Tuo pohjoisen makuja juhlapöytään − testaa herkullisia pororeseptejä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Poronlihan neljä vuodenaikaa -hanke
Tuo pohjoisen makuja juhlapöytään − testaa herkullisia pororeseptejä
Loppuvuoteen mahtuu monta syytä juhlaan – isänpäivä, pikkujoulut, itsenäisyyspäivä, joulun pyhät ja vuoden vaihtuminen. Katso herkulliset pororeseptit ja ammattikokin parhaat vinkit onnistuneisiin tarjoiluihin.
Julkaistu: 12.11.2021

Vuoden pimeimpään aikaan mahtuu monia juhlia, joihin liittyy oleellisena osana hyvä ruoka. Menua mietittäessä kannattaa pitää mielessä kotimainen poronliha, sillä se on paitsi maukas ja murea, myös ravintorikas ja monipuolinen raaka-aine. Tuttuihinkin herkkuihin saa uutta twistiä käyttämällä poroa.

Poronliha taipuu moniin tilaisuuksiin. Pikkujouluissa ja uutenavuotena maistuvat esimerkiksi porotäytteiset ruissipsit tai rieskarullat, sinihomejuustolla ja poronfileellä silatut endiiviveneet ja kuohkeat poro-sienipiiraat. Jos luvassa on rennompi tilaisuus, myös nyhtöporohodarit ja porobaot ovat hyviä vaihtoehtoja.

− Ruoat kannattaa miettiä niin, ettei keittiössä mene liikaa aikaa, mutta tarjoilut näyttävät runsailta ja herkullisilta. Esimerkiksi syötävillä kukilla ja yrteillä saa esillepanosta helposti näyttävän. Osan valmisteluista voi tehdä jo edellisenä päivänä, mikä helpottaa valmisteluja h-hetkellä. Mitä vähemmän on lämpimänä tarjottavia ruokia, sitä vähemmän on juhlapäivänä sidottuna keittiöön, vinkkaa maailmallakin huippuravintoloissa työskennellyt kokki, nykyisin Tastery Foodsin yrittäjänä ja tuottajana toimiva Jaakko Impiö.

Pehmeät rieskat saavat täytteekseen murean poron paahtopaistin lisäksi savuporotuorejuustoa, basilikaa ja suolakurkkua. Katso resepti täältä.

Poron sisä- ja paahtopaistit ovat hyviä valintoja esimerkiksi noutopöytään, sillä ne voi paistaa edellisenä päivänä, tarjoilla viileänä ja ruokaa riittää isommallekin porukalle. Paistovaiheessa kannattaa ottaa avuksi digitaalinen paistomittari, joka ilmoittaa, kun liha on saavuttanut halutun sisälämpötilan. Poron kohdalla hyvä lämpötila on 52−58 astetta, riippuen siitä, millaisesta kypsyysasteesta itse pitää.

− Poronliha on niin vähärasvaista, että kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkkana. Liha alkaa mennä kuivaksi, jos sisälämpötila on 60 astetta tai yli. Tämä kannattaa muistaa myös paistia lämmittäessä. Parhaan lopputuloksen saa, kun lihan valelee öljyllä tai voilla ja laittaa hetkeksi 70−80-asteiseen uuniin. Jos haluaa lämmittää valmiiksi siivutettua lihaa, suosittelen käyttämään vielä reippaammin rasvaa. Näin vältetään kuivuminen.

Poron sisäfileestä syntyvä carpaccio on juhlava alkupala, johon makua poron lisäksi tuovat piparjuuri, suolakurkku ja tilli. Reseptin löydät täältä.

Näin paistat täydellisen fileepihvin

Poron sisäfilee on monen kotikokin valinta juhlamenua laadittaessa, eikä suotta. Onhan se poronlihoista mureinta, ja sopii siksi loistavasti myös raakana käytettäväksi eli esimerkiksi sushiin, tartariin ja carpaccioon.

− Sisäfilee on herkuttelijan valinta. Suosittelen valitsemaan sen raaka-aineeksi ruokiin, joissa sen mureus ja poron ominaismaku pääsevät kunnolla esiin. Mausteeksi riittää suola ja pippuri.

Jos esimerkiksi itsenäisyyspäivänä tai isänpäivänä haluaa tarjota poron sisä- tai ulkofileestä valmistettuja pihvejä, on Impiöllä muutama vinkki lisukkeiksi.

− Poronliha ja puikulaperuna ovat lyömätön pari – perunoiden valmistustavan voi valita oman maun mukaan, kaikki käy. Myös juurekset, kuten porkkana, juuriselleri ja maa-artisokka, toimivat hyvin. Kannattaa kokeilla myös kaalia joko nopeasti paahdettuna tai paistettuna.

Juhlien alkuruoaksi ja cocktailpaloiksi sopivien porolla täytettyjen endiiviveneiden elementit valmistuvat nopeasti jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Voit käyttää sinihomejuuston tilalla myös muuta juustoa. Katso resepti täältä.

Annos kruunataan riittävän rotevalla kastikkeella, joka voi olla punaviini- tai kermapohjainen. Omaa luottokastiketta voi Impiön mukaan hyvin tarjota myös poronlihan kanssa. Kastikkeiden lisäksi maustevoi toimii hänen mukaansa porosta valmistetun pihvin kanssa.

− Suosittelen tekemään maustevoin itse, sillä se syntyy nopeasti pehmeästä voista. Makuaineena voi käyttää esimerkiksi valkosipulia ja erilaisia yrttejä, kuten rosmariinia tai timjamia. Valmis massa laitetaan kelmuun ja kääritään rullalle. Voita kannattaa säilyttää pakkasessa, jolloin sitä on aina saatavilla. Hetki huoneenlämmössä ja maustevoi on valmis tarjoiltavaksi.

Entä miten voi varmistaa, että fileen paistaminen menee nappiin?

− Olemme tehneet videon, jossa opastamme paistamisessa. Tärkeintä on, että liha on ollut huoneenlämmössä, fileen pinta on kuivattu talouspaperilla ja paistinpannu on tulikuuma. Paistorasvana kannattaa käyttää reilusti rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyn kaltaista korkeaa kuumennusta kestävää öljyä, sillä näin liha ruskistuu tasaisemmin. Loppuvaiheessa lisätty voi puolestaan viimeistelee herkullisen makuelämyksen, Impiö vinkkaa.

Tiesitkö tämän poronhoidosta?

  • Poro ei ole ainoastaan tuotantoeläin, vaan se on ollut kantava voima sekä pohjoisen elinkeinolle että kulttuurille jo vuosisatojen ajan.
  • Porot saavat laiduntaa vapaana poronhoitoalueella maan omistusoikeudesta riippumatta.
  • Suomessa kasvatettavat porot elävät pääosin luonnonantimilla ja syövät sitä, mikä kulloinkin on parasta – esimerkiksi heinää, sieniä tai jäkälää.
  • Poronhoidossa eletään porojen luontaisen tahdin mukaan. Kiireisimpiä työjaksoja ovat kesä-heinäkuulle sijoittuva vasanmerkintä sekä syyskuun lopulta tammikuulle kestävä poroerotuskausi.
  • Hoitotöissä hyödynnetään porojen luontaista käyttäytymistä. Esimerkiksi kesällä räkkäajan alettua porot kerääntyvät luonnostaan tokkiin, jolloin niitä on helpompi koota ja kuljettaa aitaan vasamerkintää varten.

Löydät täältä lisää reseptejä, vinkkejä poronlihan valmistamiseen ja tietoa lähimmästä myyntipaikasta.

Kommentoi »