Oletko jo kuullut tomaattivoista? Testasimme helpon ja kehutun herkkulisukkeen, joka on täydellinen lähes ruoalle kuin ruoalleOletko jo kuullut tomaattivoista? Testasimme helpon ja kehutun herkkulisukkeen, joka on täydellinen lähes ruoalle kuin ruoalle

Tomaattivoi antaa täydellisen loppusilauksen lähes ruoalle kuin ruoalle. Testasimme kehutun maustevoin, joka toimii mainiosti niin pihvin kuin pastankin maustajana sekä herkullisena levitteenä leivän päällä. Mikä parasta, et tarvitse tomaattivoin valmistamiseen kuin muutaman raaka-aineen.
Teksti Petra Tuominen
Kuvat Petra Tuominen

Kansainvälisissä ruokamedioissa ja -blogeissa hehkutetaan nyt täydellistä tomaattiherkkua, joka antaa mahtavan makusäväyksen erilaisiin ruokiin. Kyseessä on tomaattivoi, jonka voi valmistaa tuoreista tai aurinkokuivatuista tomaateista, halutessaan jopa valmiista tomaattisoseesta. Maukkaimman lopputuloksen saa, kun käyttää voihin tuoreita, uunissa paahdettuja kesätomaatteja.

Finedininglovers-ruokasivusto suosittelee tomaattivoihin esimerkiksi italialaisia San Marzano -tomaatteja, mutta myös pienet, makeat kirsikkatomaatit toimivat vallan hyvin. Kovin vetisiä ja mauttomia tomaatteja ei kuitenkaan kannata käyttää.

Tomaattivoi – vartissa valmis herkkulisuke

Testasimme tomaattivoita paahtoleivän päällä ja pastan kanssa. Makupari oli täydellinen!

Tomaattivoin valmistaminen on helppoa ja vie vain vartin verran. Tomaatteja paahdetaan uunin ylävastuksen alla, kunnes niiden kuoret halkeilevat ja pinta alkaa saada väriä. Sitten jäähtyneet tomaatit soseutetaan, lisätään mukaan mausteet ja sekoitetaan joukkoon huoneenlämpöinen voi. Yksinkertaisimmillaan maustaminen hoituu suolalla ja pippurilla, mutta tomaattivoihin sopivat mainiosti myös erilaiset yrtit tai vaikka valkosipuli.

Tomaattivoi sopii lähes minkä tahansa pastan kaveriksi, risoton sekaan juuri ennen tarjoilua lisättynä, paahtoleivän päälle sipaistuna tai vaikka paistetun kalan, kanan ja pihvin maustevoiksi. Voit valmistaa voita kerralla ison satsin ja pakastaa voin pötköiksi, joista on näppärä veistellä paloja aina silloin, kun kaipaat ruokaasi hieman lisämakua. Tomaattivoi säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastimessa useamman kuukauden.

Tomaattivoi

Ainekset:

  • 300 g tomaatteja
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 2-3 rkl haluamiasi tuoreita yrttejä (esim. basilikaa tai timjamia)
  • 200 g voita

Tee näin:

  1. Levitä tomaatit leivinpaperin päälle pellille ja paahda 250-asteisen uunin ylätasolla, grillivastuksen alla noin 6-8 minuuttia. Tomaatit ovat paahtuneet, kun niiden kuoret halkeilevat ja pinta on saanut hieman väriä.
  2. Kun tomaatit ovat jäähtyneet, soseuta ne haluamiesi mausteiden kanssa.
  3. Sekoita tomaattisose ja huoneenlämpöinen voi tasaiseksi massaksi.
  4. Nauti tomaattivoita erilaisten ruokien lisukkeena. Tomaattivoi säilyy noin viikon jääkaapissa ja useamman kuukauden pakastimessa.
Julkaistu: 13.9.2018