelukemissa, ihmisten lisäksi myös lemmikit ovat koetuksella. Poimi koirien ja kissojen sekä niiden omistajien viilentävät vinkit!
Teksti Johanna Sjöholm

Tuulitunnelissa käy kunnon puhuri

Kun Hessu-kissa makoili leikkitunnelissaan, omistaja Eija Vainio keksi siirtää tuulettimen tunnelin suuaukolle. Ja kas, viilentävä tuulitunneli oli valmis!

Idea tuulitunnelista syntyi sattumalta, kun Eija Vainion Hessu-kissa rötkötti leikkitunnelissaan. Helteet eivät ole onneksi pahemmin Hessua haitanneet, Eija kertoo.

”Kylmäkallella silittelystä Hessu menee täysin sekaisin.”

Märän pyyhkeen alla on leppoisaa loikoilla

Kylmään veteen kastettu pyyhe, ah! Ailu-kissa nauttii. Kuva: Jonna Kilkki

"Asumme Utsjoella, eivätkä kissamme Ihku, Ailu ja Markku ole tottuneet helteisiin. Kaikilla kolmella on paksu turkki ja pitkähkö karva. Helteillä kissat vain makoilevat pitkin pituuttaan", Jonna Kilkki kertoo.

Jonna löysi netistä idean märän pyyhkeen hyödyntämisestä. Pyyhe oli kissoille yllättävänkin mieluisa tuttavuus.

Arka ja herkkä Sissi ei omistajansa Minna Taipaleen mukaan yleensä tykkää, jos sitä yrittää peittää jollakin. "Ajattelin, että nytkin tulee äkäinen äkkilähtö, mutta se viihtyikin pyyhkeen alla. Tassujen on oltava ulkopuolella, samalla tavalla kuin moni ihminen haluaa törkätä jalat pois peiton alta", Minna kertoo. Myös 1-vuotias kleinspitz Hertta tykkää kovasti olla pyyhkeen alla, kertoo sen omistaja Hannakaisa Rämö.

Kostea t-paita pysyy mukana vauhdikkaassakin menossa!

Kun Rudy-dobermanni sai märän t-paidan ensimmäistä kertaa ylleen, se villiintyi ja yritti ravistella paitaa pois. Pian koira kuitenkin tottui paitaan.

”Olimme kuulleet märän pyyhkeen kikasta, mutta Rudy ravisteli sen aina päältään. Näin eläinkaupassa koirien viilennyspaitoja ja ajattelin tehdä sellaisen itse puolison t-paidasta. Olen myös ihan vain kastellut Rudya suihkussa helteellä”, omistaja Titta kertoo.

Viilennysloimista tuli hellekesien vakiovaruste

Petra Andrejev hankki neljälle alaskanmalamuutilleen kuutisen vuotta sitten Hurtan viilennysloimet. Koirat tykkäävät niistä kovin, ja loimet ovatkin olleet hellekesinä kovassa käytössä.

"Viilennysloimi kastellaan kylmällä vedellä likomäräksi, ja ylimääräinen vesi pudistellaan pois. Takkia voi pitää koiran päällä niin kauan, kun se on kostea. Käytämme takkeja esimerkiksi lenkin jälkeen", Petra Andrejev kertoo.

Pihalla koirat Jedi, Cook, Tuikku ja Carma hakeutuvat yleensä viileisiin paikkoihin makoilemaan.

"Lajilleen tyypilliseen tapaan ne kaivavat itselleen poteroita ja käyvät niihin maate. Meillä onkin monta monttua pihassa, kiitos koirien."

Lasten vai koiran uima-allas?

Ilme kertoo kaiken: 6-vuotias Typy rakastaa uimista. Kuva: Taina Taskinen

"Asumme kerrostalon alimmassa kerroksessa, ja asuntoon kuuluu oma pieni piha. Muistimme, että kellarissa on lasten vanha uima-allas, ja laitoimme sen pihalle Typyä varten. Allas on kätevä, koska aina ei voi lähteä rannalle tai siellä voi olla sinilevää", Taina Taskinen sanoo.

Ja mahtuuhan sitä pesuvatiinkin!

Voiko tässä uida? Newfoundlandinkoira Remu tykkää yleensä juoda saavista sadevettä. ”Yhtäkkiä huomasimme, että koira oli mennyt saaviin kokonaan. Kyllä naurua riitti”, Seija Pekkarinen kertoo.

Viileitä lepopisteitä ympäri asuntoa

Kun Anniina Lehtipuu levitti viilentävän maton sohvalle, utelias Dana-koira hyppäsi heti sen päälle. Ja siihen jäi!

Anniina Lehtipuu hankki koirilleen viilentävät Trixie-merkkiset matot. Matto aktivoituu koiran painosta, eli viilenee kun koira menee makaamaan sen päälle. Erillistä kastelua ja jääkaapissa tai pakastimessa viilentämistä ei tarvita.

"Meillä on mattoja yhteensä kolme ympäri asuntoa, ja Dana osaa hyödyntää niitä hienosti."

Lemmikkien omistajat ovat kokeilleet myös näitä:

Ruokailupaikan viilentäminen: "Ihku lakkasi kokonaan syömästä, kun ensimmäinen hellejakso iski. Avomieheni keksi laittaa ruokakupit kylmän, märän pyyhkeen päälle ja viereen tuulettimen. Tällä konstilla ruokahalu palasi", Jonna Kilkki kertoo.

Märkä räsymatto makuualustana: "Sisällä meillä on koirille omat makuupaikat, joissa käytämme viilennysalustoja. Kaupasta ostettavan alustan sijaan kylmällä vedellä kasteltu räsymatto tai pyyhekin ajaa hetkellisesti lähes saman asian", Petra Andrejev sanoo.

Lelut pesuvadissa: "Yksi viilennyskeino on ollut pesuvati, jossa on vettä ja leluja. Kun kissat metsästävät leluja, ne kastelevat samalla tassunsa viilentävästi", Kilkki kertoo.

Karvojen trimmaaminen: "Remun turkki on paksu, joten ajelimme trimmerillä mahan alusen lyhyeksi", Seija Pekkarinen kertoo.

Paljaat lattiat: "Olemme siirrelleet mattoja niin, että kissa pääsee makoilemaan viileämmällä paljaalla puulattialla. Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla isompaa märkää pyyhettä lattialla". Minna Taipale kertoo.

Tuuletin avuksi: "Yksi kissoistamme, Ihku, hakeutuu itse löhöilemään lattialla olevan tuulettimen eteen", Kilkki kertoo.

Jonna Kilkin Ailu-kissa ottaa rennosti tuulettimen leppeässä ilmavirrassa.
Julkaistu: 26.7.2018