Meidän Talo

Hyvästit tuhlailevalle tilankäytölle! Kerrostaloasunnon toinen eteinen rempattiin kolmessa viikossa keittiöksi – näin paljon muutos maksoi

Hyvästit tuhlailevalle tilankäytölle! Kerrostaloasunnon toinen eteinen rempattiin kolmessa viikossa keittiöksi – näin paljon muutos maksoi
Erillinen keittiö vei kerrostalokodin neliöistä yhden makuuhuoneen. Koko kodin tilankäyttö parani, kun uusi keittiö sijoitettiin osaksi olohuonetta.
Julkaistu 30.12.2022

Helsinkiläisen perheen uuden kerros­talo­kodin tilankäyttö tuntui tuhlailevalta. Juuri toisen lapsensa saanut perhe oli ihastunut uuden kotinsa valoisuuteen ja hyvään sijaintiin, mutta yhdelle lisähuoneelle olisi käyttöä. Edellisen omistajan ajatus keittiön siirtämisestä olohuoneeseen tuntui helposti toteutettavalta idealta. Näin saataisiin yksi makuuhuone lisää. Kahden ulko-oven ja eteisen asunnossa voisi sulkea toisen sisäänkäynnin, jolloin turhasta eteistilasta vapautuisi lähes kymmenen neliötä uudelle keittiölle. Vesi- ja viemäriliitännät saataisiin näppärästi seinän takaa kodinhoitohuoneesta.

Asunnossa oli kaksi ulko-ovea ja eteistä, joista toinen päätettiin muuttaa keittiöksi. Eteisen seinät ja alaslaskettu katto purettiin. Myös lattia uusittiin, sillä puretun väliseinän alla ei ollut parkettia.

Uusi keittiö hahmottui paikalleen helposti. L-muotoisen keittiön pariksi piirrettiin saareke. Keittiön ilme ja väritys haluttiin pitää niukkana, jotta se ei erottuisi liikaa olohuoneesta. Siihen pyrittiin valitsemalla väritykseksi musta ja valkoinen sekä integroimalla kaikki kodinkoneet kaapinovien taakse. Katseenvangitsijoina saisivat toimia saarekkeen ylle ripustettavat lasivalaisimet.

Paperilla yksinkertainen projekti osoittautui käytännössä oletettua haasteellisemmaksi. Ongelmana oli eteisen purettavassa seinässä oleva sähköpääkeskus, jonka vedot kulkisivat joko lattian alla tai sisäkatossa. Jos sähköt menisivät lattiassa, projektista pitäisi luopua sen kalleuden vuoksi. Asiaan saatiin selvyys avaamalla kipsilevyseinää sähkökaapin ympäriltä. Helpotus oli suuri, kun selvisi, että sähköt oli vedetty katon kautta. Remontti saattoi alkaa.

Paperilla yksinkertainen projekti osoittautui käytännössä oletettua haasteellisemmaksi.

Eteisen kipsilevyseinät ja yläpuolella ollut alas­laskettu katto purettiin. Ulko-ovi peitettiin levyillä. Sähköpääkeskus siirrettiin ja sähkövedot tehtiin uuden alaslasketun katon kautta. Saarekkeen vaatimat sähköt roilotettiin lattiaan ennen uuden vinyyli­korkkilattian asentamista. Remonttifirma asensi keittiön paikoilleen parissa päivässä. Uusi avo­keittiö oli käyttökunnossa reilussa kolmessa viikossa ja lunasti lupauksen sujuvammasta arjesta saman tien.

Keittiöstä haluttiin tyyliltään yksinkertainen ja selkeä. Alaslasketun katon uusi muoto on linjassa saarekkeen kanssa. HTH-keittiön yläkaapit jatkuvat kattoon asti. Ratkaisun saneli katossa oleva vedenkatkaisu­venttiili.
Siemensin valmistaman induktiotason ja liesituulettimen yhdistelmä on osoittautunut käytännössä toimivaksi. Liesituuletin nousee tasosta käytön ajaksi. Työtaso on hyvin kuumuttaa kestävää keraamista materiaalia.
Integroitujen kylmälaitteiden ovissa on vetimet, muissa ovissa on veto­urat. Kaapistot on tehty NTM-nanolaminaatista.
Kaapistojen ovet ja peitelistat ovat mattamaalattua laminaattia. Keraaminen työtaso ja välitilan lasi heijastavat hienosti valoa. Kaapiston ja saarekkeen väliin jää niukka, mutta riittävä, 86 senttiä leveä työskentelytila.

Mitä remontti maksoi?

HTH-keittiön kalusteet 6 600 e

Franke Kubus KBG -allas 350 e

Välitilan valaistus 470 e

Keraaminen taso 6 100 e

Kodinkoneet 8 920 e

Tapwellin hana 984 e

B!Design-vinyylilattia 4 100 e

Keittiön asennus 2 600 e

Sähkötyöt 6 500 e

Putkityöt 2 000 e

Purkutyöt 19 500 e

Yhteensä 58 124 euroa.

3 kommenttia