Nappula, Urna ja muut tulevaisuuden keräilyaarteet – asiantuntijat valitsivat esineet, jotka nousevat klassikoiksi ajan myötä

Nappula, Urna ja muut tulevaisuuden keräilyaarteet – asiantuntijat valitsivat esineet, jotka nousevat klassikoiksi ajan myötä
Suurin osa huonekaluista ja sisustusesineistä jää unholaan, mutta joistakin esineistä tulee klassikkoja. Pyysimme Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiskeä ja sisustusstailisti Susanna Ventoa poimimaan esineet, joilla on antiikkiarvoa tulevaisuudessa. Tässä heidän valintansa.
Julkaistu: 19.11.2020

Teemun valinnoissa korostuu pohjoismainen muotoilu

1. &Traditionin Fly-sarja

Istuinten runko on valkoöljyttyä tammea, irrotettavat pehmusteet puuvilla-pellavaa. Suunnittelu Space Copenhagen.

”Sarjan tuoleissa ja sohvissa yhdistyvät ajaton tanskalainen puumuotoiluperinne ja moderni mukavuus, mikä viehättää niin nykyisiä kuin tuleviakin sukupolvia.”

2. Artekin Lucia-kynttilänjalka

Artek juhlisti keramiikkasarjalla Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotista taivalta vuonna 2019.

Aamu Songin ja Johan Olinin muodostaman Companyn suunnittelema keraamisten esineiden sarja nousee ikonisuudessa Alexander Girardin figuurien rinnalle.”

3. Marimekon Urna-maljakko

Marimekon Urna-maljakon suunnittelija on Carina Seth Andersson.

”Vahva, helposti tunnistettava ja pelkistetyn kaunis muoto yhdistettynä funktionaalisuuteen takaa Urna-vaaseille suuren kysynnän myös tulevaisuudessa.”

4. Iittalan Ego-astiasarja

Ego-astiasarjan on suunnittelut Stefan Lindfors.

”Egon persoonallinen ulkoasu on aina löytänyt ja löytää tulevaisuudessakin uskollisen fanijoukkonsa niistä, jotka arvostavat linjakkuutta ja ennakkoluulottomuutta.”

5. Iittalan Nappula-kynttilänjalkasarja

Nappula-kynttiläjalan suunnittelija on Matti Klenell.

”Sympaattisen yksinkertainen muotokieli kestää aikaa ja viehättää silmää sukupolvesta toiseen. Erityisesti messinkinen versio nousee ylitse muiden.”

6. Woodnotesin Twiggy-pöytä

Suunnittelijat Ilkka Suppanen ja Raffaella Manglarotti. Lasikantista pöytää valmistetaan sekä tammisena että mustaksi maalattuna, useita malleja.

”Pöytäsarja ihastuttaa ajattomalla eleganssillaan ja veistoksellisella jalkarakenteellaan myös tulevina vuosikymmeninä.”

7. Hayn Hee-sarja

Tuoli on nimetty suunnittelijansa Hee Wellingin mukaan. Galvanoitu, jauhemaalattu metallilanka kestää myös ulkokäytön.

”Hämmästyttävässä yksinkertaisuudessaan nerokas tuoliperhe sopii monenlaisiin ympäristöihin. Juuri tämä yhdistettynä erinomaiseen kestävyyteen on sen suosion salaisuus.”

8. Muuton Outline-sohva

Outline-sohvan on suunnitellut tanskalainen designerduo Anderssen & Voll. Saatavilla on useita versioita.

”Sohva ammentaa modernistisen arkkitehtuurin perinteestä. Sen minimalistinen linjakkuus löytää varmasti vankan ihailijajoukkonsa myös tulevaisuudessa.”

Susannan valinnoissa kohtaavat kätevyys ja kauneus

1. Arte Kulttuurisauna -jakkara

Jakkara on Aamu Songin ja Johan Olinin suunnittelema. Materiaali on tervaleppää. Valmistaja Nikari.

”Jakkaran design ilmentää suomalaisuutta, minimalistista muotokieltä ja funktionaalisuutta. Se jatkaa kauniisti saunaperinnettämme tuomalla siihen hivenen modernia spa-henkeä. Ja miten komea käsityön jälki!”

2. Bastone-kaappi

Puuseppämestari Antrei Hartikaisen massiivitammista kaappia valmistaa suomalainen Poiat.

”Bastone on pikemminkin taideteos kuin kaappi. Ilmava, ohuista puupuikoista tehty kaluste on puuseppätaidon riemuvoitto. Kuinka joku voi tehdä koneellisena aikana jotain näin kaunista käsin?”

3. Lapuan Kankureiden pellavatekstiilit

Duo-pellavapyyhkeet on suunnitellut Elina Helenius.

”Mahtavaa, että meillä osataan kutoa upeita, perinteitä kunnioittavia ja kuitenkin moderneja pellavatekstiilejä. Pellava on monella tapaa luonnollinen materiaali: kasvupaikka, sateen määrä ja kasvukauden pituus vaikuttavat kuidun väriin.”

4. Samujin kynttilänjalka

Piipun muotoisen kynttilänjalan on suunnitellut Erja Hirvi.

”En ole koriste-esineiden ystävä, mutta tälle hellyn. Raudalle on onnistuttu luomaan kaunis muotokieli.”

5. Artekin Juhannustaika-maljakko

Maljakon on suunnitellut Company eli Aamu Song ja Johan Olin.

”Maljakossa ja koko kokoelmassa, johon se kuuluu, perinteiset asiat on ajateltu uudella tavalla. Idea on leikkisä: maljakolla voi tehdä tutun juhannustaian asettelemalla seitsemän kukkaa neidon kasvojen ylle. Tuleva aviomies näyttäytyy unessa.”

6. Studio Kaksikon Aino-peili

Peilin on suunnitellut Salla Luhtasela ja Wesley Walters. Peilissä on kaksipuolinen kuvastin ja tammesta valmistetut puuosat. Tanskalaisen Skagerakin tuotannossa.

”Meikkipeili on niin arkinen esine, ettei sen edes odoteta olevan kaunis. Tämä veistosmainen peili kuitenkin on. Se hipoo jo taiteen ja käyttöesineen rajapintaa.”

7. Avata-kaappi

Hanni Koroma on suunnitellut kaapin sarjatuotantoon. Materiaaleina on käytetty jalavaviilua, koivua ja kuitulevyä. Valmistaja Lokal Helsinki.

”Taitavasti toteutettu kaappi symboloi isompaa ajatusta: siihen mahtuu kaikki, mitä yksi ihminen tarvitsee. Tavoitteena on tavaroiden karsiminen.”

8. Udumbara-kukkaruukku

Udumbara Studio & Gallery Helsingin Kalliossa valmistaa ekologisia savitavaroita.

”Tämä ruukku periytyy sukupolvelta toiselle. Se on dreijattu käsityönä Someron Kultelan kylästä kaivetusta punasavesta. Rakastan tekijöiden ajatusta, että aluslautaseksi laitetaan vaikka mummon serviisistä jäljelle jäänyt teevati.”

Meillä kotona ja Finnish Design Shop kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.

Kommentoi »