
Järjestä uudenvuoden tortillabileet
Kutsu ystävät koolle vuodenvaihteen maukkaimpiin tortillakekkereihin, nosta pöytään elämäsi paras guacamole ja itse tehdyt tortillat. Ihanat salsat ja mehevät liha-, kala- ja kasvistäytteet kruunaavat kaiken.
Itse tehdyt tortillat
Itse tehdyt vehnätortillat valmistuvat helposti durumvehnäjauhoista ja sopivat kaikille tortillatäytteille. Aitoja maissitortilloita varten tarvitset sitkottomia masa harina -jauhoja. Sitkottomuus tekee tortilloista vaikeasti kaulittavia, joten tortillaprässi tulee tarpeeseen. Sen puuttuessa voit kokeilla myös painavan pannun ja tuorekelmun yhdistelmää. Jos kaipaat perustortillaan väriä ja makua, sekoita taikinaan paprikajauhetta ja tomaattipyreetä. Paprikatortillat voit myös kuivata kaulimen päällä itse tehdyiksi tacoiksi.
Lempparit tortillan täytteet
Chili con carne -tyylinen jauhelihatäyte maistuu varmasti myös perheen pienimmille, mutta jos haluat kokeilla jotain uutta, kannattaa testata mausteista nyhtönautaa. Hajoavaksi kypsennetty naudan lapa saa nimittäin makua lakritsiin vivahtavasta muscovadosokerista ja savuisesta chipotle-chilitahnasta. Myös nyhtöbroileri sopii hyvin tortillan sisälle.
Ihan parhaan kalatacon anatomiaan kuuluvat huikean rapsakat kalapalat. Kaikkein rapeimman lopputuloksen saat, kun paneroit suupalat kahteen kertaan ja uppopaistat ne kauniin ruskeiksi.
Jos etsit tortillaan kasvistäytettä, niin suussa rapsahtavat, paahdetut kikherneet ovat oiva valinta. Rapean mausteiset pallerot maistuvat myös vaikkapa leffaeväänä.
Tortillan maukkaat lisukkeet
Makean hapokas mango-tomaattisalsa sopii kaikkien tortillatäytteiden kanssa ja se on niin hyvää, että reseptiä kysytään taatusti. Makean mausteisen salsan juju on lämmin vinegretti, joka pehmentää sipulin juuri sopivaksi.
Aidossa meksikolaisessa guacamolessa on karkea rakenne ja riittävästi limetinmehua ja suolaa. Voit valmistaa guacamolen perinteiseen tyyliin morttelissa tai kulhossa haarukalla hienontaen.
Pico de Gallo tarkoittaa espanjaksi kukon nokkaa, mutta se on myös chilinen tuoretomaattikastike, joka valmistuu ilman keittämistä ja puraisee kielellä nokan tapaan. Tulinen kastike on kätevä tapa saada oma annos juuri sopivan tujakaksi, jos seurueessa kaikki eivät pidä chilin poltteesta.
Astetta herkummat uudenvuoden blinijuhlat
Vaihda vuosi blineillä! Blinit ovat täydellinen valinta uudenvuoden tarjottaviksi, sillä ne voi paistaa etukäteen ja lämmittää ennen tarjoilua. Jos haluat selvitä ilman keittiön käryjä, oikaise paistamalla ihana uuniblini.
Perinteistä vai uunibliniä?
Tiesitkö, että aidot venäläiset blinit ovat ohuempia lettuja kuin mihin olemme tottuneet? Ne tehdään hiivalla kohotetusta taikinasta, johon voi käyttää vehnä-, tattari-, ruis- tai hirssijauhoja tai niiden sekoituksia.
Meille tutumpien paksujen blinien herkullinen maku perustuu tattarijauhoihin sekä valmistustapaan, jossa paksu lettutaikina käytetään hiivan avulla. Myös olutta lisätään taikinaan maun vuoksi sekä antamaan rapeutta.
Ovatko uudenvuoden juhlat tänä vuonna vähän isommat? Jos et ehdi seisomaan hellan ääressä ja haluat pitää keittiön käryttömänä, tartu uuniblinin ohjeeseen. Kätevä herkku onnistuu sekä valurautapannulla että pannarityyliin uunipellillä tehden. Jos haluat silti kaikille omat blinit, villinä korttina voit kokeilla raclettepannua blinien paistoon: jokainen paistaa oman blininsä pöydässä ja syö sen tuoreena ja rapsakkana.
Kun aikaa on niukalti, niin kannattaa turvautua pikablineihin. Niiden taikinaa ei kohotella ja letut paistetaan kätevästi vohveliraudalla.
