Kotivinkki

Tomaatin lannoitus, hoito ja parhaat lajikkeet

Tomaatin lannoitus, hoito ja parhaat lajikkeet

Tomaatteja haluavat nyt kaikki. Lajikkeita riittää, ja monet ovat kauniita kuin kukat. Jos haluat kasvattaa tomaatin siemenestä, kylvä siemenet maalis-huhtikuussa. Ilman esikasvatusta tomaatti ei ehdi tehdä satoa. Jos haluat oikaista, osta taimet toukokuussa.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Hanna Marttinen, Paula Virta
Mainos
 • Valitse lajike kasvupaikan mukaan. Ruukkuviljelyyn ja avomaalle sopivat eri lajikkeet kuin kasvihuonekasvatukseen. Lämmin seinusta tai parveke käy myös tomaatille. Jos kasvatat tomaatteja ulkona, sopivia lajikkeita ovat esimerkiksi ’Outdoor Girl’, ’Tigerella’ ja ’Sungold’. Mieti ulkona kasvatettaville tomaateille aina mahdollisimman lämmin, valoisa ja suojaisa kasvupaikka. Pensastomaatit, kuten ’Roma’, ’Red Alert’ ja ’The Amateur’, sekä amppelitomaatit sopivat hyvin ruukkukasvatukseen.
 • Kylvä siemenet pieniin ruukkuihin ja huolehdi lämmöstä ja valonsaannista. Siemenet itävät nopeasti, kun lämpötila on noin +25 astetta. Kun siemenet ovat itäneet, voit siirtää taimet muutaman asteen viileämpään paikkaan. Lisävalosta on apua, sillä liian vähässä valossa ja lämpimässä taimista tulee helposti pitkiä ja honteloita.
 • Tomaatin kouliminen: Erottele taimi varovasti kylvöruukun muista taimista ja siirrä se omaan ruukkuun. Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan vähintään 6 cm, mutta taimen voi jo istuttaa suurempaan ruukkuun, jos sille löytyy tilaa. Kouli hontelot taimet niin, että sirkkalehdet jäävät mullan pinnalle.
 • Karaise taimet ennen ulos istutusta ulkoiluttamalla niitä muutaman viikon ajan pari tuntia kerrallaan puolivarjoisassa paikassa.
 • Istuta tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen tai lämpimään paikkaan ulkona vasta hallanvaaran väistyttyä kesäkuussa. Lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen. Viileämmässä kasvu hidastuu. Hyvä aika istuttaa on, kun taimiin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu.
 • Käytä ravinteikasta puutarhamultaa tai kasvatussäkkejä. Tavalliset runkotomaatit viihtyvät parhaiten vähintään kymmenen litran ruukussa tai istutettuna hyvin ravittuun penkkiin.
 • Istuta tomaatit kasvihuoneeseen noin 50 cm:n välein. Voit istuttaa taimet melko syvälle. Tomaatti kasvattaa helposti uusia juuria varteen, ja sisätiloissa honteloksi venähtänyt kasvu jää maan alle. Poista mullan alle jäävät lehdet. Sujauta kuopan pohjalle vähän kompostoitua hevosenlantaa tai kanankakkarakeita ja peitä ravinteet multakerroksella.
 • Monet lajikkeet kaipaavat hiukan apua hallaharsojen tai lasien avulla, etenkin, jos kesä jää kylmäksi.
 • Tomaatit ovat ravinnesyöppöjä. Lannoita niitä laimealla lannoiteliuoksella kerran viikossa. Jos latva sykeröityy ja lehdet rullautuvat, tomaatit ovat saaneet liikaa ravinteita. Vähennä silloin lannoitusta. Vaaleat lehdet ja heikko kasvu ovat merkkejä ravinteiden vähyydestä.
 • Pidä multa kosteana ja tue taimet sekä kepillä että sitomalla se kiinni kasvihuoneen runkoon tai muuhun rakenteeseen. Teippaa lajikkeen nimi esimerkiksi tomaattitukeen, jotta voit tarkistaa, miten kutakin lajiketta kasvatetaan.
 • Latvo tomaatti, kun se on kasvanut kasvihuoneen kattoon, noin 180 cm korkeaksi tai siinä vaiheessa, kun terttuja on riittävästi.
 • Raakileet saavat paremmin valoa, kun leikkaat latvomisen yhteydessä noin kolmanneksen taimen lehdistä pois.
 • Viljele erilaisia tomaatteja, niin saat erikokoisia, -näköisiä ja ­-makuisia tomaatteja pitkäksi ajaksi: mansikanmuotoisia, tummia, keltaisia, raidallisia, rypälemäisiä, pyöreitä, suippoja ja päärynämäisiä.
 • Muista poistaa runkotomaateista viikoittain varkaat. Varkaat ovat versoja, jotka kasvavat rungon ja lehden haarakohdasta. Napsi ne pois kaikista muista paitsi amppeli- ja pensastomaateista.
 • Auta pölytystä vesivärisiveltimellä tai tärisyttämällä kukkia. Varsinkin kasvi­huoneessa pölytysapu parantaa satoa.

Eri tomaattilajikkeiden muodot ja sisällöt vaihtelevat. Pitkulainen pensastomaatti ’Roma’ on kiinteämaltoinen ja maukas. Se on helppo leikata viipaleiksi, ja kiinteänä se sopii hyvin kuivattavaksi ja säilöttäväksi. 

Poista runkotomaateista oksan hangasta lähtevät ylimääräiset versonalut, varkaat. Ne vievät voimaa hedelmiltä. Amppeli- ja pensastomaateille riittää pelkkä lehtien harvennus. Näin ne saavat hyvin valoa. 

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti kaipaa mahdollisimman paljon aurinkoa. Kasvihuoneen lasien suojissa lämpöä riittää. Jos kasvatat tomaatteja avomaalla, valitse avomaan viljelyyn sopiva lajike.

Kasvihuoneessa ei aina parveile pölyttäjiä. Kun kukat ilmestyvät, voit edesauttaa pölyttymistä vesivärisiveltimellä tai tärisyttämällä avoinna olevia kukkia. 

Tomaatin kasvatus onnistuu myös reilun kokoisessa mehutölkissä. Koulittu tomaatintaimi Sungold kasvattaa runsaan juuriston ja tekee jo ensimmäiset nuput, ennen kuin tulee aikaa istuttaa se puutarhaan.

Teksti: Johanna Vireaho, Henrika Arle ja Henna-Kaisa Ranta

Julkaistu: 6.4.2016