Avotakka

Kun Olli ehdotti kirkkourkujen ostoa, Anna luuli sitä vitsiksi – nyt suurperheen olohuoneessa on säestetty komeasti jo monet juhlat

Kun Olli ehdotti kirkkourkujen ostoa, Anna luuli sitä vitsiksi – nyt suurperheen olohuoneessa on säestetty komeasti jo monet juhlat
Sisustusyritys Papurinon perustajaperheen kodissa Hämeenlinnan maaseudulla saa näkyä rakkaus käsin tekemiseen. Luovaa 10-lapsista perhettä viehättävät luonnonmateriaalit, hillitty väriskaala ja herkkä japanilaistyyli.
Julkaistu: 23.10.2020

Pitää olla nopea, vieraille vinkataan, kun pöytään kannetaan omenapiirakka. Valoisassa nurkassa olevaa ruokapöytää ympäröivät isot ikkunat ja metsämaisema. Penkit täyttyvät pellavapäisistä pojista, ja piirakka houkuttelee teinitkin paikalle. Seinällä raksuttaa perheen isän tekemä designkello, yksi monista perheen sisustusyrityksen Papurinon tuotteista.

Tuokiokuvassa yhdistyy monta Anna ja Olli Tuomelalle tärkeää asiaa: lapset, luova työ, eläminen luonnon keskellä ja suuri olohuone-keittiö, jossa oleskellaan yhdessä.

Nämä lähtökohdat mielessään Tuomelat suunnittelivat itselleen talon reilut kymmenen vuotta sitten, ja ideat piirsi puhtaaksi Ollin arkkitehti-isä Hannu Tuomela.

Valkea talo tummanharmain tehostein sai innoituksensa Tanskasta. Pihalta pääsee suoraan metsään ja purolle.
Eteisen seinien ruskean sävy on Tikkurilan S471 Etruski. Ajopuu löytyi Tuomelan perheen kesälomareissulla Ruotsin Lapissa ja kulki kotiin koristeeksi asuntovaunussa.
Olen sen verran esteetikko, että kärsin, jos on sotkuista.
Anna Tuomela
Yläkerran aulassa on rosoiset lautaseinät ja katossa omasta metsästä kaadettua mäntyä. Tilasta pääsee parvekkeelle, josta on näkymä järvelle. Sohva tuli taloon Annan ensimmäisiltä yrityskumppaneilta. Seinän sinisävy on Tikkurilan N429 Denim. Valaisimet ovat Ikean Ottavat.

Aiemmin perhe asui vetoisassa rintamamiestalossa, joka kävi pieneksi silloin kahdeksanhenkiselle katraalle. Siellä sai alkunsa haave rakentaa oma talo, jossa on suuria tiloja – ja lattialämmitys. Tuomelat inspiroituivat tanskalaisista talomalleista, joiden arkkitehtuuri ei vielä vuosikymmen sitten ollut niin pinnalla kuin nykyään.

Toiveiden mukainen rauhallinen paikka löytyi ystävien naapurista, läheltä järvenrantaa Hämeenlinnan maaseudulla. Puurunkoinen talo rakennettiin muovittomaksi. Olli kulki aina työpäivän jälkeen 50 kilometriä työmaalle avuksi ja tuli yömyöhään kotiin. Uuteen kotiin perhe pääsi 2009.

Makuuhuoneita on vain neljä, vaikka kotona on yhtä aikaa enimmillään kymmenen lasta. Nuorin tulokas on vielä taapero, vanhimmat muuttaneet jo osin tai kokonaan pois. Suuren lapsimäärän kanssa eläminen sujuu hyvin.

– Paitsi silloin, kun siivotaan! Olen sen verran esteetikko, että kärsin, jos on sotkuista, Anna kertoo.

Yläkaappien vanerilevyt on leikattu itse laserilla maitolasien tilalle. Seinän sävy on Tikkurilan V418 Rustiikki. Värisilmältään tarkka Anna mietti sävyä viikkoja. Taloa remontoinut Ollin lanko antoi maaliostoksilla lopulta vartin aikaa päätökseen. Kotimaiset baarijakkarat on ostettu ystävältä.
Syöttötuoli on Onnidesign.fin tuote ja tehty puusepänliike Hanneksella. Pöytäryhmä puolestaan on Hannes Ylikosken tekemä. Pitkät penkit ruokailuryhmässä näyttävät linjakkailta. Tuoleihin verrattuna on se etu, että tiivistämällä saa lisää istumapaikkoja.
Käsin tekeminen saa näkyä. Kaikkialla katse osuu itse tehtyihin savitöihin, tauluihin ja vanerisiin karttoihin.
Perhekuvaan ehti puolet lapsista: Ollin sylissä on Väinö ja vieressä Tyyne, Annan vieressä istuu Silva ja lattialla Kaspar ja Eenok.

Siivouksesta on ollut pakko löysätä, samoin lasten vahtimisesta. Lapset kiistelevät puhelimen käytöstä kuten muissakin perheissä, mutta muuten talossa on rentoa ja rauhallista. Ensimmäisen, toisen ja kolmannenkin lapsen kanssa eläminen oli Ollin mielestä ”huhhuh”. Kun lapsia tuli lisää, oli vain luovuttava kontrollista.

– Sitä oppii tuntemaan katastrofin skaalan, Olli sanoo.

Uusi talo saa sopivasti kontrastia vanhoista kalusteista ja aidoista materiaaleista. Rosoa tuo yläkerran ison aulan katto, joka on tehty oman metsän tuppeensahatusta männystä.

