Tuhti Unkari
Ruoka
Tuhti Unkari
Ruokaihmisen Unkari on paprikanpunainen. Erivärisiä ja -lajisia paprikoita käytetään keitoissa, muhennoksissa ja padoissa. Niitä saa säilöttynä, marinoituna sekä mausteeksi jauhettuna ja rouhittuna. Turkkilaisten muinaisesta tuliaisesta on tullut unkarilaisten kansallismauste, joka maistuu myös meille kielisukulaisille.

Unkarin ruokapöydissä maistuvat perinteiset, yksinkertaiset ruokalajit. Lihaisat pata- ja keittoruoat, kuten gulassit ja pörköltit sekä jauhoista valmistettava lisäke, tarhonya, juontavat juurensa paimentolaismadjaarien aikoihin asti.

Turkkilaisten hallintakautta Unkarin kansa saa kiittää nykyisestä kansallismausteestaan, paprikasta. Sitä käytetään runsaasti niin raaka-aineena kuin mausteenakin. Useat eri lajikkeet poikkeavat toisistaan väriltään ja voimakkuudeltaan. Tulisimpia paprikajauheita voi verrata chiliin.

Kaloista käytetään eniten karppia ja kuhaa. Lihatiskiltä löytyy niin nautaa, sikaa, lammasta kuin lintujakin. Unkarilaisten makkarat ovat lihaisia ja maukkaita. Myös papuja, kaaleja, sipuleita, sieniä ja omenoita sekä hapanmaitotuotteita kuluu rutkasti.

Juhla-aterioilla unkarilaiset kokoavat ystävänsä ja sukulaisensa ruokapöytiin isojen, maukkaiden ja yleensä melko tuhtien ruokalajien ääreen. Silloin lautasella voi olla arvokasta riistaa – villisikaa, metsäkaurista tai peuraa. Myös hanhenmaksa kuuluu maan erikoisherkkuihin.

Unkarin leivonnaiset kilvoittelevat kuuluisuudesta wieniläisherkkujen kanssa. Eikä ihme. Olivathan Itävalta ja Unkari samaa valtakuntaa yli 300 vuotta. Tunnetuin on dobos torta, suklainen, monikerroksinen ”rumpalinkakku”.

Viinimaana Unkari on perinteinen, mutta kehittyvä – puna- ja valkoviinejä löytyy laidasta toiseen. Kukkaistuoksuinen Tokaiji on makea viini, joka valmistetaan rusinamaisiksi kypsyneistä, jalohomeen peittämistä rypäleistä. Pullon kyljestä kannatta laskea puttonit (3–6). Mitä suurempi luku, sen arvokkaampi juoma. Aperitiivina tarjottava pálinka on luumuista, omenoista tai päärynöistä valmistettavaa hedelmäviinaa. Unicum on yrttilikööriä, joka toimii hyvin digestiivinä unkarilaisen aterian jälkeen.

Unkarilainen menu

6:lle

Sellerinen sosekeitto

Paprikainen lampaanlihahöystö ja Pustan perunat

Pähkinätäytteiset ohukaiset suklaakastikkeella

Juomasuositus:

Danubia Egri Cuvée -punaviini (8,98 €) tai Gere Villány Portugieser -punaviini (12,98 €)

Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos (24,90 €)

Kommentoi »