Meillä kotona -kaupat

Tunnetko jo nämä suomalaiset brändit? Tässä 3 kiinnostavaa poimintaa Meillä kotona -kaupoista

MAINOS
Tunnetko jo nämä suomalaiset brändit? Tässä 3 kiinnostavaa poimintaa Meillä kotona -kaupoista
Esittelemme kolme kotimaista brändiä, Kuviokioskin, HEMPEAn ja Xeralivingin, joita luotsaavat rohkeat, samankaltaiset arvot jakavat yrittäjät. Kaikissa tuotteissa panostetaan erityisesti suunnitteluun, kestäviin ekologisiin materiaaleihin sekä vastuulliseen, läpinäkyvään tuotantoon.
Julkaistu: 19.5.2022

1. Kuviokioski

Kuviokioskin valikoimaan kuuluu muun muassa Helsingin eri kaupunginosia esittäviä tekstiili- ja printtituotteita. Arvaatko, mikä on kaupunginosakuoseista suosituin? Kurkkaa vastaus tämän jutun lopusta!

Graafinen suunnittelija Tiina Achrén on asunut monissa Helsingin kaupunginosissa. Niiden arkkitehtoniset ominaispiirteet kiehtoivat suunnittelijaa siinä määrin, että hän alkoi suunnitella alueiden inspiroimia painokuoseja ja valmistaa niistä tuotteita – tai oikeastaan designmatkamuistoja – joita olisi kiva viedä tuliaisina kotimaassa tai ulkomailla asuville sukulaisille ja ystäville.

– Kun asuimme Arabianrannassa, poikani tykkäsi heitellä kiviä mereen. Siitä sai idean Arabianranta-kuosiin, Tiina kertoo.

Hän on myös kypsytellyt ajatusta tuotteiden kuviomaailman laajentamisesta Helsingin rajojen ulkopuolelle. Ensimmäisenä kaupunkikuosina ilmestyy uusi Rauma-printti, joka lanseerataan toukokuussa.

Tiina perusti Kuviokioskin kymmenen vuotta sitten huomattuaan, että markkinoilla oli selvä tarve vastuullisesti valmistetuille kotimaisille lasten tuotteille. Aluksi hän valmisti käsityönä lasten halaustyynyjä ja mobileja. Nykyisin tuotevalikoima ja kohderyhmä ovat vaihtuneet, mutta Kuviokioskin tarkoituksena on edelleenkin valmistaa vastuullisia tuotteita, joista tulee omistajilleen tärkeitä ja merkityksellisiä.

Tiina painaa pellavapyyhkeisiin ja kangaskasseihin suunnittelemansa kuviot käsin Käpylässä sijaitsevan omakotitalonsa kellaritilassa. Hän ei ompele tuotteita itse vaan käyttää kierrätyspuuvillasta valmistettuja Pure Waste -kasseja, joiden materiaali on tekstiilitehtaiden leikkuujätettä. Yrityksen julisteet ja kortit painetaan eripuolilla Suomea. Kasviaiheilla kuvioidut tarjottimet ja leikkuulaudat valmistetaan Pieksämäellä.

2. HEMPEA

HEMPEAn ajattomat ja vastuullisesti tuotetut hampputekstiilit ommellaan Ivalossa, värjätään Nivalassa ja painetaan Forssassa.

Kun hypistelee pehmoisia hamppukankaisia lakanoita, hamppuvohvelipyyhkeitä ja torkkupeittoja, ensimmäisenä ei tule mieleen, että tuotteiden suunnittelija olisi koulutukseltaan biokemisti. Hampputekstiilejä valmistavan HEMPEAn Marja-Maija Valtonen työskenteli kuitenkin aiemmin Saksassa lääketieteen startupeissa ennen oman yrityksen perustamista.

– Ihailin aloittelevien yrittäjien paloa ja aloin haaveilla omasta yrityksestä.

Marja-Maija muutti Saksasta takaisin kotiin Lappiin ja kypsytteli yritysideaansa pari vuotta ennen kuin HEMPEA aloitti toimintansa viisi vuotta sitten. Biokemistin rakkaus tekstiileihin ja käsitöihin syttyi kuitenkin jo lapsuudessa.