Käsin tekeminen saa näkyä. Kaikkialla katse osuu itse tehtyihin savitöihin, tauluihin ja vanerisiin karttoihin. Tuomeloita viehättävät luonnonmateriaalit, hillitty väriskaala ja herkkä japanilaistyyli. Jos Anna saisi yksin päättää, sisustus olisi pelkistetympi, mutta nyt kotona saa rönsyillä. Tavaraa on silti todella vähän asukasmäärään nähden.

Olohuoneen nurkkaa hallitsevat suuret urut, joiden hankinnasta Olli oli puhunut tuurattuaan kanttoreita. Anna luuli sitä vitsiksi, mutta eräänä päivänä aviomies tuli sanomaan pilke silmäkulmassa, että Annan on valittava Olli tai urut. Ja niin urut ilmestyivät taloon. Olli haki ne Pohjois-Pohjanmaalta asti, läheltä molempien synnyinseutuja. Uruilla on säestetty jo monet juhlat.

– Onpahan urut valmiina aina, kun pappi tulee pitämään ristiäisiä, nauravat nyt kymmenpäisen katraan vanhemmat.

Taloon ei koskaan pitänyt tulla urkuja, mutta Olli piti päänsä. Ne sopivat hyvin korkeaan olohuoneeseen. Sohvapöytä on Woodmindin puusepänverstaalta. Huonekasvit menestyvät talossa, vaikka kukaan perheessä ei tunnustaudu viherpeukaloksi. Tuoli on prototyyppi, jonka suunnitteli Papurinolle muotoilutoimisto Siltanen & Sandberg. Istuinosa on turvetta. Valaisin, Tine K Home.
Talossa on Timberwisen tammiparketti.

Parhaimmillaan omasta väestä on saanut orkesterin, kun on ollut soittajia pianolle, kitaralle, sellolle ja klarinetille. Yhä kotona asuvista lapsista musisoi enää huilisti Friida.

Anna Tuomela perusti Papurinon 2013 kahden opiskelukaverinsa kanssa opiskellessaan tekstiilimuotoilua. Yrityksen tarina sai alkunsa turveakustiikkalevyistä. Olli oli aluksi mukana pienellä panoksella, lähinnä myyjän roolissa. Bisnespuolensa lisäksi hänkin on luova ihminen, joka esimerkiksi maalaa ja musisoi paljon.

Kun Annan opiskelukaverit jäivät yrityksestä pois, alkoivat Anna ja Olli miettiä uutta suuntaa. He ostivat piharakennukseensa laserleikkurin ja tekivät sillä aluksi lähinnä koruja. Pian he pyysivät mukaan puukäsityön opettajana työskennelleen Annan siskonpojan Kaarlo Koivun. Kolmikko lähti kehittämään sisustustuotteita vanerista ja muista luonnonmateriaaleista. Rakkaus karttoihin yhdisti Ollia ja Kaarloa, ja pian mallisto alkoi muotoutua. Nyt Papurinon maailman- ja kaupunkikartat ovat levinneet ympäri maailmaa. Jälleenmyyjiä on Suomen ohella Tukholmassa ja Pariisissa. Nettikauppa käy Yhdysvalloissa asti.

Talon neljä makuuhuonetta on pyhitetty lapsille, ja vanhempien makuusoppi on yläkerran aulan nurkassa. Anna on piirtänyt ja maalannut koko ikänsä. Seinää vasten nojaa yksi hänen Papurinon mallistossa olevista töistään. Nafan seinävalaisin löytyi Suomen kasarmin aarteet -liikkeestä. Sängynpäätynä toimii päätyseinän levyinen seinäke.
Väinö, Eenok ja Kaspar jakavat huoneen. Papurino-karttojen taustana on Decor Maisonin tapetti ja Tikkurilan sävy X497 Laava. Ikean lipastossa on Tikkurilan sävy N494 Nefriitti ja Tiirinkosken tehtaan vetimet. Kattovalaisin on Norm 69.
Uskomme, että lapset tietävät aika varhain, mistä ovat kiinnostuneita. Annamme heidän löytää vahvuutensa.
Silvan ja Tyynen yhteisen huoneen seinä on käsitelty Tikkurilan Tunto hieno -struktuuripinnoitteella. Tuoli on Suomen kasarmin aarteet -liikkeestä ja sänky Hämeenlinnan Fidasta.

Perheyrityksessä tehdään tiiviisti yhdessä töitä, kaikki tekevät kaikkea. Viime vuosi oli ulkomaanreissuineen turhan kova, ja nyt perhe yrittää pitää huolen, ettei tee liikaa. Aluksi Tuomelat ajattelivat, etteivät sotke jälkikasvua yrityksen toimintaan. Kun lapset olivat aina pyytämässä rahaa, vanhemmat ajattelivat, että nämä on viisainta opettaa ansaitsemaan ne. Esimerkiksi viime syksynä 16-vuotias Aukusti valmisti kotona tilauksia sitä mukaa, kun niitä sateli Habitaresta aikuisten ollessa siellä.

Tuomelat eivät ole ottaneet mallia muista vaan ovat luoneet oman, hieman boheemin elämäntyylinsä. Vanhemmille on tärkeää huomioida jokainen lapsi ja antaa heidän kehittyä omaan suuntaansa.

– Uskomme, että lapset tietävät aika varhain, mistä ovat kiinnostuneita. Annamme heidän löytää vahvuutensa, pari kertoo.

Piirasvuoka on syöty tyhjäksi, lapset ovat kaikonneet puuhiinsa, ja talossa on hetken aikaa hiljaista.

1 kommentti