Veera Jussila tuftaa kaikkea tauluista käyttöesineisiin: ”Pohdin, tuftaisinko tarvitsemani lompakon”
Ihmiset
Veera Jussila tuftaa kaikkea tauluista käyttöesineisiin: ”Pohdin, tuftaisinko tarvitsemani lompakon”
Tuftauksen monipuolisuus innostaa Veera Jussilaa opettelemaan jatkuvasti lisää. Illalla hän rauhoittuu käsityön äärelle vaikka äänikirjaa kuunnellen.
6.10.2022
 |
Kotivinkki

”Törmäsin tuftaamiseen Pinterestissä viitisen vuotta sitten. Kokeilin sitä ensimmäisen kerran käsityömessuilla ennen pandemiaa ja innostuin. Tuftaaminen on ryijytekniikan ja kirjonnan kiva välimuoto, jossa saa nopeasti aikaan.

Ensimmäiset tuftaustyöni olivat pieniä kehykseen laitettavia villatöitä. Osassa oli kukkaa ja lehteä, osa oli abstraktia kokeilua. Niiden pinta ei vielä ollut kovin monipuolinen, mutta opin niistä, mitä kaikkea tuftausneulalla voi tehdä.

Veeran töissä on usein luontoaihe: sellaista on hänen mielestään rauhoittavaa katsella. Hän suosii käsitöissään kierrätysmateriaaleja.
Tuftaustyötä tehdään oikealta tai nurjalta puolelta sen mukaan, millaista tekstuuria siihen halutaan.
”Olen katsonut videoita ja opetellut omin sormin, mikä tuntuu itselleni parhaalta.”

Mitä enemmän minulta on pyydetty tuftausohjeita, sitä enemmän olen opiskellut lisää. Olen katsonut videoita ja opetellut omin sormin, mikä tuntuu itselleni parhaalta. Opin koko ajan uutta, mikä on erittäin antoisaa.

Parasta tuftauksessa on monipuolisuus. Siinä voi käyttää erilaisia lankoja ja neuloja ja saada aikaan erilaisia pintoja. Välillä olen tehnyt tasaista pintaa, välillä töitä, joissa on vaihtelevia struktuureja.

Tuftaamalla voi tehdä monenlaisia käyttöesineitä: vaikka pehmoleluja, tyynyjä tai seinälle ripustettavia töitä.

Veera on katsonut Youtube- ja Tiktok-videoita, joissa käytetään tuftaus­pyssyä. ”Ai että, se näyttää hienolta! Minun pitäisi kuitenkin tehdä tuftaustöitä melkein koko­päiväisesti, jotta tuftauspyssyn ostamisessa olisi järkeä.”
Jämälangoista tehty värikäs matto on Veeran suosikki tähänastisista tuftaustöistä. Hän varjelee sitä kissalta parhaansa mukaan.
Värit ja materiaalit inspiroivat Veeraa. Moni työ alkaakin hahmottua sen perusteella, mitä väriä on saatavilla.

Tykkään siitä, että tuftaustöihin saa laittaa kaikennäköisiä, ehkä vähän yhteensopimattomiakin lankoja. Toisten mielestä työni saattavat välillä olla liiankin värikkäitä, mutta tykkään leikitellä väreillä ja innostun varsinkin vastaväreistä.

Haluan käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja: joko kaapeistani löytyviä tai kierrätyskuiduista tehtyjä lankoja. Keväällä tuftasin maton, johon sain ängettyä lähemmäs kilon jämälankoja. Tein sitä sohvannurkassa erittäin huonoissa työasennoissa, mutta siitä tuli suosikkityöni tähän asti.

”Tuftaustöihin saa laittaa kaikennäköisiä, ehkä vähän yhteensopimattomiakin lankoja.”
Tuftaus vaatii tarkkaa silmän ja käden yhteispeliä. Veera seuraa usein käsitöitä tehdessään tv-sarjaa, mutta toteaa, että tuftatessa pitää vaihtaa äänikirjaan.
Veera on käynyt Radikaalit ristipistot -ryhmässä, jossa perinteisiä käsitöitä tehdään uudella twistillä. Hän on suunnitellut vastaavan työn tuftaamista, mutta ei ole vielä keksinyt tarpeeksi radikaalia lausetta.
”Ideoita on aina huomattavasti enemmän kuin aikaa.”

Vaikka teen käsitöitä ammatikseni, minulle tulee huono omatunto, jos tuftaan keskellä arkipäivää. Hoidan silloin koneen ääressä suunnittelutyötä, sähköposteihin vastaamista ja sen sellaista. Tähän liittyy suomalainen mentaliteetti ja epäilys siitä, onko työ oikeaa työtä, jos ei istu tietokoneella tai tee ruumiillista työtä. Ongelma on varmaan omassa päässäni.

Iltaisin rauhoitun tekemään käsitöitä vaikka hyvän sarjan tai äänikirjan kanssa. Se on minulle henkisesti tärkeää.

On vielä paljon sellaista, mitä haluaisin kokeilla. Nyt olen pohtinut, tuftaisinko tarvitsemani uuden lompakon. Ideoita on aina huomattavasti enemmän kuin aikaa.”

Veeran mielestä tuftaaminen sopii kivasti muiden käsitöiden väliin, koska tekniikalla saa nopeasti valmista. Sisustustaulu syntyy parhaimmillaan tunnissa.
Veeralla on useita erilaisia tuftausneuloja, joita hän käyttää myös vetämillään kursseilla. ”Pyrin siihen, että hankin kaikki välineet tarpeeseen.”
1 kommentti