– Olin kova ompelemaan ja kutomaan. Minulla on vieläkin kangaspuut mutta ei aikaa kutoa, Marja-Maija sanoo.

HEMPEAn tuotteiden päämateriaaliksi valikoitui hamppu, sillä sen ekologisuus ja kestävyys ovat Ivalossa luonnon keskellä asuvalle Marja-Maijalle sydämen asia. Hampun kasvatuksessa ei tarvita torjunta-aineita, lannoitteita eikä keinokastelua. Lisäksi hampun viljely parantaa maan laatua, ja se soveltuu erinomaisesti kiertoviljelyyn. HEMPEAn hamppukankaat valmistetaan Romaniassa, missä on pitkät perinteet kankaiden valmistuksessa.

– Hamppukuitu käsitellään ja kehrätään langaksi sekä kudotaan kankaaksi ilman kemikaaleja perinteisin mekaanisin menetelmin, Marja -Maija kertoo.

Lapsiperhearjen ja yrityksen pyörittäminen tarjoavat päiviin aikamoista vilskettä. Marja-Maija valvoo HEMPEAn tuotteiden tuotantoprosessia, leikkaa kaavat, pakkaa tuotteet sekä lähettää ne asiakkailleen. Lisäksi hän hoitaa yrityksensä markkinointia. Välillä Marja-Maijan apuna ovat hänen lapsensa Miia (6) , Mimosa (4) ja Mari-Elle (1).

– Isommat liimailevat osoitetarroja ja nuorin nukkuu tai sekoittaa paikkoja, Marja-Maija kertoo.

3. Xeraliving

Xeralivingin panostaa tuotteissaan estetiikan ohella myös vastuullisuuteen sekä kestäviin tuotantoprosesseihin. Tekstiilit valmistetaan Portugalissa ja julisteet painetaan Porissa.

Xeraliving sai alkunsa kolme vuotta sitten kahden yrittäjän, Veera Ylikotilan ja Jenni Hakkaraisen, yhteisestä ideasta. He halusivat luoda vastuullisen sisustusbrändin, jonka valikoimaan kuuluisi skandinaavisia kodintekstiilejä sekä mallistoa täydentävä julistekokoelma.

– Meillä on samantapainen tyyli tehdä asioita sekä samanlaiset arvo- ja ajatusmaailmat. Minä ja Jenni vietämme varmasti töiden merkeissä enemmän aikaa yhdessä kuin puolisoidemme kanssa, Veera sanoo.

– Olen parhaillaan äitiyslomalla, mutta käyn vauvani kanssa säännöllisesti meidän showroomillamme Helsingissä ideoimassa Veeran kanssa, Jenni puolestaan kertoo.

Xeralivingin malliston kantava idea on kaikkien tuotteiden tyylillinen yhteensopivuus. Tekstiilivalikoima rakentuu seesteisten luonnonvärien ja -materiaalien ympärille. Pellavalakanat ja muhkeat, struktuuripintaiset torkkupeitot on helppo yhdistää kevein abstraktein kuvioin painettuihin koristetyynyihin. Tulevaisuudessa Veera ja Jenni aikovat lisätä mallistoonsa hiljalleen myös kirkkaampia värejä.

– Tyylimme on moderni ja simppeli mutta kuitenkin sopivasti leikkisä, Veera toteaa.

Kuviokioskin suosituin kaupunginosakuvitus on Lauttasaari! Osuiko arvauksesi oikeaan?

Voit tilata tässä jutussa esitellyt tuotteet omaksesi Meillä kotona -kaupoista.

Meillä kotona -kaupoista löytyy tuotteita useilta eri kauppiailta. Jos siis tilaat tuotteita useammalta myyjältä, kullakin on omat toimituskulunsa. Saman myyjän tuotteet lähetetään yksillä toimituskuluilla.

Seuraa Meillä kotona -kauppoja somessa!
Kommentoi »