Eilisten blinien elvytys
Blinit ovat parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta jos haluat, että kaikki herkuttelevat yhtä aikaa, voit paistaa blinit edellisenä päivänä. Jäähdytä ne, pakkaa rasiaan ja nosta jääkaappiin. Ennen ruokailua kuumenna uuni 200 asteeseen, levitä blinit leivinpaperoidulle uunipellille, voitele jokainen reilusti voisulalla ja nosta uuniin. Käännä uuni grillivastukselle ja paista blinejä noin viisi minuuttia.
Mätiä, sienisalaattia ja tartaria: blinien herkulliset täytteet
Smetana, kylmä mäti ja punasipulisilppu ovat blinien perinteiset lisäkkeet. Perinteiseen täytekokoelmaan kuuluu myös suolasienistä tehty sienisalaatti.
Kalaisiksi blienien täytteiksi sopivat esimerkiksi maukas savumuikkutahna, sukkela savulohitahna tai lohi-vuohenjuusto-punajuurisalaatti. Kasvistäytteenä toimivat mainiosti erilaiset salaatit, kuten feta-belugalinssisalaatti. Lihaisin blinitäyte on ehdottomasti tartar raa'an keltuaisen kera.
Kata uudenvuodenjuhliin runsas napostelupöytä
Isommalle vierasjoukolle on kiva laittaa herkullisia pikkunaposteltavia, joita jokainen saa napsia notkuvasta herkkupöydästä. Kurkkaa ohjeet alta ja kokoa pöytä omista suosikeistasi!
Juustoisia herkkuja
Joulun jälkeen jääkaapissa saattaa majailla juusto jos toinenkin, joten kannikat kannattaa hyödyntää uudenvuodenjuhlien herkuissa. Täyteläisellä juustotahnalla täytetyt gruyére-leipäset viimeistellään ilmakuivatulla kinkulla ja timjamilla ja ne ovat täydellinen suolapala kuoharin kaveriksi. Juustolautaselle kokeilemisen arvoinen juttu on uunissa kuumennettu hunajainen briejuusto. Pehmeään ja valuvaan superherkkuun sopii myös hieman kuivahtanutkin brie. Jos oikein innostut, leivo juuston ympärille pehmoinen briossikranssi, josta herkuttelijat voivat repiä paloja ja upottaa sulaan juustoon.
Jos laitat esille juustoja, leivo niiden kaveriksi rapsakkaa siemennäkkäriä. Se sopii myös salaattien kaveriksi. Kauniit viikunat, burrata-juusto ja chili muodostavat yhdessä simppelin, mutta hurmaavan juustosalaatin. Jos olet fetan ystävä, niin tuunaa kaupan feta sitruuna-rosmariinimarinadilla ja nosta juusto tarjolle sellaisenaan tai salaatin päälle lusikoituna.
Uutta joulun jämätaikinasta
Voi- ja lehtitaikinoille löytyy kovasti käyttöä joulutorttujen jälkeenkin. Siitä voi tehdä esimerkiksi minikokoisia vuohenjuustopiirakoita, pieniä pizzatäytteisiä hyrriä, superhelppoja hillo-juustokierteitä ja vaikka pizzapohjan.
Suloisia suolapaloja
Pienet leipäset toimivat aina. Testaa esimerkiksi bataattibruschettaa tai persimonileipäsiä. Voit myös ostaa tai leipoa patonkia ja tehdä leivälle kaveriksi esimerkiksi porkkanahummusta.
Mausteiset lammaskebakot ovat helppoa naposteltavaa; vain tikusta kiinni ja ääntä kohti! Nämä kebakot viritetään viekoitteleviksi kanelilla, korianterilla ja neilikalla. Vartaina voi käyttää tikkujen sijaan myös rosmariininoksia ja lävistää niihin oliiveja, ananasta sekä mozzarellajuustoa.
Perussipsien rinnalle sopivat rapsakat lehtikaalisipsit, jotka saavat twistiä aasialaisista mauista.
Muista ihanat jälkkärit!
Silkkiset lakritsipannacotat on kätevä tehdä jo edellisenä päivänä. Lakritsijauhe antaa pannacottalle ihastuttavan maun ja säästeliäästi käytetty liivate huikean silkkimäisen rakenteen.
Suklaanystävän tummat suklaatryffelit taltuttavat makeannälän takuuvarmasti. Helpompi, mutta ihanan juhlava herkku eli rocky road syntyy, kun suklaaseen yhdistetään vaahtokarkkeja, pähkinöitä ja kaikkea muuta hyvää.
Maailman paras juustokakku hyytyy jääkaapissa valmiiksi, mutta jos haluat säilyttää pikkunaposteltavien teeman, kokeile juustokakkua lasissa tai pekaanipiiraita shottilaseissa.